Koulut alkavat tänään — poliisi ottaa koulutiet tehovalvontaan

Poliisi valvoo liikennettä tehostetusti koulujen alkaessa. Itä-Suomessa liikenneturvallisuus on kohentunut viime vuodesta.

Antti Varonen

Autoilijoiden on syytä varoa koululaisia, jotka aloittavat lukukauden tänään.
Autoilijoiden on syytä varoa koululaisia, jotka aloittavat lukukauden tänään.

Savonlinnassa koulut alkavat tänään, ja poliisi ottaa erityistarkkailuun koulujen lähistöjen tiet. Vanhempi konstaapeli Henri Haromo kertoo, ettei kaupungista tule mieleen yhtä erityistä vaarapaikkaa koululaisille.
— Yleisesti aina tienylitykset ja risteysalueet koulujen lähistöllä ovat sellaisia, joissa autoilijoilta kaivataan erityistä varovaisuutta.
Maaseutujen kouluissa, kuten Anttolassa, riski on hieman erilainen.
— Syrjemmässä asuvilla on usein koulukyyditykset, mutta jotkut saattavat joutua kulkemaan pitkänkin matkaa maanteiden varsia pitkin. Siellä menee hyvin raskasta liikennettä, ja ajonopeudet ovat korkeita. Sen sijaan taajamista löytyy hyvin kevyen liikenteen väyliä.
Haromon mukaan onkin tärkeää, että myös koululaisille käydään liikennesääntöjä ohi, jotta turhat riskien ottamiset vältetään myös heidän puoleltaan.
Koulutien kulkeminen on ollut Savonlinnassa yleisesti hyvin turvallista, kuten kevyen liikenteen kulkeminen viime aikoina muutenkin.
— Jalankulkijat eivät ole olleet vaarassa. Muutenkin turmat ovat olleet vähissä, mutta yksittäistapauksia tietenkin aina valitettavasti tulee, Haromo toteaa.

Kokonaisuudessaan liikenneturvallisuus Itä-Suomessa on parantunut edellisvuoteen verrattuna onnettomuustilastojen valossa. Tämän vuoden alkupuoliskolla on menehtynyt 15 henkilöä, joka on 17 vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna ja loukkaantumisia on myös sattunut 19 vähemmän.
Vuosittain Suomen liikenteessä kuolee noin 40 jalankulkijaa. Kuolemantapauksista lähes kaksi kolmasosaa tapahtuu taajamissa.
Lapsille ja nuorille (6—17-vuotiaat) tapahtuu noin 20 prosenttia jalankulkijoiden henkilövahingoista. Yleisimmin tapaturmat sattuvat tietä ylitettäessä pimeän aikaan, joten heijastinta kannattaa alkaa käyttää koulumatkoilla jo heti koulujen alusta lähtien.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.