Sääsuojan katto petti Kuitulaboratorion rakennustyömaalla Lypsyniemessä — Ketään ei ollut alla, terästä meni laudoituksen läpi  

Pääurakoitsijan projektipäällikkö: Syy halutaan selvittää, ettei vastaavia enää tapahtuisi.

Tuija Pauhu

Sääsuojan katto petti Kuitulaboratorion rakennustyömaalla Lypsyniemessä — Ketään ei ollut alla, terästä meni laudoituksen läpi  

Savonlinnan Kuitulaboratorion rakennustyömaalla Lypsyniemessä on sattunut vakava vaaratilanne myöhään tiistai-iltana.

Nykyisen laboratorion viereen tekeillä olevan uuden rakennuksen ympärillä on sääsuoja, ja sen kattorakenne petti ja osin sortui.

Henkilövahinkoja ei tullut, koska työmaalla ei ollut enää ketään, mutta työmaan rakennustekninen valvoja Sitowise Oy on keskeyttänyt työt ja pääurakoitsija Lujatalo Oy:n johdolla on aloitettu selvitykset vahingon vaikutuksista ja työn turvallisesta jatkamisesta.

— Sortumisen syystä ei vielä ole varmuutta. Lunta siellä on ollut, mutta mahdollisuuksia on muitakin, kertoo Lujatalon projektipäällikkö Erno Olkkonen.

Rakenne petti puolen kymmenen aikaan illalla. Päivällä alla olisi saattanut olla puolenkymmentä työntekijää.

— Vakava vaaratilanne tässä oli kyseessä. Sieltä tuli monen metrin korkeudesta alas sääsuojan teräsrunko peitteineen. Painoa en osaa sanoa, mutta suojan teräskehät menivät muutamasta kohdasta vesikaton aluspohjalaudoituksen läpi, Olkkonen kuvailee romahduksen voimaa. 

Raivaustyöt on aloitettu, mutta selvityksen tekemisen ajan varsinaiset rakennustyöt seisovat. Olkkosen arvion mukaan siihen menee aikaa viikosta kahteen.

— Aiheuttajaksi on useampia mahdollisuuksia. Se kiinnostaa varmaan monia tahoja.

Suojan on toimittanut Lujatalon alihankkija. Olkkonen ei lähde tässä vaiheessa sitä sormella osoittelemaan.

— Yhteistä oppia näistä täytyy saada kaikille. Syyn selvittäminen ja vastaavien tapausten välttäminen on tärkeintä.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu rakennuttaa Lypsyniemeen puun kasvullisen lisäämisen laboratoriota Luonnonvarakeskus LUKEn käyttöön.

Lisätty klo 17.23 projektipäällikön haastattelu.