Sitkeät taistelijat harjoittelivat viisi tuntia päivässä — Aivovauriokuntoutusleiri toi Savonlinnan Kristilliselle opistolle väkeä ympäri maailmaa

Kuntoutusleirillä oli pääopettajana intialainen tohtori Rajul Vasa, jonka Vasa concept-kuntoutusmenetelmällä on saatu hyviä tuloksia.

Timo Seppäläinen

Juuso Immonen harjoittelee kamelikävelyä.

Savonlinnan Kristillisellä opiston vihreällä pihanurmikolla oli hyvin keskittyneitä ilmeitä, paljon latautunutta energiaa, kun kuntoutettavat avustajineen treenasivat. Hikipisarat helmeilivät monen otsalla, kun ruohikolla treenattiin kobra-asennossa, kamelikävelyä tai jumppapallolla.
Opistolla oli kahden viikon mittainen aivovauriokuntoutusleiri jo toisena kesänä. Kuntoutusleirillä oli pääopettajana intialainen tohtori Rajul Vasa, jonka Vasa concept-kuntoutusmenetelmällä on saatu hyviä tuloksia. Vasa Concept on länsimaiseen kuntoutukseen sopiva ja uusi kuntoutusmenetelmä aivovaurio- ja selkäydinvammapotilaille.

23-vuotias Juuso Immonen loukkaantui autokolarissa 18-vuotiaana vuonna 2012.
— Ajoin kolarin ja metsään. Sattui pahasti. En muista siitä mitään. Oli hyvä, etten ollut ottanut ketään kyytiin.
Tulevaisuuden suunnitelmat muuttuivat. Ennen onnettomuutta varkautelainen Immonen oli opiskelemassa talonrakentajaksi ja rakentanut Rantasalmelle opettajalleen saunan. Urheilullinen nuorukainen harrasti beach volleyta, kaukalopalloa ja oli lentopallo-otteluissa pallopoikana.
Nyt Immonen asuu viikot palvelutalo Villa Olavissa Savonlinnassa ja viikonloput isänsä luona Varkaudessa. Äidin kanssa käydään mökillä. Henkilökohtainen avustaja Heikki Koskela auttaa kaksi tuntia päivässä. Halu omaan itsenäiseen elämään ja omaan asuntoon on kova.
— Tavoitteena on pyörätuoliton elämä. Haluan normikävelykuntoon ja omaan taloon asumaan. Nyt korjaan huonekaluja, mutta haluan taas rakentaa taloja.
Immonen valmistui viime vuonna Samista elämää valmentavalta kurssilta, jossa opiskeltiin muun muassa ruuanlaittoa ja talouden hoitoa.
Immonen oli viime vuonna tällä samalla leirillä ja tuli tänä vuonna uudestaan, tietenkin.
— Intialaisin opein kehitystä on tapahtunut. Treenaan kotona joka päivä, kehuu Immonen.
Toimintaterapeutti Mari Tynkkynen sanoo, että edistyminen on ollut nopeaa. Viime vuonna Immoselle konttaaminen oli varsinaista maratonia. Nyt Immonen tekee jo kamelikävelyä.

Savonlinnaan fysioterapeutti Rajul Vasa tuli pitämään kaksiviikkoista Vasa Concept -leiriä jo toista kertaa toimintaterapeutti Mari Tynkkysen pyynnöstä.
Tynkkynen haluaa korostaa, että kuntoutusleirin on järjestänyt Terapiakeskus Puro -yhdistys.
— Taustalla ei ole mikään rahaa keräävä yritys vaan iso määrä talkootyötä, sanoo Tynkkynen.
Savonlinnan kristillisellä opistolla oli viime vuonna 17 kuntoutettavaa ja tänä vuonna 38 ympäri Suomea, Kokkolaa, Torniota ja Ivaloa myöten, sekä ympäri Eurooppaa ja Yhdysvalloista. Kuntoutettavien lisäksi leirillä oli kuntoutujien lähipiiriä, avustajia ja kuntoutusalan ammattilaisia Suomesta ja Euroopasta

Minna-Liisa Riestola

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.