Sosterin tartuntataudeista vastaava lääkäri neuvoo koulujen alkaessa koronatartuntojen varalta – Yksikin oire riittää kotiin jäämiseen

Timo Seppäläinen

Sosterin perusterveydenhuollon tartuntataudeista vastaava lääkäri Mirkaleena Erkkilä toivoo, että jaksaisimme noudattaa Thl:n ohjeita, vaikka turnausväsymystä varmasti onkin. Hän sanoo, että ennaltaehkäisyllä yhdessä on tällä hetkellä iso rooli.
Sosterin perusterveydenhuollon tartuntataudeista vastaava lääkäri Mirkaleena Erkkilä toivoo, että jaksaisimme noudattaa Thl:n ohjeita, vaikka turnausväsymystä varmasti onkin. Hän sanoo, että ennaltaehkäisyllä yhdessä on tällä hetkellä iso rooli.

Lukioissa ja Ammattiopisto Samiedussa opiskelu alkoi viime viikolla. Peruskouluissa kouluun pääsee jälleen kunnasta riippuen tiistaina tai keskiviikkona. Lähiopetukseen siirtyminen voi aiheuttaa hämmennystä ja epäselvyyttä käytännöistä silloin, jos oppilaalla tai opiskelijalla on flunssan oireita tai epäily koronatartunnasta. Jos oppilaalla tai opiskelijalla todetaan koronatartunta, hänelle järjestetään Savonlinnan vs. sivistysjohtaja Tuija Kauppisen mukaan etäopetusta.

Sosterin perusterveydenhuollon tartuntataudeista vastaava lääkäri Mirkaleena Erkkilä vastasi Itä-Savon kysymyksiin, joita mahdollisesti koulua käyvien lasten ja nuorten perheissä voi koronasta nousta esiin.

Millaisten oireiden ilmaannuttua on mentävä testeihin?

–Testeihin hakeudutaan, mikäli ilmaantuu mitään hengitystieinfektion oireita tai vatsaoireita. Yksikin oire riittää.

Mahdolliset oireet löytyvät Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen (Thl) sivuilta. Oireita voivat olla kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli. Taudin yhteydessä on kuvattu myös maku- ja hajuaistin häiriöitä.

Miten testeihin hakeudutaan?

– Perhe ottaa yhteyttä puhelimitse omaan terveyskeskukseen. Savonlinnassa ja Enonkoskella maanantaista perjantaihin kello 8:00–15:30 numeroon 015 527 7112 tai Lasten ja nuorten palveluluukkuun maanantaista perjantaihin kello 8:00–15:00 numeroon 015 527 70 00 ja muuna aikana päivystykseen 116 117.

Rantasalmen ja Sulkavan kunnissa näytteet otetaan Terveystalon palveluna Rantasalmen terveysasemalla. Ajanvaraus: Rantasalmen terveysasema: 015 527 7148, Sulkavan terveysasema: 015 527 7165

Otetaanko ensin yhteys kouluterveydenhoitajaan?

– Oireisen lapsen kohdalla ei kannata ottaa yhteyttä kouluterveydenhoitajaan, vaan lapsi jää pois koulusta, ja huoltaja ottaa suoraan kotoa puhelimitse yhteyden terveyskeskukseen. Mikäli lapsi sairastuu kesken koulupäivän, hänet siirretään erilliseen tilaan odottamaan huoltajaa.

Miten nopeasti flunssaiset koululaiset pääsevät testeihin ja miten pitkään tulokset saadaan?

– Puhelimessa tehdään arvio jatkohoidosta. Osa lapsista saattaa tarvita lääkärin tai hoitajan arvion vastaanotolla, jolloin hänet ohjataan arvioon infektioasemalle. Mikäli vastaanotto ei ole tarpeen, ja näyte on tarpeen ottaa, hänelle annetaan aika näytteenottoon infektioasemalle. Tulos valmistuu tällä hetkellä 2–4 vuorokaudessa.

Lapsen tai nuoren tulee olla poissa koulusta, kunnes testitulos valmistuu ja on negatiivinen. Suositus on, että kouluun palataan vasta, kun oireet ovat väistyneet. Perhe saa ohjeistuksen karanteenin omaisiin oloihin, kunnes oireet poissa ja testitulos on negatiivinen.

Ohjeet löytyvät myös Sosterin sivuilta

Olisiko koulussa suositeltavaa käyttää maskia?

– Odotetaan valtakunnallista suositusta maskien käytöstä. Koulut ja oppilaitokset sekä varhaiskasvatus ovat saaneet opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeet turvaväleistä ja hygieniasta. Luonnollisesti myös Thl:n ohjeita kannattaa seurata.

Muuta, mitä kodeissa olisi syytä ottaa huomioon ja/tai tietää?

– Mikäli huoltaja pohtii, kuuluuko oma lapsi tai nuori – tai joku muu perheenjäsen – vakavan koronavirusinfektion riskiryhmään, perhettä pyydetään ottamaan yhteyttä suoraan terveyskeskukseen 015 527 7112. Asiaan otetaan terveydenhuollossa kantaa.

Lopuksi Sosterin tartuntataudeista vastaavan lääkärin Mirkaleena Erkkilän terveiset kaikille alueen asukkaille ja koteihin:

– Jokainen meistä voi tehdä oman osansa koronapandemian hillitsemiseksi ja tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi. Koitetaan jaksaa noudattaa Thl::n antamia hygienia- ja turvaväliohjeita, vaikka turnausväsymystä saattaa olla.

Ennaltaehkäisyllä yhdessä on tosi iso rooli tässä tilanteessa. Oireiden ilmaantuessa otetaan matalalla kynnyksellä yhteyttä terveyskeskukseen ja käydään testissä, jos sitä suositellaan otettavaksi.

Kannustetaan lapsia ikään sopivalla tavalla tässä poikkeuksellisessa tilanteessa – ja muistutetaan toisiamme siitä että elämässä ja arjessa on paljon muutakin kuin tämä virus.

Uusimmat uutiset