Esko Aspivaara haluaisi löytää Hulikalle jatkajan

Vanha kehystysliike etsii uutta yrittäjää.

Tuija Pauhu

Esko Aspivaara perusti Hulikan 1980-luvun alussa Savonlinnaan. Jatkajaa etsivä yritys on ollut myynnissä vuoden alusta saakka.
Esko Aspivaara perusti Hulikan 1980-luvun alussa Savonlinnaan. Jatkajaa etsivä yritys on ollut myynnissä vuoden alusta saakka.

Savonlinnan Tottinkadulla sijaitseva Hulikka on tätä nykyä ainoa yritys Savonlinnan kantakaupungissa, joka tekee kehystystöitä.

Teknologia on tuonut paljon muutoksia, eikä leipätyötä julisteiden, maalausten ja valokuvien kehystämisestä enää irtoa kuin pariksi päiväksi viikossa.

Osa-aikaisesti eläkkeellä jo pitkään ollut Esko Aspivaara, 76, tekee yhä muutamia päiviä viikossa kehystystyötä osittain siksi, että kaupungissa olisi paikallista palvelua ihmisille.

— Päivittäin teen tätä tarvittaessa, kun palveluille on kysyntää. En haluaisi, että tämäkin osaaminen pitäisi hakea jatkossa Mikkelistä, jonne on niin paljon palveluita Savonlinnasta siirtynyt, sanoo yritykselleen jatkajaa etsivä Aspivaara.

Aspivaaran yritys on ollut myynnissä vuoden alusta saakka. Joitakin tunnusteluja on ollut Savonlinnan Uusyrityskeskuksen suuntaan, jonka kautta Hulikalle etsitään jatkajaa, mutta kauppojen asteelle eivät keskustelut ole edenneet.

Aspivaara sanoo rehellisesti, että kehystystyö ei kokopäiväisesti enää elätä Savonlinnan kokoisessa kaupungissa yhtäkään henkilöä, vaikka alan kilpailijat ovat lopettaneet yksi kerrallaan.

Yksinyrittäjä, jolla olisi joku toinenkin tukijalka yrittämiseen, saisi kuitenkin Aspivaaran mukaan yhdistelmän toimimaan.

— Esimerkiksi tilitoimistotoimintaa voisi hyvin pyörittää saman tilan takahuoneessa, hän pohtii.

Yrityksen saisi omakseen noin 40 000 eurolla. Summa sisältäisi laajan irtaimiston, johon kuuluu muun muassa iso valikoima kehystyslistoja ja niiden työstökoneita. Lisäksi hyvä valikoima taiteilijatarvikkeita eli akvarelli, akryyli ja öljyvärejä sekä lehtiöita ja muita maalausvälineitä.

Aspivaaran Tottinkadulla omistama 45 neliön liikehuoneisto ei tietystikään kuuluisi kauppaan tuolla summalla, mutta sen vuokraaminen on mahdollista ja hinnasta Aspivaara uskoo päästävän kyllä sopuun. Huoneiston saa vaihtoehtoisesti omaksikin edulliseen hintaan. Tilat toimivat erittäin hyvin nykyiseen tarkoitukseensa.

— Osapäiväiselle kehystystyöläiselle on töitä kaupungissa edelleen, vaikka maailma onkin muuttunut, hän uskoo.

Hulikka oli vuosikymmeniä tunnettu taidetarvikkeiden sekatavaratalo toimiessaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa puutalossa Olavinkadulla. Tuota kiinteistöä kutsutaan edelleen Hulikan taloksi, vaikka yritys ei ole siinä enää vuosiin toiminut.