Palomiehet ja kyläläiset kaivoivat Punkaharjun Piojärvellä kivikkoa käsivoimin, että luolaan joutunut suomenpystykorva pääsisi tulemaan ulos – Koira ei halua tulla pois, vaan jatkaa ilmeisesti sen luolaan johdattaneen eläimen ajamista

Paikka on niin hankalakulkuinen, ettei kaivinkonetta voinut tuoda paikalle avustamaan kaivamisessa. Pelastuslaitos palaa maanantaina tapahtumapaikalle, jos siihen on aihetta.

Jaakko Avikainen

Suomenpystykorvat on pulassa Piojärvellä. Se on ollut kivien ja kallion muodostamassa kolossa eilisestä aamupäivästä asti. Arkistokuvan koira ei liity tapaukseen.

Suomenpystykorva on ollut kallion ja kivikon muodostamassa luolassa Piojärvellä lauantaiaamupäivästä asti.

Koiran omistajat odottivat, että koira tulisi itse pois louhikosta, mutta kun se ei ollut sunnuntaiaamupäivään mennessä tullut pois, päättivät he pyytää apua.

– Siellä on tiettävästi kalliota ja isoja kiviä ja koira on mennyt niiden onkaloihin aukosta, josta ihmiset eivät mahdu kulkemaan, kertoi päivystävä palomestari Jarno Laikola Etelä-Savon pelastuslaitokselta aiemmin iltapäivällä.

Koiralle raivataan tietä käsivoimin

Pelastajat seurasivat koiran liikkeitä kuuntelemalla.

– Haukusta olemme voineet päätellä, että koira on yhä elossa eikä se ole juuttunut kiinni minnekään, kertoi Laikola.

Jostakin syystä koira ei tullut ulos luolasta samaa reittiä, kuin sinne menikin.

– Nyt yksikkömme Punkaharjulta ja apuun tulleet kyläläiset raivasivat käsivoimin, rautakankia ja lapioita apuna käyttäen, kivikkoa, että siihen tulisi suurempi aukko, josta joku voisi mennä sisälle tai koira pääsisi paremmin ulos. Paikalla oli myös koiran omistaja.

Paikka on niin hankalakulkuinen, ettei kaivinkonetta voinut tuoda paikalle avustamaan kaivamisessa.

Koira ei halua tulla ulos luolasta

Nyt, myöhemmin iltapäivällä koira on edelleenkin luolassa.

Palomestari kertoo, että haukusta päätellen se pääsee liikkumaan luolassa ja on siellä noin 5-10 metrin etäisyydellä kolon suuaukolta ja vaihtaa paikkaa koko ajan.

– Luolassa on mahdollisesti jokin toinen eläin, jota koira ajaa eikä siksi halua itse tulla ulos. Omistajan kanssa on sovittu, että tilanne paikalla rauhoitetaan. Palaamme huomenna asiaan, mikäli koira ei ole vielä itse tullut ulos.

Alunperin koira oli lähtenyt ajamaan jälkeä lenkillä ollessaan ja mennyt jäljen perässä luolaan.

Uutisen tietoja on päivitetty klo 16.04.