Uutispommi keskustan vappujuhlassa Savonlinnassa: Keskustan valtuustoryhmä vastustaa puheenjohtajansa mukaan koulujen lakkautusesityksiä: ”Annetaan asuinalueille mahdollisuus muuttaa kehityksen suuntaa”

Härkönen kertoi korviinsa tihkuneen tietoja, että koulujen säilyttämiselle olisi kannatusta muissakin ryhmissä.

Soila Puurtinen

Reima Härkönen toivoo, että valtuusto antaisi kehittymisen mahdollisuuden alueille, joilta koulua on esitetty lakkautettavaksi - niin kyläkouluille kuin Nätkillekin. Härkönen puhui keskustan vapputilaisuudessa, jossa vieraili myös maatalousministeri Jari Leppä (etualalla).
Reima Härkönen toivoo, että valtuusto antaisi kehittymisen mahdollisuuden alueille, joilta koulua on esitetty lakkautettavaksi - niin kyläkouluille kuin Nätkillekin. Härkönen puhui keskustan vapputilaisuudessa, jossa vieraili myös maatalousministeri Jari Leppä (etualalla).

Keskustan Savonlinnan valtuustoryhmä vastustaa virkamiesten esityksiä koulujen lakkauttamisesta Savonlinnassa. Tämä koskee niin virkamiesten lakkautettavaksi esittämiä kyläkouluja kuin Nätkin kouluakin.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Reima Härkönen kertoi puheenvuorossaan keskustan Vihreässä vapussa, että keskusta ei kannata ehdoin tahdoin tehtävää alaskirjausta sivistyspalvelujen tason suhteen.

— Minulle tihkuneiden tietojen mukaan tätä kannatusta löytyy onneksi muistakin valtuustoryhmistä, Härkönen sanoi.

Härkönen korosti, että keskusta ei halua viedä pohjaa pois asuinalueiden kehittämiseltä. 

— Annetaan asuinalueille mahdollisuus muuttaa kehityksen suuntaa. Yhä useampi meistä haluaa perheelleen asumisväljyyttä, lisääntyvää yhteisöllisyyttä ja turvallisuutta, mitä edustavat parhaimmillaan savonlinnalaiset asuinalueet omilla tutuilla paikoillaan nököttävine kouluineen.

— Nämä asuinalueet niin kylillä kuin Nätkilläkin ovat koulunsa ansainneet. Emme halua mustia aukkoja Savonlinnaan, Härkönen sanoi.

Annetaan asuinalueille mahdollisuus muuttaa kehityksen suuntaa. - Reima Härkönen

Sote- ja maakuntauudistuksen alla kouluverkon harvennus sisältäisi Härkösen mielestä merkittäviä riskejä

Härkönen tarkasteli koulukysymystä Savonlinnan kaupungin elinvoimaisuuden näkökulmasta. Kouluverkon harvennus sisältää hänen mielestään tässä vaiheessa suuria riskejä.

— Sote- ja maakuntamyllerryksen jälkeen kuntien elinvoimaisuutta ja houkuttelevuutta arvioidaan aivan eri perustein. Jatkossa juuri sivistyspalveluiden taso on kuntapalveluista se, jolla kuntien erinomaisuutta vertaillaan.

— Ne kunnat, jotka uskaltavat pitää huolta sivistyspalveluista riittävästi, ovat vahvoilla, Härkönen sanoi.

Erityisen tärkeää sivistyspalveluista huolehtiminen on sote-uudistuksen alla Härkösen mukaan juuri Savonlinnassa.

Kaupungissa tarvevakioidut sosiaali- ja terveysmenot ovat kaupungin jo kauan sitten tekemään arvovalintaan perustuen huomattavasti korkeammat kuin maassa keskimäärin.

Sote-uudistus saattaa Härkösen mukaan tuoda tullessaan sosiaali- ja terveysmenoihin ulkopuolista, kustannuseroja tasoittavaa pyrkimystä.

— Jos näin käy, huomaamme supistavamme sivistyspalveluita ja edellä mainittuja sosiaali- ja terveyspalveluita samaan aikaan. Kuntalaisen kokema palveluvaste tippuu liiaksi. Tätä emme voi sallia, Härkönen sanoi.

Härkönen huomautti, että Savonlinnan kaupunki on ihan aiheesta kritisoinut valtiovallan edesottamuksia eri toimintojen keskittämiseksi.

— Nämä argumentit menettävät kovasti tehoaan, jos sorrumme keskittämiseen omassa palvelutuotannossamme.

Härkönen kertoi keskustan valtuustoryhmän myös pelkäävän, että koulujen lakkauttamiset pahentaisivat väestökatoa entisestään.

Katso videolta, miten keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Reima Härkönen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.) kommentoivat koulujen lakkautusesitystä keskustan vappujuhlan jälkeen.