Tramel Oy kierrättää elektroniikkaromua Rantasalmella — Yhtiö palkkasi jo uusia työntekijöitä

Yhtiö purkaa kierrätetyt sähkö- ja elektroniikkalaitteet ja myy metallit teollisuuteen uudelleen käytettäväksi. Yhtiö haluaa ostaa teollisuushallin omakseen. Rantasalmen valtuusto päättää, myykö kunta sen.

Soila Puurtinen

Tramel Oy:n toimitusjohtaja Harri Niukkanen sanoo, että Itä-Suomesta kerätty sähkö- ja elektroniikkaromu on järkevintä käsitellä Itä-Suomessa.
Tramel Oy:n toimitusjohtaja Harri Niukkanen sanoo, että Itä-Suomesta kerätty sähkö- ja elektroniikkaromu on järkevintä käsitellä Itä-Suomessa.

Sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätykseen erikoistunut suomalainen Tramel Oy laajensi toimintaansa Rantasalmelle kuun vaihteessa. Yritys on toistaiseksi kunnan vuokralaisena Susimäen teollisuusalueella hallissa, joka vapautui samalla alalla toimineen Scel Oy:n konkurssin myötä.

Tramel Oy on tarjonnut kunnalle hallista 140 000 euroa, ja kunnanhallitus esittää valtuustolle, että hallikaupat lyötäisiin lukkoon. Valtuusto käsittelee asian huhtikuun alussa.

— Pitemmällä aikavälillä hallin omistaminen on edullisempaa kuin sen vuokraaminen, sanoo Tramel Oy:n toimitusjohtaja Harri Niukkanen.

Niukkanen oli keskiviikkona Rantasalmella palkkaamassa työntekijöitä. Päivän päättyessä Rantasalmen toimipisteeseen oli palkattu yhteensä jo neljä työntekijää, joista yksi aloitti työt heti kuun alussa.

Osa uusista työntekijöistä on Scelin entisiä työntekijöitä.

Niukkanen sanoo, että nopealla aikataululla Rantasalmen toimipaikkaan palkataan yhteensä puolenkymmentä ihmistä, mutta ajan mittaan siitä kasvaa noin kymmenen työntekijän työpaikka.

Soila Puurtinen

Rantasalmen Susimäkeen Tramelin hallille tulee tavaraa eri puolilta Itä-Suomea.

Tramelilla on koko maassa yhteensä noin 50 työntekijää. Yhtiöllä on keräys- ja käsittelyhallit ennestään Lahdessa, Vantaalla, Nokialla, Oulussa ja Kaarinassa.

— Pärjäsimme hyvin Itä-Suomen kilpailutuksissa, joten meille tulee nyt SER-romua muun muassa Joensuun ja Kuopion seudulta.

— On järkevää käsitellä Itä-Suomesta tuleva romu Itä-Suomessa, jotta sitä ei tarvitse rahdata muualle Suomeen saati ulkomaille. Niinpä kun Rantasalmella vapautui halli, totesimme, että toimipaikka on hyvä ja osaavia ihmisiä löytyy riittävästi, Niukkanen sanoo.

Myös Savonlinnan seudun keräyspisteisiin tuotu sähkö- ja elektroniikkaromu käsitellään Rantasalmella. Rantasalmen keräyspiste on Tramelin toimipaikan yhteydessä.

— Keräyspisteemme on virallinen, joten sinne voi asianmukaista sähkö- ja elektroniikkaromua tuoda kuka vaan. Otamme mielellämme vastaan myös myymälöihin tuotua SER-romua, Niukkanen sanoo.

Soila Puurtinen

Tramel Oy on tehnyt Susimäen hallista ostotarjouksen.

Sähkö- ja elektroniikkaromu on tuottajavastuulain alaista tavaraa. Se tarkoittaa, että tavaraa myyvien on tuottajayhteisönä organisoitava tavaroitten kierrätys ja keräys.

Tuottajayhteisöjen kilpailuttamat operaattorit, kuten Tramel, poistavat romusta ensin ongelmajätteet, jotka toimitetaan käsiteltäväksi Riihimäelle Fortumille. Akut ja paristot menevät omiin erikoislaitoksiinsa.

Kaikki loppu lähtee kierrätykseen.

— Tavarat lajitellaan ja puretaan käsin. Materiaalia myydään teollisuudelle hyötymateriaaliksi, josta teollisuus valmistaa uusia tuotteita, Niukkanen sanoo.

Kierrätykseen lähtee erilaisia metalleja, kuten rautaa, kuparia, alumiina ja jonkin verran jalometallityyppisiä materiaaleja.

— Myös muovi ja lasi lähtevät kiertoon. Tosin muoville ei tällä hetkellä ole muuta käyttötarkoitusta kuin polttaminen, mutta parempi ratkaisu sekin on kuin tavaroitten hylkääminen metsään.

Tavaroitten sisältämä muovi on erilaista kuin pakkausmuovi, jolle on omat keräyspisteensä ja jolle kyllä löytyy uusiokäyttöä.

Luetuimmat