Sairaalan yhteyteen pääterveysasema — Sosteri sai ministeriöltä poikkeusluvan

Itä-Savon sairaanhoitopiiri käynnistää heti pääterveysaseman uudisrakennuksen suunnittelun ja kilpailutuksen.

Tuija Pauhu

Savonlinnan pääterveysasema siirtyy uusiin tiloihin, kun Sosteri sai poikkeusluvan rakentaa uudisrakennus keskussairaalan yhteyteen.
Savonlinnan pääterveysasema siirtyy uusiin tiloihin, kun Sosteri sai poikkeusluvan rakentaa uudisrakennus keskussairaalan yhteyteen.

Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (Sosteri) pääsee viemään pääterveysaseman uudisrakennusta välittömästi eteenpäin. Projektin suunnittelu, kilpailutukset ja sairaalan piha-alueen järjestelyt alkavat heti.

Uudisrakentamishanke vaati sosiaali- ja terveysministeriön myöntämän poikkeusluvan.

Poikkeuslupa tarvittiin, sillä sote-kiinteistöjen rakentamisesta on voimassa poikkeuslaki. Yli viiden miljoonan euron rakennushankkeet vaativat ministeriön hyväksynnän.

Uudisrakennus päihitti peruskorjauksen

Vaihtoehtoina olivat nykyisen pääterveysaseman laaja peruskorjaus tai uudisrakennus Savonlinnan keskussairaalan yhteyteen.

Uudisrakennuksen kustannusarvio on 20,5 miljoonaa euroa, kun peruskorjauksen arvio oli 15,5 miljoonaa euroa.

— Uudisrakennuksen hinta tulee hieman peruskorjausta kalliimmaksi, mutta hintaero kuittautuu toiminnallisina kustannussäästöinä viiden vuoden aikana, sanoo kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro Sosterin tiedotteessa.

Peitsaron mukaan toiminnallinen hyöty sairaalan ja pääterveysaseman yhdistämisestä on noin 1,6 miljoonaa euroa vuodessa. Hän myös huomauttaa, että kiinteistön elinkaaressa puhutaan kymmenistä vuosista.

Nykyisen terveysaseman omistaa Savonlinnan kaupunki, joka on hyväksynyt Sosterin suunnitelman oman pääterveysaseman rakentamisesta.

Yksiköiden välistä yhteistyötä

Jos poikkeuslupaa ei olisi tullut, ja vaihtoehdoksi olisi jäänyt pääterveysaseman peruskorjaus, se olisi merkinnyt terveydenhuollon keskittymistä kahdelle tontille.

Sosterin mukaan, tämä olisi myös tiennyt päällekkäisiä toimintoja ja korkeaa kulurakennetta. Kun terveyskeskus ja sosiaalipalvelut yhdistetään keskussairaalaan, on eri yksiköiden entistä saumattomampi yhteistyö mahdollista.

— Ratkaisulla varmistamme Itä-Savon alueen asukkaille hyvät palvelut toimivissa ja nykyaikaisissa tiloissa riippumatta siitä, miten sote-uudistus etenee, Peitsaro sanoo.

Sosterin tavoitteena on, että uudisrakennus on käytössä vuonna 2021.