Hirsitalo on yhä useammin kaupunkilaisen valinta

Hirsitalotoimittajat tekevät tällä hetkellä töitä saavuttaakseen asemansa modernia linjaa hakevien kaupunkirakentajien keskuudessa. Tämän huomaa myös Mikkelin asuntomessuilla, jotka ovat avoinna vielä kuluvan viikonlopun.

Matias Honkamaa

Hirsitalo on yhä useammin kaupunkilaisen valinta

Hirsitalotoimittajat tekevät tällä hetkellä töitä saavuttaakseen asemansa modernia linjaa hakevien kaupunkirakentajien keskuudessa. Tämän huomaa myös Mikkelin asuntomessuilla, jotka ovat avoinna vielä kuluvan viikonlopun. Messuilla nähdään useita selkeälinjaisia, kaupunkiympäristöön sopivia talomalleja hirrestä.
Brändit uudistuvat kilvan, ja kuluttajien tarpeita kuunnellaan. Kontio julkisti oman uudistuneen ilmeensä asuntomessuviikolla, ja myös esimerkiksi Hongan uusin, vuoden alussa julkistettu hirsitalomallisto on täsmäisku kompakteille kaupunkitonteille. Toisaalta se vastaa myös ihmisten haluun saada kotiin tehokkaat neliöt.
— Sillä saadaan myös järkevänhintaisia koteja, sanoo Honkarakenteen designjohtaja Tanja Rytkönen. Hän kertoo, että hirsitalo on etenkin nuorten perheellisten mielenkiinnon kohteena.
— Kuluttajakysyntä on valtaisaa. Ihmiset ovat valveutuneita, ja he haluavat elää tervellisissä taloissa. Home- ja sisäilmakeskustelu on johtanut siihen, että ihmiset todella miettivät, missä he viettävät aikaansa.

Hirsitalo on yhä useammin vaihtoehto kivitalolle, sanoo Rytkönen.
— Olemme vieneet näiltä toimijoilta markkinaosuutta. Hirsitalorakentaminen on kasvanut ja kivitalorakentaminen puolestaan vähentynyt.
Hirsitaloissakin käytetään rapattuja ulkopintoja — joko kollaasimaisesti tai kokonaan. Näin talo voidaan sulauttaa myös kivitalojen keskelle.
Sisäpuoleltakin hirsipinnan voi levyttää, ja siihen on omat rakenteelliset ratkaisunsa, mutta Rytkösen mukaan parhaat sisäilmahyödyt saa, kun sisäpuolia ei levytetä.
Hirsitaloja viedään moderniin suuntaan paitsi arkkitehtonisilla ratkaisuilla, myös erilaisilla pintamateriaaleilla.
— Miettisin esimerkiksi kattoa ja lattiaa jostakin muusta kuin puusta, ettei tule liian mökkimäinen tunnelma.
Esimerkiksi Honka Inkissä Mikkelin asuntomessuilla on käytetty mikrosementointia kodin lattioissa ja märkätilojen seinissä.

Matias Honkamaa

17577787.jpg

Hirsirakentamisen nousu on pantu merkille myös puutalotoimittajien piirissä. Jukkatalo on lyönyt kättä Kontion kanssa, ja nyt ne toimittavat Jukkatalon konseptilla ja Kontion hirsillä Hirsijukka-taloja. Niitä aletaan myydä elokuussa.
— Uutta mallistoa ei tehdä, vaan hirsivaihtoehdon voi valita nykyisessä mallistossa olevaan malliin, sanoo toimitusjohtaja Mikko Tahkola.
Suomen toiseksi suurin talomerkki katsoo markkinoidensa olevan valtakunnalliset, ja erityisesti kasvukeskukset vetävät.
— Kohderyhmämme ovat tavalliset rakentajat, jotka eivät unelmoi hirsilinnoista mutta haluavat kuitenkin vähän enemmän. Hirsitalo on jonkin verran kalliimpi, mutta talon kustannukset riippuvat pitkälti siitä, minkä muotoisen talon haluaa ja kuinka paljon on ulokkeita. Ihmiset haluavat pääasiassa suorakaiteen mallisia taloja.
Tahkola näkee, että hirsirakentamisen suosion taustalla on jo pitkään jatkunut kestävän kehityksen suosio, joka ulottuu kaikille elämän osa-alueille.
— Hirsi on aina hirsi, ja hirsitaloja on seissyt jopa satoja vuosia oikein käytettyinä. Se on ekologinen, kestävä, hengittävä ja tasaa kosteutta hyvin.
Hirren osuus markkinoista on tällä hetkellä 20 prosenttia, mutta Tahkola näkee mahdollisuuden vielä aimo loikkaan.
— Määrä voisi olla jopa tuplaten. Paljon on kiinni siitä, että tarjontaa on muuttovalmiiden talojen osaamisessa.

Hirsitalokohteita asuntomessuilla: Kontio Toive, Honka Ink, Honka Ankkuri, Villa Saimaanhelmi, Villa Sukka, Saimaan Aava, Wave.

Matias Honkamaa

17577788.jpg

Soili Porokka

Matias Honkamaa

17577790.jpg

Matias Honkamaa

17577791.jpg

Markus Kuokkanen