Savonlinna Livellä varaudutaan oopperakesän peruuntumiseen: "Matkailukautta pyritään siirtämään eteenpäin, elokuulle, jos on niin, että heinäkuussa rajoitukset ovat vielä voimassa"

Savonlinnan kaupunki varautuu oopperajuhlien mahdolliseen poisjääntiin Savonlinna Live -hankkeella, jolla halutaan turvata kaupungin kesäsesonki. Rahoitus ratkeaa huhtikuun lopulla.

Tuija Pauhu

Savonlinna varautuu oopperakesän peruuntumiseen. Kuva kesältä 2019.
Savonlinna varautuu oopperakesän peruuntumiseen. Kuva kesältä 2019.

Savonlinnan kaupunki varautuu nyt sen mahdollisuuden varalta, että Savonlinnan oopperajuhlat kesältä 2020 peruttaisiin. Kaupunki hakee hankerahoitusta Etelä-Savon ely-keskuksen avaaman ylimääräisen ESR-haun kautta. Rahoitus ratkeaa huhtikuun lopulla.

Tarkoitus on saada rahoitusta siihen, että Savonlinnassa olisi oopperajuhlien tilalla heinäkuun lopulla ja myös elokuun arkipäivinä pienempiä, matkailijoita kiinnostavia tapahtumia. Kyse ei ole vain konserteista. Hankkeesta käytetään nimeä Savonlinna Live.

Savonlinnan kaupungin elinkeinopalvelujen yrityspalvelupäällikkö Juha Turtiainen sanoo, että hankkeella halutaan tukea seudun palvelu- ja matkailualan yrityksiä selviämään tulevasta sesongista koronan synnyttämässä kriisitilanteessa.

– Koronapandemia on vakava uhka Savonlinnan seudun matkailun kesäsesongille ja alalla toimiville yrityksille, joiden liikevaihdosta suurin osa tehdään kesäkuukausina. Kyseessä on myös yksi kolmesta tärkeimmistä elinkeinoelämämme toimialoista, sanoo Turtiainen.

Suomen hallitus ei ole vielä ottanut kantaa kesäfestivaalien kohtaloon. Keski-Euroopan monissa maissa on kesäfestivaalit jo peruttu. Suomen suurin rockfestivaali Ruisrock tiedotti tiistaina tapahtuman peruuntumisesta tulevana kesänä.

Savonlinna Live -hankkeen yksi tarkoitus olisi pitää koronakriisin aiheuttamat negatiiviset vaikutukset mahdollisimman pieninä Savonlinnan matkailukesälle.

– Meillä on kolme skenaariota kesällä 2020. Ensimmäinen on se, kaikki menee hyvin ja oopperajuhlat järjestetään.

– Toinen se, että oopperajuhlia ei järjestetä, mutta kokoontumisrajoituksia höllennetään heinäkuun mittaan, kotimaan matkailu sallitaan mutta ulkorajat pysyvät kiinni.

– Kolmas, kaikkein huonoin, vaihtoehto on se, että kokoontumisrajoitukset jatkuvat läpi kesän, sanoo Savonlinnan kaupungin elinkeinojohtaja Janne Weander.

– Savonlinna Live toteutuu, jos näistä skenaario numero kaksi toteutuu. Siinä skenaariossa oopperajuhlia ei ole, mutta heinäkuun lopulla ja elokuussa on jo lupa kokoontua. Tarkoitus on hankkeen tuella saada kaupunkiin nopeasti toteutettavia erilaisia tapahtumia, jotka kiinnostavat kotimaanmatkailijoita. Kyse ei ole vain musiikista.

Weanderin mukaan voitaisiin esimerkiksi elokuun arkipäivillä saada aikaan tapahtumia Olavinlinnaan. Elokuun viikonlopuiksi on Olavinlinnassa jo nyt useita konsertteja ja nyrkkeilyilta.

– Koko matkailukautta pyritään siirtämään eteenpäin, elokuulle, jos on niin, että heinäkuussa rajoitukset ovat vielä voimassa. Uskon, että esimerkiksi moni artisti olisi valmis tulemaan nopeallakin aikataululla, koska niin moni festivaali on peruttu ja työtilaisuudet ovat vähentyneet, miettii Weander.

– Olavinlinnan katsomo ja katos rakennetaan joka tapauksessa, työt ovat parhaillaan käynnissä. Tosin kyse ei ole vain Olavinlinnasta, vaan tapahtumia voi olla muuallakin.

Weanderin mukaan voivat paikalliset toimijat ja ohjelmajärjestäjät olla nyt aktiivisia.

Juha Turtiainen korostaa, että kaupunki ei voi jäädä passiivisena odottamaan viranomaisten päätöksiä siitä, miten ja milloin erilaisia maan sisäisiä ja ulkoisia liikkumisrajoituksia sekä -suosituksia aletaan purkaa. Hän toteaa, että kyse on kokonaisen toimialan selviytymisestä.

– Kesä tulee nopeasti, ja silloin on jo myöhäistä ryhtyä toimeen. Osa hankkeen sisältöä tulisi olemaan varautuminen sekä konkreettisen tekemisen suunnittelu kesän pelastamiseksi. Savonlinnalla on nyt hyvä tilaisuus osoittaa olevansa erinomainen kotimaan kohde.

– Meidän on tarvittaessa kyettävä luomaan kevyellä organisaatiolla ja nopeasti kesään paljon erilaista ja pienimuotoistakin toimintaa, joka kiinnostaa matkailijoita. Tässä kohtaa tarvitaan resursseja, ja siksi hanke on tärkeä.

Turtiainen sanoo, että poikkeustilanne vaatii matkailualan toimijoiden yhteistyötä. Hän muistuttaa, että matkailuyritysten on mukautettava toimintaansa poikkeustilanteeseen ja panostettava muun muassa tuotekehittelyynsä.

Jos Savonlinna Live -hanke toteutuu, sen toinen kärki olisi matkailualanyritysten toimintakyvyn palauttamisessa kriisin jälkeen.

– Elinkeinopalvelujen tarjoajalle yritysneuvonnalle tulee varmasti olemaan tarvetta, kunhan poikkeustilanne laukeaa. Haluamme auttaa yrityksiä pääsemään takaisin jaloilleen ja olla tukena heidän rakentaessaan liiketoimintaansa uudelleen.

ESR-lisähankehaku päättyi 14.4., ja päätös rahoituksesta saadaan huhtikuun loppuun mennessä. Haku on Itä-Suomessa kohdennettu poikkeusolojen aiheuttamiin tarpeisiin ja erityisesti mikro- ja pk-yritysten toimintaedellytysten turvaamiseen.