Geologit Kreikasta ja Vietnamista saapuvat kohta tutkimaan Sulkavaa — Saimaa Geopark -kohteiden esittelytaulu laitetaan pian paikalleen Sulkavan torille

Unesco voi nimetä Geoparkiksi alueen, joka on yhtenäinen ja jolla on erityistä kansallista ja kansainvälistä geologista arvoa.

Tuija Pauhu

Sulkavan Geopark-kohteiden opastaulun runko on jo paikallaan. Opasteet tulevat, kunhan alue on saatu laatoitettua. Taustalla oikealla näkyy soutupatsas, joka on yksi geologisista kohteista.
Sulkavan Geopark-kohteiden opastaulun runko on jo paikallaan. Opasteet tulevat, kunhan alue on saatu laatoitettua. Taustalla oikealla näkyy soutupatsas, joka on yksi geologisista kohteista.

Unescon Geopark-verkoston asiantuntijat arvioivat heinäkuussa geologiset kohteet Sulkavalla ja muualla Saimaa Geoparkin alueella.

Unesco voi nimetä Geoparkiksi alueen, joka on yhtenäinen ja jolla on erityistä kansallista ja kansainvälistä geologista arvoa. Saimaan kohteitten arviointi on kreikkalaisen ja vietnamilaisen geologin vastuulla.

Saimaa Geopark -yhdistyksen toiminnanjohtaja Heli Rautanen arvioi, että yhdistyksen alue voi virallisesti päästä Unescon verkostoon aikaisintaan keväällä 2019. Arviointien jälkeen verkoston hallitus tutkii asiaa ja saattaa pyytää lisäselvityksiä.

Saimaa Geopark -yhdistys kuitenkin voi jo nyt käyttää alueen markkinoinnissa omaa logoaan, koska alue on esitelty kansainväliselle verkostolle ja yhdistys on verkoston toiminnassa mukana.

Yhdistys aikoo käynnistää syksyllä yritysverkostohankkeen, joka tekisi yrityksille helpommaksi käyttää Geopark-kohteita omassa markkinoinnissaan. Geoparkin keskeisenä tavoitteena on kehittää matkailua ja paikallistaloutta geologisten kohteiden avulla.

Sulkavan opasteet paikalleen pikapuoliin

Sulkavan Saimaa Geoparkin opasteet asetettaneen paikalleen torille viimeistään ensi viikolla. Opastaulun runko on jo valmiina, mutta ennen taulujen kiinnittämistä sen ympärillä tehdään laatoitustyöt valmiiksi.

Kaksipuoleisen taulun toisella puolella kerrotaan yleisesti Geoparkista, ja toisella puolella esitellään kaikki Sulkavan Geopark-kohteet.

Sulkavan Geopark-kohteet ovat kirkonkylä, Vilkaharju, Linnavuori, Telakanava ja Lohilahti.

Geopark-opastaulut tulevat myös Linnavuorelle ja Vilkaharjulle.

Sulkavan kirkonkylä on kokonaisuudessaan geologinen nähtävyys, erityiskohteita ovat soutupatsas ja kirjaston tiski

Sulkavan kirkonkylä kuuluu Saimaa Geoparkiin, koska se sijaitsee kokonaisuudessaan jääkauden synnyttämän maastokohouman eli drumliinin päällä.

Torille sijoittuvan opastaulun vieressä on yksi kirkonkylän pääkohteista. Soutajapatsaan kivilaji edustaa Saimaan alueelle tyypillistä Amadeus-kivilajia. Amadeus-kiveä on hiottuna ja kiillotettuna muun muassa Sulkavan kirjaston palvelutiskissä.

Saimaa Geoparkin alue kattaa eteläisen Saimaan, Vekaransalmesta etelään päin

Saimaa Geopark -yhdistys on perustettu syksyllä 2016 Etelä-Karjalan liiton aloitteesta. Mukana ovat Mikkeli, Juva, Sulkava, Puumala, Imatra, Lappeenranta, Savitaipale, Taipalsaari ja Ruokolahti.

Saimaa Geoparkin alue on rajattu eteläiselle Saimaalle, Vekaransalmen eteläpuolelle

Lisää tietoa Sulkavan kohteista ja muista Saimaa Geoparkin kohteista verkossa saimaageopark.fi