Ronja Heikkinen viihtyy gubbena – "Alussa jännitti, mutta nyt on ehditty tutustua ja löytää yhteisiä tuttuja"

Yritys tarjoaa ei-sairaanhoidollista vanhuspalvelua ja nuorille töitä koko maassa.

Timo Seppäläinen

Ronja Heikkinen valmistautuu ylioppilaskirjoituksiin ja toimii gubbena.
Ronja Heikkinen valmistautuu ylioppilaskirjoituksiin ja toimii gubbena.

Ronja Heikkinen,18, aloitti gubbena Savonlinnassa joulukuussa.

– Käyn yhden vanhemman rouvan luona viikoittain pari tuntia kerrallaan. Tehdään yhdessä kaikenlaista. Monesti autan kotiaskareissa tai ulkoillaan tai ihan vain jutellaan.

Kyseessä on valtakunnallisesti toimiva yritys, joka tarjoaa ei-sairaanhoidollista vanhuspalvelua.

Työntekijä tapaa yhtä vanhusta, yleensä kerran viikossa kahden tunnin ajan. Silloin tehdään asiakkaan toivomia asioita. Työntekijät ovat nuoria, pääasiassa opiskelijoita.

Heikkinen asuu lähellä asiakasta.

– Yleensä käyn siellä kävellen, mutta on minulla myös auto, jos halutaan käydä vaikkapa asioilla hieman kauempana.

Heikkinen haki töihin jo syksyllä. Hän oli saanut vihiä toiminnasta sosiaalisesta mediasta.

– Vanhemmat ihmiset kaipaavat seuraa ja apua ja tiesin, että tällaista toimintaa on isommissa kaupungeissa. Koronakin on vaikuttanut sillä tavalla, että ystävien ja sukulaisten tapaaminen on vaikeaa ja vähentynyt. Tutkin asiaa, hain mukaan, ja joulukuussa sitten tuli soitto.

Henkilö oli Heikkiselle ennestään tuntematon ja alussa oli joitakin tutustumiskäyntejä.

– Oli tämä alussa jännittävää, mutta nyt on jo ehditty vähän tutustua. Aina lähtiessä on sellainen olo, että voisi jäädä pitemmäksikin aikaa. Tämä on kivaa, ja Savonlinna on niin pieni kaupunki, että on löydetty yhteisiä tuttuja ja muutenkin meistä yhteistä. Iloisia hetkiä on paljon.

Heikkinen on kotoisin Mäntyharjusta ja tullut Savonlinnaan taidelukioon.

Oli tämä alussa jännittävää, mutta nyt on jo ehditty vähän tutustua. — Ronja Heikkinen

– Valmistun ylioppilaaksi tänä keväänä. Kirjoitukset hieman jännittävät, mutta hyvin niiden pitäisi mennä. Jatkoksi olen ajatellut viestintää ja yhteiskuntatieteitä, mutta tarkempaa paikkaa ei ole tiedossa.

Onnea ja aktiivisuutta

Sandra Lounamaa on toinen Gubben perustajista. Hän kertoo, että Savonlinnassa on tällä hetkellä kymmenkunta aktiivista asiakasta.

Toiminnan tavoite on pitää ikäihmiset onnellisempina ja aktiivisempina ja samalla tarjota merkityksellistä työtä nuorille.

– Työntekijät ovat pääasiassa opiskelijoita, keski-ikä on tällä hetkellä 21. Koulutamme heidät työhön ja yhdistämme kunkin yhteen ikäihmiseen, jonka luona aletaan käydä auttaen arkiaskareissa, kannustaen ulkoiluun ja ihan vain iloisena seurana.

Palvelu on toiminut myös korona-aikana siinä missä esimerkiksi kotihoito.

– Meillä on tiukat maski- ja hygieniakäytännöt. Käyntejä siirretään, jos on pienikin epäilys altistumisesta. Työntekijöillä ei ole tartuntoja ollut.

Yritys toimii yli 90 paikkakunnalla ja sillä on yli 300 aktiivista asiakasta. Lounamaalla on markkinointitausta, yrityksen toinen perustaja Meri-Tuuli Laaksonen on terveystieteiden maisteri ja hänellä on kokemusta vanhustyöstä.

– Meillä on asiakkaina pääasiassa yksityisiä, mutta esimerkiksi Kauniaisten kaupungin kanssa yhteistyössä on saatu vaikuttavuustuloksia, joiden mukaan jo kahden kuukauden säännöllisten käyntien jälkeen ihmisen fyysinen ja psyykkinen toimintakyky on lähtenyt paranemaan.

Käytössä on fysioterapeutin laatimat jumppaohjeet ja ihmisiä kannustetaan liikkumaan.

– Joka käynin jälkeen työntekijät raportoivat mitä on tehty, ja siitä lähtee sähköpostilla mukavia kuulumisia omaisille.