Juhannus oli pelastuslaitokselle ja poliisille kiireinen: "Rattijuopumuksia ja pahoinpitelyjä oli aattoiltana loputon määrä" – Savonlinnan seudulla juhannus meni suhteellisen rauhallisesti

Savonlinnan seudulla pelastuslaitoksen vilkkain päivä oli torstai, jolloin ukkonen ja rankkasade aiheuttivat vahingontorjuntatehtäviä.

Onni Ojala

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Juhannus alkoi torstaina Etelä-Savon pelastuslaitoksella kiireisesti. Etelä-Savon pelastuslaitoksen toimialueen ylitse kulkenut ukkosrintama aiheutti yhteensä 29 tehtävää, joista kahdeksan oli taajamatulvien aiheuttamia vahingontojuntatehtäviä, viisi maastopaloja ja seitsemän rakennuspaloja.

Harmia aiheutti muun muassa sadevesien poistoputken rikkoutuminen, jonka johdosta vesi tulvi K-Citymarketin sisätiloihin. Myös Savonlinnan keskustan kaduilla vettä oli runsaasti.

Juhannusaattona Sulkavalla tuhoutui tulipalossa noin 50 neliön kokoinen mökki.

Pelastuslaitoksen saapuessa paikalle mökkirakennus oli jo ilmiliekeissä, päivystävä palomestari Eero Aho Etelä-Savon pelastuslaitokselta kertoo.

Hintsalassa järven rannalla sijainnutta mökkiä ei pystytty pelastamaan, mutta paikalla olleet juhannuksen viettäjät saivat rajoitettua paloa niin, ettei se levinnyt maastoon eikä kahteen pihapiirissä olevaan aittaan.

Syttymissyystä ei ole tietoa.

Lauantaina poliisi käräytti Savonlinnassa kaksi huumausaineiden vaikutuksen alaisena autoa ajanutta henkilöä. Aamulla VT 14:llä pysäytetyn henkilöauton kuljettajalle tehty huumausainetesti antoi positiivisen tuloksen. Kuljettaja käytettiin verikokeessa ja häntä epäillään rattijuopumuksesta sekä huumausaineen käyttörikoksesta.

Lauantaina iltapäivällä poliisi pysäytti Savonlinnassa hätäkeskukseen tulleiden ilmoitusten perusteella auton, jonka kuljettajan epäillään ajaneen huumausaineen vaikutuksen alaisena. Autoa kuljettaneelle miehelle tehty testi antoi positiivisen tuloksen, joten hänet käytettiin verikokeessa rattijuopumuksesta epäiltynä. Syynä hätäkeskukseen tulleille ilmoituksille olivat auton kuljettajan tekemät ajovirheet.

Liikenneonnettomuuksia sattui Savonlinnan seudulla juhannusviikonloppuna kaksi. Lauantaina sattui Muholantiellä ulosajo, ja sunnuntaina Tulliportinkadulla skootteri ajoi henkilöauton perään. Molemmista selvittiin ilman henkilövahinkoja.

– Savonlinnan seudulla juhannus meni rauhallisesti. Koko Etelä-Savossa ei sattunut yhtään hukkumistapaustakaan, sanoo päivystävä palomestari Timo Merivirta.

Juhannuksena on kuollut onnettomuuksissa ainakin 12 ihmistä

Kaikkiaan juhannuksen vilkkaassa vesiliikenteessä ja uimamatkoilla Suomessa hukkui ainakin kahdeksan ihmistä.

Juhannuksen tieliikenteessä oli tullut tietoon sunnuntai-iltaan mennessä kaksi kuolemaan johtanutta turmaa.

Myös lukuisia asuntopaloja sammuteltiin. Haminassa kuoli aattona nainen rivitalohuoneiston tuhonneessa palossa Takkaniemessä. Päijät-Hämeen Kärkölässä kuoli saunamökin palossa ihminen juhannuspäivänä.

Suomessa sammutettiin juhannuksen aikana niin ikään useita maastopaloja.

Vakava välikohtaus juhannusyönä Helsingissä

Juhannusta vietettiin osin liiankin riehakkaasti. Hätäkeskukseen soitettiin juhannusaattona yli 11 600 kertaa. Esimerkiksi Lounais-Suomen poliisi kertoo kenttäjohtoraportin parahtaneen, että rattijuopumuksia ja pahoinpitelyjä oli aattoiltana loputon määrä.

Helsingissä tapahtui juhannusyönä vakava välikohtaus, kun nuorisojoukko heitti kiviä ja ampui ilotulitusraketteja kohti poliiseja ja poliisiautoja. Poliisi käytti tilanteessa kaasusumutinta varoitettuaan joukkoa useita kertoja. Parisenkymmentä nuorta altistui kaasulle. Muutama poliisi loukkaantui lievästi ilotulitusraketeista.

Iisalmessa Pohjois-Savossa juhannus sai torstai-iltana synkän alun, kun mies kuoli välivaltarikoksen uhrina omakotitalossa.

Etätyöt veivät väkeä maanteiltä?

Aurinkoinen sää venytti sunnuntaina juhannuksen paluuliikenteen alkua, arvioitiin Tampereen tieliikennekeskuksesta. Liikenne alkoi vilkastua maanteillä noin kello 13 alkaen, ja se hiljenee todennäköisesti vasta iltakymmeneen mennessä, sanoi liikennepäivystäjä Frans Anttonen STT:lle.

Paluuliikenteessä on Anttosen mukaan syytä varautua jonoihin ainakin valtatie 9:llä Oriveden ja Tampereen välillä, Viitostiellä Kuortin ja Mikkelin paikkeilla sekä Nelostiellä Viitasaarella, missä matkantekoa hidastaa Hännilänsalmen sillan työmaa.

Anttosen mukaan vaikuttaisi siltä, että tämän juhannuksen meno- ja paluuliikenne jäävät hieman hiljaisemmiksi kuin keskikesän juhlan liikenne on yleensä.

– Osa ihmisistä saattoi olla etätöissä mökkipaikkakunnalla jo ennen juhannusta. Kaikki eivät myöskään palaa Etelä-Suomen työpaikoille, koska lomat alkavat tai etätyöt jatkuvat.