Savolan neuvottelut alkavat alusta

Tekninen lautakunta myös pyytää asiantuntijoilta kaksi puolueetonta kiinteistöarviota Savolan kiinteistöosakeyhtiön kiinteistöstä. Arvioiden perusteella kaupunki tekee ostotarjouksen, jos neuvottelut kaavoitussopimuksesta eivät johda tulokseen.

Tuija Pauhu

Neuvottelut Savolan kaavoituksesta aloitetaan alusta.
Neuvottelut Savolan kaavoituksesta aloitetaan alusta.

Neuvottelut Savolan kaavoituksesta aloitetaan uudelleen, päätti Savonlinnan tekninen lautakunta. Kaupunginlakimies Aki Rasimus ja tekninen johtaja Kari Tikkanen aloittavat neuvottelut Savolan kiinteistöosakeyhtiön kanssa.

Savolan kiinteistöosakeyhtiölle tarjotaan samaa kaavoitussopimusta, jonka alueen toinen maanomistaja, Suur-Savon Osuuspankki on jo hyväksynyt.

Minusta tuntuu, että tässä hakataan päätä samaan puuhun uudestaan. - Sami Reijonen

Lautakunta myös pyytää asiantuntijoilta kaksi puolueetonta kiinteistöarviota Savolan kiinteistöosakeyhtiön kiinteistöstä. Arvioiden perusteella kaupunki tekee ostotarjouksen, jos neuvottelut kaavoitussopimuksesta eivät johda tulokseen.

Ympäristöministeriö hylkäsi hiljattain kaupungin tekemän lunastuslupahakemuksen, joka koski Savolan Kiinteistöosakeyhtiön tonttia. Hylkäämisperuste oli se, että silloinen teknisen lautakunnan varapuheenjohtaja Olli Sironen (sd.) oli jäävi osallistuessaan hakemuksen valmisteluun vuonna 2014.

Sironen oli tuolloin noin kaksi kuukautta aikaisemmin eronnut Suur-Savon Osuuspankin hallintoneuvoston jäsenyydestä. Osuuspankki omistaa valtaosan Savolasta.
Tällä kertaa lautakunnan puheenjohtaja Sironen jääväsi itsensä asian käsittelystä.

Ministeriö ei ottanut kantaa siihen, oliko lunastukseen perusteet. Kaupunki haki lunastuslupaa, koska kaavoitusneuvottelut eivät olleet johtaneet tulokseen. Savolan Kiinteistöosakeyhtiön omistaja Jouko Kaipainen on vastineessaan arvioinut, että kaupunki ei todellisuudessa halunnut neuvotella mistään.
Kaipainen on vastineessaan myös kertonut, että hän ei viime vaiheessa ollut kiinnostunut neuvottelemaan Tikkasen kanssa.

Lautakunnan varajäsen Sami Reijonen (ps.) olisi halunnut palauttaa Savola-asian uudelleen valmisteltavaksi.

— Sen verran olen asiaa seurannut, että minusta tuntuu, että tässä hakataan päätä samaan puuhun uudestaan. Olisi pitänyt muuttaa taktiikkaa, niin asia olisi voinut lähteä etenemään, Reijonen sanoo.

Video kertoo Savolan sijainnista ja maanomistuksesta. Video on tehty vuonna 2014, mutta tiedot eivät ole vanhentuneet. Jos video ei näy, katso se tästä.