Korkeakouluille uudet tulossopimukset – Xamk saa lisää sekä euroja että opiskelijoita

Koivikko: Xamk on uuden perusrahoitusmallin suurin voittaja.

Raimo Eerola

Korkeakouluille uudet tulossopimukset – Xamk saa lisää sekä euroja että opiskelijoita

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijamäärä kasvaa kaikissa neljässä kampuskaupungissa eli Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa, tiedottaa Xamk.

Kasvua tulee kymmenisen prosenttia, mikä tarkoittaa kaikkiaan noin tuhatta opiskelijaa.

Asia varmistui korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön tulossopimuksissa vuosille 2021–2024.

Sopimuksissa näkyy myös Xamkin asema maan johtavana ammattikorkeakouluna avoimen ammattikorkeakoulun opintosuorituksissa ja ulkoisessa tutkimusrahoituksessa. Koulu saa näiden vahvuuksiensa kehittämiseen 4,5 miljoonaa euroa strategiaperusteista lisärahoitusta.

Xamkin hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko pitää lisäpaikkoja tärkeinä koko alueen elinvoiman ja tulevaisuuden kannalta. Uusi sopimus vastuuttaakin Xamkin toimimaan aloitteellisesti Kaakkois-Suomen kehitysnäkymien kääntämiseksi ja elinvoiman vahvistamiseksi.

Strategian kärjet ovat tulevaisuussuuntautunut koulutus, vaikuttava tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta sekä koulutusvienti.

Rehtori Heikki Saastamoinen uskoo, että syksyn aikana valtakunnallisten tavoitteiden perusteella jaettava strategiarahoituskin sataa Xamkin laariin.

– Meille on nyt kirjattu sopimukseen tavoite tulla merkittäväksi toimijaksi Kiinan koulutusmarkkinoilla. Tulemme syksyllä saamaan lisärahoitusta tähänkin tehtävään, uskoo Saastamoinen tiedotteessa.

Kiinan koulutus tuotetaan verkkokoulutuksena. Saastamoisen mukaan se saattaa tuoda kampuskaupunkeihin merkittävästi lisää työpaikkoja ja tulovirtaa muunkin toiminnan kehittämiseen.

Koivikon mukaan Xamk on vuoden 2021 alussa voimaan astuvassa perusrahoituksen jakomallissa suurin voittaja.

– Koulutuksen ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan tuloksia painottava rahoitusmalli tuo meille reilut neljä miljoonaa euroa lisää. Voimme edelleen satsata asiantuntijapääomaan eli osaajiin ja korkeakoulun tarvitsemaan infraan, Koivikko toteaa tiedotteessa.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk toimii Kotkassa, Kouvolassa, Mikkelissä ja Savonlinnassa. Opiskelijoita on tällä hetkellä 9400 ja henkilökuntaa 800.