Sosterilta uusia koronasuosituksia: Muun muassa matkustamista Uudellemaalle ja muualle koronakeskuksiin suositellaan välttämään

Itä-Savon alueelliselta COVID-koordinaatioryhmältä tuli uusia suosituksia valtakunnallisesti pahenevan koronatilanteen vuoksi perjantaina.

Soila Puurtinen

Sosterin COVID-ryhmä suosittaa välttämään vapaa-ajan matkustamista Uudellemaalle ja muihin leviämis- tai kiihtymisvaiheessa oleviin kaupunkikeskuksiin
Sosterin COVID-ryhmä suosittaa välttämään vapaa-ajan matkustamista Uudellemaalle ja muihin leviämis- tai kiihtymisvaiheessa oleviin kaupunkikeskuksiin

Itä-Savon alueelliselta COVID-koordinaatioryhmältä tuli uusia suosituksia valtakunnallisesti pahenevan koronatilanteen vuoksi perjantaina.

Ryhmä suosittaa välttämään vapaa-ajan matkustamista Uudellemaalle ja muihin leviämis- tai kiihtymisvaiheessa oleviin kaupunkikeskuksiin. Samoin tiedotteessa toivotaan harkitsemaan tarkasti vierailuja näiltä alueilta.

Perhejuhlien osalta Sosterin alueella suositetaan välttämään yli kymmenen hengen kokoontumisia yksityistilaisuuksissa.

– Esimerkiksi tulevissa ylioppilasjuhlissa porrastetaan vierailijoiden määrää niin, että kotona ei ole kerralla yli kymmentä vierasta. Sisätiloissa virus leviää herkästi ihmisten kohtaamisissa ja on tärkeää kotonakin pyrkiä huolehtimaan etäisyyksistä, käsihygieniasta ja tarvittaessa käytetään maskia.

Sosterin tiedotteessa muistutetaan, että juhliin osallistutaan terveenä, ja oireisena mennään testiin.

COVID-ryhmä suosittaa, ettei sisätiloissa tapahtuvia yli viidenkymmenen hengen juhlia järjestetä nyt lainkaan vaan tapahtumat järjestetään esimerkiksi virtuaalisina, striimaten.

Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen muistuttaa tiedotteessa, että koronatilanne on valtakunnallisesti kehittymässä erittäin huolestuttavaan suuntaan. Pääkaupunkiseutu ja Uusimaa ovat epidemian leviämisvaiheessa, samoin Päijät-Häme.

– Meillä tilanne on rauhallinen, mutta emme ole lintukodossa. Viime viikkoina Itä-Savon alueella on ilmennyt kaksi tartuntaketjua, jotka molemmat on hallinnassa. Tosiasia kuitenkin on, että iso tautiryväs voi olla täällä jo huomenna, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista sanoo.

Sekä STM että THL peräänkuuluttavat vahvasti alueilta toimia koronaviruspandemian leviämisen estämiseksi. Tiedetään, että virus leviää herkästi ihmisten liikkumisen myötä.

– Meidänkin viimeisimmissä tartuntaketjuissa toinen sai alkunsa pääkaupunkiseudulta, toinen Pirkanmaalta Tampereelta, jossa on myös paheneva tautitilanne, Luukkonen sanoo.

Nyt annettujen suositusten lisäksi alueella on jo voimassa laajennettu kasvomaskisuositus sekä vierailuohje, että vierailuja potilaiden luona sairaalan vuodeosastoilla, terveyskeskuksen kuntoutusosastoilla ja palveluasumisen yksiköissä harkitaan tarkasti. Etätyösuositus on myös valtioneuvoston yleisohje, kun se on mahdollista.

Itä-Savon alueellinen COVID-koordinaatioryhmässä ovat edustettuina sairaanhoitopiirin lisäksi Savonlinnan kaupunki, Enonkosken, Rantasalmen ja Sulkavan kunnat, avi, THL ja ely-keskus. Ryhmän puheenjohtaja on Jaana Luukkonen.

Ryhmällä on tiedotteen mukaan vankka yksimielisyys siitä, että pääkaupunkiseudun ja useiden muiden kaupunkikeskusten huonontuneeseen koronatilanteeseen tulee Itä-Savossa reagoida. Tämän vuoksi ryhmä päätyi esittämään uusia suosituksia, jotka ovat voimassa kolmen viikon ajan.

Itä-Savon alueellinen COVID-koordinaatioryhmä kokoontuu viikoittain. Suosituksia tarkastellaan seuraavan kerran koordinaatioryhmän kokouksessa 16.12.

.