Sotea tänne vaan, sanoo Etelä-Savon maakuntaliitto

Etelä-Savon maakuntaliitto luottaa siihen, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen tavoitteet voivat maakunnassa toteutua ja esimerkiksi riittävät yksityiset markkinat syntyä

Vesa Vuorela

Sote-uudistuksessa palvelujen järjestämisvastuu siirtyy maakunnille.

Etelä-Savon maakuntaliitto luottaa siihen, että sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen tavoitteet voivat maakunnassa toteutua ja esimerkiksi riittävät yksityiset markkinat syntyä.
Maakuntaliiton hallitus sorvasi maanantain kokouksessaan lausunnon sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen valinnanvapautta koskeviin tavoitteisiin.

Perusnäkemykseksi muodostui, että sote-uudistuksella voidaan parantaa palvelujen yhdenvertaista saatavuutta. Myös asiakkaiden vaikutusmahdollisuuksien uskotaan paranevan.

Uudistukseen otettiin kantaa ministeriöiden laatiman kysymyssarjan muodossa.
Muutamassa kohdassa maakuntahallitus äänesti valtakunnallisen hallitus–oppositio-asetelman mukaan, mikä maakuntahallituksen maanantaisella kokoonpanolla tarkoitti lukemia 7–3.

Vaikka kolme Sdp:n edustajaa oli joissakin asioissa eri linjoilla, maakuntahallituksen toinen varapuheenjohtaja Pekka Selenius (kok.) korostaa lausunnon käsittelyn positiivista henkeä. Seleniuksen mukaan enemmän oli kyse tulokulmien koeponnistamisesta rakentavalla tavalla kuin merkittävistä näkemyseroista.

Monelta osin maakuntaliiton lausuntoon sisältyy kuitenkin arvioita siitä, että vaikutusmahdollisuudet ja palvelujen saatavuus toteutuvat varmimmin alueilla, joilla valinnan mahdollisuuksia jo on.
”Lakiluonnos lähtee siitä, että asiakas voi äänestää jaloillaan, jos on tyytymätön palveluun. Tämä voi aiheuttaa ongelmia tilanteessa, jossa todellisia vaihtoehtoja ei esimerkiksi pitkistä etäisyyksistä johtuen ole”, huomioidaan lausunnossa.
— Sosiaali- ja terveydenhuollon markkinat ovat olemassa nyt kolmessa kaupungissa. On tärkeää, että niitä syntyy myös kaupunkiseutujen ulkopuolelle, sanoo maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen (kesk.).

Valinnanvapauden lisäämisen välineeksi esitetty asiakasseteli maakuntahallituksen mielestä pääosin turvaa maakunnan ohjausmahdollisuudet.
Maakuntahallituksen johto katsoo, että monilta osin tavoitteiden toteutuminen ja onnistuminen ovat omissa käsissä.

Sote-uudistuksessa palvelujen järjestämisvastuu siirtyy maakunnille. Kansalaisten tiedonsaannissa tulevilla maakunnallisilla liikelaitoksilla nähdään keskeinen rooli. Maakunnalla on myös velvollisuus huolehtia palveluohjauksesta, jos asiakas ei valintaan itse pysty.

Hallitus on asettanut tavoitteeksi kaventaa väestön terveys- ja hyvinvointieroja sekä säästää kustannuksissa kolmen miljardia euroa vuoteen 2029 mennessä.
Maakuntaliitto muistuttaa, että uudistus aiheuttaa kustannusten nousun riskiä muun muassa ict-investoinneissa ja hallinnollisten tehtävien kautta.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.