Ennätysmäärä aloitti oppisopimuskoulutuksen Metsä Woodin Punkaharjun tehtailla — "Opiskelijamäärä on suurimpia, mitä on kerralla otettu"

Samiedun ja Metsä Woodin yhdessä järjestämä täsmäkoulutus kestää työn ohessa noin 1,5 vuotta ja se toteutetaan Metsä Woodin Punkaharjun tehtailla.

Samiedu

36 uutta opiskelijaa aloitti puuteollisuuden ammattitutkinnon opinnot Samiedun Pohjolankadun kampuksella. Merkittävä osa oppisopimusopinnoista suoritetaan Punkaharjulla Metsä Woodin tehtailla.
36 uutta opiskelijaa aloitti puuteollisuuden ammattitutkinnon opinnot Samiedun Pohjolankadun kampuksella. Merkittävä osa oppisopimusopinnoista suoritetaan Punkaharjulla Metsä Woodin tehtailla.

Punkaharjun Metsä Woodin tehtaiden työvoimatarpeeseen on valmistumassa osaavaa apua. Metsä Woodin ja Samiedun yhdessä järjestämä oppisopimuskoulutus keräsi ennätysmäärän kiinnostusta opiskelijoissa. Käytännössä opiskelijat ovat saman tien tehtaan työvoimaa, koska merkittävä osa koulutuksesta tapahtuu tehtaan töihin osallistumalla.

Peräti 36 uutta opiskelijaa aloitti puuteollisuuden ammattitutkinnon opinnot Samiedun Pohjolankadun kampuksella viime viikon torstaina. Kyseessä on siis ammattiopiston ja Metsä Woodin yhdessä järjestämä oppisopimuskoulutus.

— Opiskelijamäärä on suurimpia, mitä tähän saakka on kerralla otettu, sanoo Metsä Woodin Punkaharjun tehtaiden henkilöstöpäällikkö Ari Leppänen.

Uudistunut ammattitutkinto, puulevyteollisuuden osaamisalan oppisopimuskoulutus on pilotti, jota on valmisteltu jo pitkin viime syksyä.

— Uudet tutkinnon perusteet ovat astuneet voimaan 1.1.2019. Puulevyteollisuuden osaamisalan suorittanut opiskelija työskentelee puulevyteollisuuden eri prosessien käyttö- ja valvontatehtävissä, tiedotteessa kerrotaan.

Oppisopimuskoulutus kestää työn ohessa noin 1,5 vuotta ja se toteutetaan Metsä Woodin Punkaharjun tehtailla. Koulutuksen järjestäjänä toimii Ammattiopisto Samiedu ja vastuukouluttajana Samiedun puualan opettaja Matti Huopalainen.

Myös Huopalainen on uuden edessä, kun hän saa luotsattavakseen kolme oppisopimusryhmää.

— Tämä tuo mukavaa vaihtelua perusopetuksen rinnalle, toteaa Huopalainen, joka viettää jatkossa osan työpäivistään Punkaharjulla.

Oppisopimuskoulutukseen haki noin 250 henkilöä, joten karsinta oli varsin kova.

Oppisopimus on joustava, yksilöllinen ja käytännönläheinen tapa hankkia ammatti. Oppisopimus perustuu opiskelijan, työnantajan ja koulutuksen järjestäjän väliseen sopimukseen, joka edellyttää palkallista työsuhdetta ja työnantajan sitoutumista koulutustehtävään.

Sopimus voidaan solmia uuteen tai jo voimassa olevaan työsuhteeseen, myös yrittäjälle. Oppisopimuksella opiskelu on mahdollista niin nuorille kuin aikuisillekin. Opiskeluajasta noin 80 prosenttia on työpaikalla tapahtuvaa oppimista.

Koulutuksen suosio on suuri puuteollisuuden tulevaisuuden hyvien näkymien vuoksi. Esimerkiksi Metsä Woodin Punkaharjun Kerto LVL-linjan investoinnilla vastataan rakentamisessa käytettävien puutuotteiden kasvavaan kysyntään.

— Tuotanto uudella Kerto LVL-linjalla käynnistyy kevään 2019 aikana, ja puuteollisuuden ammattitutkinnon opiskelijat työllistyvät kerto- ja vaneriprosessin eri tehtäviin Punkaharjun tehtaille, tehtaan tiedotteessa kerrotaan.