Kaakkois-Suomeen 24 karhulupaa: Tiheimmillään kanta on Etelä-Karjalassa, jossa elää valtaosa alueen yli 200 karhusta

Riistapäällikkö on lupien määrään tyytyväinen, etenkin kun ottaa huomioon, että valtakunnallista lupakiintiötä pienennettiin. ”Se määrä lupia saatiin, mitä hakijat olivat esittäneet.”

Luonnonvarakeskus arvioi, että ennen tämän vuoden karhunmetsästystä Kaakkois-Suomessa on noin 225-240 aikuista karhua sekä 55 pentua. Tästä suurin osa Etelä-Karjalassa.
Luonnonvarakeskus arvioi, että ennen tämän vuoden karhunmetsästystä Kaakkois-Suomessa on noin 225-240 aikuista karhua sekä 55 pentua. Tästä suurin osa Etelä-Karjalassa.

Suomen riistakeskus on myöntänyt Kaakkois-Suomen alueelle poikkeusluvat 24 karhun metsästämiseen.

Suurin osa luvista on suunnattu Etelä-Karjalaan, jossa Kaakkois-Suomen karhukanta on tiheimmillään.

Koillis-Kymen ja Raja-Kymen yhdessä muodostamalla alueella on mahdollista metsästää yhteensä kaksikymmentä karhua. Luvat ovat käyttävissä Parikkalan ja Ylämaan välisellä alueella.

Koillis-Kymeen kuuluvat Ruokolahden-Imatran, Rautjärven ja Parikkalan riistanhoitoyhdistykset.

Raja-Kymeen taas Joutsenon, Etelä-Saimaan ja Ylämaan riistanhoitoyhdistykset.

Loput neljä karhua voidaan metsästää Keski-Kymen alueella, joka kattaa Lemin-Taipalsaaren, Luumäen, Miehikkälän, Savitaipaleen-Suomenniemen, Sippolan, Valkealan-Kouvolan, Vehkalahden-Haminan ja Virolahden riistanhoitoyhdistysten alueet.

Karhuja on jopa 240

Riistapäällikkö Erkki Kiukas kertoo maa- ja metsätalousministeriön pienentäneen tänä vuonna valtakunnallista karhunmetsästyksen lupakiintiötä.

Tämä ei näkynyt Kaakkois-Suomen luvissa. Metsästysseurat saivat hakemansa määrän kaatolupia, Kiukas kertoo.

— Olen tyytyväinen, että se saatiin, mitä hakijat olivat esittäneet.

Viime vuonna Kaakkois-Suomeen saatiin 26 poikkeuslupaa. Saaliiksi tuli 25 karhua.

Karhun metsästysaika alkaa elokuun 20. päivä ja päättyy lokakuun lopussa.

— Tyypillisesti kolme ensimmäistä viikkoa ovat karhunmetsästyksen kiivainta aikaa, Kiukas toteaa.

Luonnonvarakeskus on arvioinut Kaakkois-Suomessa olevan tällä hetkellä noin 225–240 yli vuoden ikäistä karhua sekä 55 pentua. Tästä valtaosa elelee Etelä-Karjalassa.