Alaikäiseen kohdistunut seksuaalirikos toi kaksi vuotta vankeutta — Etelä-Savon käräjäoikeus piti Savonlinnassa tapahtuneen rikoksen näyttöä vahvana, vaikka vastaaja esitti oikeudessa tapahtumista eri version

Uhri ja tuomittu olivat alkaneet pitää yhteyttä ensin sosiaalisessa mediassa.

Moises Garibay

Lapseen kohdistunut törkeä rikos tapahtui Savonlinnassa vuoden 2014 loppupuolella ja seuraavan vuoden alussa. Käräjäoikeus antoi siitä nyt ratkaisunsa.
Lapseen kohdistunut törkeä rikos tapahtui Savonlinnassa vuoden 2014 loppupuolella ja seuraavan vuoden alussa. Käräjäoikeus antoi siitä nyt ratkaisunsa.

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut savonlinnalaisen miehen kahden vuoden ja viidentoista päivän pituiseen vankeuteen useista rikoksista.

Räikein niistä oli törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, joka oli tapahtunut Savonlinnassa.

Tuomioon sisältyivät rangaistukset myös liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, laittomasta uhkauksesta ja vahingonteosta. Lapseen kohdistunut törkeä rikos tapahtui vuoden 2014 loppupuolella ja seuraavan vuoden alussa.

Asianosaiset olivat tutustuneet Facebookissa, jossa ovat viestitelleet. Viestittely oli ollut osin seksuaalista ja seksuaalisväritteistä. Asianosaiset olivat tavanneet vastaajan asunnolla, jolloin he olivat olleet sukupuoliyhteydessä.

Asianosaisten ikäero oli ollut suuri. Vastaaja oli tekohetkellä 24–25-vuotias. Uhri oli vain 13-vuotias, kun seksuaalisävytteisiä viestejä oli alettu vaihtaa.

Vastaaja oli kaikissa vaiheissa kiistänyt hänen ja asianomistajan välisen fyysisen seksuaalisen kanssakäymisen.

Käräjäoikeus pohtii tuomion johtopäätöksissään erityisesti sitä, onko mies ollut rikoksen tekohetkellä tietoinen uhrin iästä.

Hänen on oikeuden mukaan pitänyt vähintäänkin pitää todennäköisenä sitä, että asianomistaja on alle 16-vuotias, tai että uhri voi olla hyvinkin useamman vuoden suojaikärajaa nuorempi henkilö, niin kuin asia on ollutkin.

Mies oli esittänyt oikeudessa oman versionsa tapahtumista. Käräjäoikeus toteaa siitä, että vaihtoehtoinen tapahtumainkulku on mahdollinen, mutta yhdessä muun oikeuteen saadun näytön kanssa tarkasteltuna erittäin epätodennäköinen.

— Tässä tilanteessa käräjäoikeus päätyy siihen, että syytteen mukaisten sukupuoliyhteyksien tueksi on esitetty asianlaatuun ja näyttömahdollisuuksiin nähden riittävä näyttö, tuomiota perustellaan.

Käräjäoikeus katsoo rikoksen olleen myös osaksi syy-yhteydessä uhrin traumaperäiseen stressihäiriöön. Siksi vaaditun korvauksen perustekin tuli oikeudessa näytetyksi.

Mies velvoitettiin korvaamaan uhrille kärsimyksestä 5 000 euroa sekä tilapäisestä haitasta tuhat euroa eli yhteensä 6 000 euroa.

Tuomio laittomasta uhkauksesta ei liittynyt seksuaalirikokseen, vaan muihin tapahtumiin. Mies oli käyttäytynyt uhkaavasti teräaseen kanssa toisia ihmisiä kohtaan.

Tuomiosta on mahdollisuus valittaa.

Uusimmat uutiset