Savonlinna jatkaa lentoliikenteen tukemista — Valtuusto äänesti

Soila Puurtinen

Savonlinnan kaupuninvaltuusto päätti varata tulevien vuosien talousarvioihin rahat lentoliikenteen tukemiseen.
Savonlinnan kaupuninvaltuusto päätti varata tulevien vuosien talousarvioihin rahat lentoliikenteen tukemiseen.

Savonlinna jatkaa lentoliikenteen tukemista äänin 48—3. Kaupunginvaltuusto päätti varata vuosille 2018—2020 vuosittaista määrärahaa lentoliikenteen tukemiseen 1,26 miljoonaa euroa.

Esa Valkonen (vas.) esitti, että kaupunki ei enää tukisi lentoliikennettä. Hän huomautti, että kaupungin maksama tukisumma kohoaa neljänneksellä edelliseltä kaudelta.

— Lentojen tukeminen on tolkuttoman kallista savonlinnalaisille veronmaksajille, Valkonen sanoi.

Vasemmistoliiton kaksimiehisen ryhmän lisäksi lentoliikenteen tuen lakkauttamista kannatti Tiina Strandén (vihr.).

Lea Sairanen (kok.) pohdiskeli, että valtuuston pitäisi määritellä raja, jonka yli kaupungin maksama tukisumma ei voi nousta. Hän myös kysyi, voisiko elinkeinoelämä osallistua lentoliikenteen tukemiseen.

Sairanen ei tehnyt virallista esitystä kipurajan asettamisesta.
Olli Österlund (kesk.) vastasi Sairaselle, että jos yrityksen pantaisiin maksamaan lentoliikenteen tukea, yritykset eivät sitä tekisi vaan saattaisivat vaihtaa kaupunkia.

Monet valtuutetut perustelivat lentoliikenteen välttämättömyyttä elinkeinoelämälle. Anja Backman (sd.) huomautti, että jos säännöllinen lentoliikenne loppuu, myös lentokentän ylläpito loppuisi tai vaihtoehtoisesti se jäisi kaupungin vastuulle.

Backmankin oli huolissaan siitä, että kaupungin maksuosuus on kasvanut. Maan hallituksen budjettiesityksessä lentoliikenteen tukeen on varattu miljoona euroa ensi vuodelle, joten kaupungin maksettavaksi on jäämässä enemmän.

— Periaatteena on ollut, että valtion maksuosuus on ollut puolet tarvittavasta tuesta. Valtion budjetin käsittelyn yhteydessä on huolehdittava siitä, että valtion tukiosuus on jatkossakin puolet, Backman vaati.

Kaupunginvaltuusto käsitteli vasta lentoliikenteestä tehtyä tarjousta. Talousarvion käsittely on valtuustosalissa vasta alkamassa.

Jos kaupunginvaltuusto ei saa ensi vuoden talousarviota käsiteltyä tänään, se jatkaa talousarvion käsittelyä 11.12. Viime viikolla suunniteltiin ylimääräistä valtuuston kokousta, joka olisi pidetty 27. joulukuuta, mutta tuo ylimääräinen kokous on nyt peruttu.