Yli sata matkapäivää moottorisahan kanssa vuodessa

Ylöjärveläinen Juha Käkelä kisaa moottorisahaveistossa ja kurssittaa toisia sahaamaan. Pikakisassa hän hävisi tällä kertaa savonlinnalaiselle Leo Löppöselle.

Tuija Pauhu

Juha Käkelä innostui moottorisahaveistosta 19 vuotta sitten. Ensimmäisestä pöllistä syntyi hanhi.
Juha Käkelä innostui moottorisahaveistosta 19 vuotta sitten. Ensimmäisestä pöllistä syntyi hanhi.


Ylöjärveläinen Juha Käkelä puolustaa moottorisahaveiston viimevuotista SM-titteliään lauantaina Luston Metsäkulttuuripäivillä Punkaharjulla. Pientä lämpöä isoon kisaan toi perjantain pikakisa, mutta muuten mies ei tapaa harjoitella etukäteen. Hän oli toinen, ja pikakisan voitti Leo Löppönen Savonlinnasta.

— Lopputulos on yleensä parempi, kun veistoksen aiheen sahaa ensimmäisen kerran vasta kilpailussa, huomauttaa Käkelä.

Käkelä ja moottorisaha tapasivat ensi kerran 19 vuotta sitten, kun mies lojui työttömänä kotisohvallaan. Siihen riensi vaimo kertomaan, että jotakin pitäisi tehdä— ja ojensi lahjaksi ostamansa moottorisahan.
Tarvittava tukkipino ilmestyi kummisedältä. Tukeista olisi täytynyt veistää sauna.
Ensimmäisestä pöllistä syntyi hanhi, ja siitä touhu alkoi. Sauna on yhä veistämättä.

Mies ei osaa sanoa, mikä sahaamisessa kiehtoo, mutta laji on vienyt täysin mennessään. Hänen mielestään kilpailuissa on hienointa se, että saa sahata yhdessä toisten kanssa. Yksi lauantain kilpakumppaneista on taitava kanadalainen Trevor L'Hirondelle.
Myös yleisöllä on tärkeä osa. Käkelä virnistää, että yleisö saa jostain syystä hänet yltämään parhaimpaan suoritukseensa.
Se, miten kilpailussa lopulta sijoittuu, on sivuseikka.
Ammattimielessä katsottuna palkintosijoista on tietysti etua, sillä niiden ansiosta sataa kutsuja uusiin mittelöihin. Tällä hetkellä sohvalla tulee löhöiltyä harvemmin, sillä matkapäiviä erilaisten moottorisahojen kanssa kertyy toistasataa vuodessa.

— Opetan moottorisahaveistoa kursseilla. Viimeksikin Pudasjärvellä oli mukana yli 70-vuotiaita naisia ja 15-vuotias poika, jotka eivät olleet koskaan aikaisemmin koskeneet moottorisahaan. Näytin veistämisen mallia, ja niin oli jokaisella itse veistetty karhu kainalossa kotiin lähtiessä ja tyytyväisiä olivat.

Sahat soivat
koko viikonlopun

Lauantaina Luston Metsäkulttuuripäivillä saha soi kahdessa eri kilpailussa: moottorisahauksessa ja moottorisahaveistossa. Kumpaankin on vapaa pääsy.
Moottorisahauksen Suomen mestaruus ratkeaa viiden eri tehtävän perusteella. Niitä ovat puun kaato, alta-päältä-sahaus, oksien karsinta, teräketjun vaihto ja tarkkuuskatkaisu. Yleisö pääsee lähietäisyydeltä seuraamaan kaatotehtävää, jossa käytetään 17 metriä korkeita tolppia. Vaativuutta lisää, että kaatosuunta on tarkoin määrätty.
Kilpailu alkaa noin klo 9 lauantaiaamuna ja jatkuu noin klo 15—16:een. Sen jälkeen palkitaan parhaat.
Moottorisahaveiston kisa alkaa lauantaina myös klo 9, ja osallistujilla ovat lounas- ja kahvitaukoa lukuun ottamatta työn tuoksinassa noin klo 17:ään. Metsänhenki-aiheisia veistoksia voi viimeistellä vielä sunnuntaina aamupäivällä klo 9—12, jonka jälkeen palkitaan parhaat.

Kari Vepsä artistina
Tukkilaistansseissa

Metsäkulttuuripäivien aikana tapahtuu myös Luston lähialueella. Tänään perjantaina Kari Vepsä tahdittaa Tukkilaistanssit klo 20—24 Kruunupuiston Inkeritalolla. Harjun Portissa vietetään huomenna lauantaina Käkipäiviä, ja esiintymässä on Virranjakaja klo 22.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.