Rautateillä varsin vähän ilkivaltaa — "Vakavammatkin seuraukset ovat mahdollisia"

Alkuvuonna aloitettiin kampanja vaarallista, uutta villitystä: nuorison rautatiellä kuvaamia selfieitä vastaan on tuottanut tulosta. Tätä älyttömyyttä harrastettiin muun muassa Parikkalassa.

Helsingistä Joensuuhun matkanneen Intercity-junan matka keskeytyi tiistaina 12. joulukuuta junaradalle heitettyihin autonrenkaisiin Luumäellä.
Junassa kuulutettiin pian tapahtuneen jälkeen, että kyseessä on ilkivaltatapaus ja yhteentörmäyksen seurauksena veturin pohjaan tuli vaurioita.

Matkustajat pidettiin koko ajan junassa. Ikkunoista he näkivät, kun henkilökunta tarkasti junan vieressä mahdollisia vaurioita.
— Auton renkaita on asetettu radalle ilkivaltaisesti ja tämän takia on jouduttu juna pysäyttämään, kerrottiin VR:n tiedotuksesta tuolloin.

Esimerkiksi kiskoille laitettu kivi lentää kuin luoti junan pyörän osuessa siihen. -Marko Tuominen

Lopulta juna myöhästyi aikataulustaan vajaan tunnin. Myöhästymistä tuli myös Savonlinnan jatkokuljetuksille.
Sattumalta samana päivänä tuli ilmi toinenkin ilkivaltatapaus rautateillä Pohjois-Suomesta. Matkustajille ei tästäkään törmäyksestä aiheutunut varsinaista vaaraa.
— Kuitenkin aina, kun kiskoille asetetaan jotakin, joka ei sinne kuulu, on mahdollista, että juna suistuu raiteiltaan, totesi liikennepäällikkö Ari Jormalainen liikennevirastosta.

Onneksi vastaava ilkivalta on melko harvinaista.
— Ilkivaltaa tapahtuu ikävä kyllä silloin tällöin. Vuosittain tapauksia kirjataan joitakin kymmeniä, kertoo rautatietoimintojen turvallisuuspäällikkö Marko Tuominen Liikennevirastosta.

Tuomisen mukaan rautateillä ilkivaltaa ilmenee alueilla, joilla on paljon asutusta radan lähellä. Vaikka tähän asti radalle laitetuista tavaroista on selvitty ilman pahempia seuraamuksia, Tuominen pitää asiaa hyvin vakavana.
— Esineiden asettaminen raiteille aiheuttaa aina vaaraa. Juna on vaarassa vaurioitua. Muun muassa junan pyörät saatetaan joutua hätäjarrutuksen takia sorvaamaan. Kustannukset ovat tällöin useita tuhansia euroja.

— Toki vakavammatkin seuraukset ovat mahdollisia. Ilkivallan tekijä asettaa myös itsensä ja ulkopuoliset vaaraan. Esimerkiksi kiskoille laitettu kivi lentää kuin luoti junan pyörän osuessa siihen.

Alkuvuonna aloitettiin kampanja vaarallista, uutta villitystä: nuorison rautatiellä kuvaamia selfieitä vastaan. Tätä älyttömyyttä harrastettiin muun muassa Parikkalassa.
— Toivomme, että asiasta ja radalla liikkumisesta keskusteltaisiin vakavasti kodeissa ja kouluissa. Radalla liikkuminen on kiellettyä sen vaarallisuuden takia. Junat kulkevat varsin äänettömästi. Alkuvuonna aloitettu kampanja näyttää vähentäneen selfiekuvien ottajia. Olemme kehitykseen tyytyväisiä, Tuominen toteaa.

Rautateillä ei
saa liikkua
ilman lupaa

Rautateillä tapahtuu harvemmin ilkivaltaa, jossa jätetään esineitä junan eteen.
Koska radalla liikkuminenkin on kiellettyä, kokonaisuutena ilkivaltaa tapahtuu lukumääräisesti varsin paljon.
Viranomaiset muistuttavat rautateiden olevan kiellettyä aluetta liikkua.
Radalle ei saa saa mennä, se on aina vaarallista.
— Kaikki rautatiealueella liikkuminen ja asiaton oleskelu on laissa kielletty. Tämä koskee mm. radan ylittämistä muusta kuin virallisesta radan ylityskohdasta sekä liikkumista ratapihalla tai ratapenkalla. Rautatiealueella ei ole koskaan turvallista hetkeä liikkua. Rataverkolla liikkuu matkustajajunien lisäksi paljon erityyppisiä junia, joiden aikataulut muuttuvat usein, todetaan VR:n sivuiltakin löytyvässä tiedotteessa.
Junat kulkevat nopeasti ja äänettömästi.
— Junan lähestymisen huomaa usein vasta, kun on jo liian myöhäistä. Nopeimmillaan junat kulkevat jopa 220 km/h. Junan nopeudesta ja olosuhteista riippuen junan pysähtymismatka on jopa puolitoista kilometriä.
Ilkivalta on vaarallista myös tekijälle itselleen.
— Lain mukaan junalle on annettava esteetön kulku. Raiteelle laitetut esteet aiheuttavat vaaran niin ohikulkijalle, junan kuljettajalle ja matkustajille kuin ilkivallan tekijällekin. Ilkivaltaa on esimerkiksi raiteelle asetettu este, kuten kivi tai polkupyörä.
Sähköradalla on aina hengenvaara
— Ratojen sähköjännitteet aiheuttavat hengenvaaran. Ratapihoilla seisovien vaunujen päälle kiipeäminen on kielletty välittömän hengenvaaran vuoksi.
Lähde: VR