Sosterin hyväksymät asiointipalvelut ikäihmisille ja lapsiperheille löytyvät kohta kootusti Yssi.fi-sivustolta – Palvelun tarvitsija voi etsitä palveluita puhelinsovelluksella tai internetin kautta tietokoneella

Kolomonen kokoaa tiedot riskiryhmien vapaaehtoisista ja yrityspohjaisista palveluista Yssiin. Myös Sosterin palveluohjaajat etsivät tiedot samasta palvelusta.

Sanna Keskinen

Yli 70-vuotiaitten ja riskiryhmien on vältettävä ihmiskontakteja. Siksi asiointiavun kysyntä kasvaa, ja vapaaehtoisia tarvitaan.
Yli 70-vuotiaitten ja riskiryhmien on vältettävä ihmiskontakteja. Siksi asiointiavun kysyntä kasvaa, ja vapaaehtoisia tarvitaan.

Savonlinnan seudun Kolomonen koordinoi tietoa ikäihmisille ja lapsiperheille tarkoitetusta asiointiavusta ja muusta koronavirusepidemiaan liittyvästä avusta. Kolomonen ottaa aktiivisen roolin asiassa erityisesti Sosterin ja kaupungin pyynnöstä.

Toiminta organisoidaan Kolomosen ylläpitämän Yssi.fi-palvelualustan kautta. Palvelualustalla on vapaaehtoispalveluja ja yrityspohjaisia palveluita.

Muun muassa Sosterin palveluohjaajat etsivät asiointiapua tarvitseville palvelut Yssistä. Palveluja tarvitseva voi itsekin hakea palvelua Yssistä puhelinsovelluksella tai tietokoneella.

Koordinaattori Kimmo Käärmelahti Kolomosesta pitää tärkeänä, että tieto vapaaehtoisista löytyy helposti ja kootusti.

– Yssistä löytyvät palvelut ovat Sosterin hyväksymiä ja siten varmasti luotettavia, Käärmelahti sanoo.

Yhdistykset ja yritykset saavat laittaa tietonsa kolmen kuukauden ajan Yssiin maksutta. Järjestely johtuu koronaepidemiasta eikä se sido toimijoita mitenkään jatkossa.

Yssin käyttö asiakkaalle on ilmaista. Palvelua etsivän ei tarvitse edes rekisteröityä.

Lapsiperhepalvelujen hakemisto julki

Koronaepidemian takia Kolomonen aikaistaa Sosterin kanssa suunniteltua lapsiperhepalvelujen hakemiston julkistamista Yssissä.

Lapsenhoitopalveluita on jo kysytty. Lapsiperheessä saatetaan tarvita myös kauppa-apua, sillä lapsilauman kuskaaminen ostoksille ei tunnu houkuttelevalta.

Uusia vapaaehtoisia tarvitaan paljon – Moni vapaaehtoistyötä tekevä kuuluu itse riskiryhmään

Käärmelahti korostaa, että vapaaehtoistoimijoista Yssiin pääsevät vain rekisteröidyt yhdistykset ja muut rekisteröidyt yhteisöt. Hän kannustaakin ihmisiä liittymään johonkin yhdistykseen, jos ikäihmisten tai lapsiperheiden auttaminen kiinnostaa.

– Uusia vapaaehtoisia tarvitaan paljon, sillä monien järjestöjen vapaaehtoiset kuuluvat itsekin riskiryhmään, eli he ovat yli 70-vuotiaita tai muuten riskiryhmäksi määriteltyjä.

Vapaaehtoisiksi halukkaat voivat myös ottaa yhteyttä Kolomoseen, Kimmo Käärmelahteen tai Sirpa Kolistajaan, jotka etsivät heille toimintaan sopivan yhdistyksen tai muun yhteisön.

Yssi.fi-palvelualustan yhdistyshakemistossa olevista liki 300 yhdistyksestä useat tekevät jo laajasti vapaaehtoistyötä ja näiden yhdistysten vapaaehtoistyön näkyvyyttä lisätään nyt palveluhakemistossa.

Tuttuja voi pyytää apuun – Käärmelahti kannustaa sosiaalisessa mediassa apua tarjoavia liittymään yhdistykseen ja mainostamaan silti toimintaa Facebookissa

Moni ikäihminen turvautuu naapurin tai tuttujen apuun kauppa-asioissaan, jos omaa jälkikasvua ei ole lähistöllä. Käärmelahden mukaan näin pitää ollakin.

Sosiaalisessa mediassa on syntynyt ryhmiä, joissa tarjotaan asiointiapua. Käärmelahti uskoo, että valtaosa apua tarjoavista on oikealla asialla. Yssi.fi:n listoille Facebook-ryhmät eivät kuitenkaan pääse.

– Facebook-ryhmästä palvelua pyytävä toimii omalla vastuullaan. Riski on tietenkin pienempi, jos Facebookista löydetty auttaja on tuttu tai tutun tuttu.

Käärmelahden mukaan hyvä ratkaisu voisi olla sekin, että apua tarjoavat liittyisivät johonkin yhdistykseen, jonka kautta he pääsisivät Yssi.fi-palvelualustan esittelemien toimintojen joukkoon.

– Palvelua toki kannattaa tämänkin jälkeen edelleen Facebook-ryhmässä, Käärmelahti sanoo.

Näin palvelua tarvitsevat ja palveluntuottajat käyttävät Yssiä

Sosterin hyväksymät palvelujen tuottajat löytyvät osoitteesta yssi.fi. Palvelu on asiakkaalle maksuton, eikä kirjautumista tarvita.

Yritykset ja yhdistykset voivat rekisteröityä ja kirjata palvelunsa osoitteessa yssi.fi. Myös kauppaliikkeet voivat kirjautua palveluun päivittäistavaroitten toimittamisen osalta. Kolmen kuukauden ajan palvelu on palveluntuottajille maksuton eikä se sido jatkoon.

Vapaaehtoistyöntekijöiksi haluavat yksityishenkilöt voivat ottaa yhteyttä kimmo.kaarmelahti@kolomonen.fi tai sirpa.kolistaja@kolomonen.fi tai hakeutua suoraan haluamaansa yhdistykseen.

Juttua muokattu klo 16.27. Lisätty tieto, että asiakas voi itsekin etsiä palvelut Yssistä puhelinsovelluksella tai tietokoneella.

Juttua muokattu 21.3. kello 8.27 korjattu kielioppivirheitä.