Koronasta kärsiviä yksinyrittäjiä neuvotaan ilmoittautumaan työttömiksi työnhakijoiksi mahdollisimman pian

"Monelta yrittäjältä tulot ovat loppuneet kuin seinään, ja on tärkeää hakeutua tuen piiriin heti ettei välipäiviä tule", kehottaa palvelujohtaja Kari Joutsalainen Etelä-Savon TE-toimistosta.

Soila Puurtinen

Monet myymälät ovat joutuneet sulkemaan ovensa. Nyt yrittäjiä kehotetaan hakeutumaan työttömiksi työnhakijoiksi, jotta pääsisivät tuen piiriin mahdollisimman pian.
Monet myymälät ovat joutuneet sulkemaan ovensa. Nyt yrittäjiä kehotetaan hakeutumaan työttömiksi työnhakijoiksi, jotta pääsisivät tuen piiriin mahdollisimman pian.

Työttömyyspäivärahaan oikeutetut yksinyrittäjät, joilta koronavirus ja sen vastaiset toimet ovat vieneet elinkeinon alta, voivat ilmoittautua työttömiksi työnhakijoiksi TE-toimistoon vaikka välittömästi.

– Suosittelemme toimimaan mahdollisimman pian. Monelta yrittäjältä tulot ovat loppuneet kuin seinään, ja on tärkeää hakeutua tuen piiriin heti ettei välipäiviä tule, kehottaa palvelujohtaja Kari Joutsalainen Etelä-Savon TE-toimistosta.

Työttömyysturvalausunnot annetaan työnhaun käynnistyspäivästä ja sitä voidaan mahdollisesti maksaa takautuvasti.

Työttömyysturvalakiin tehtävä väliaikainen muutos on vielä eduskunnan käsiteltävänä. TE-toimistoille on luvattu, että lakimuutos ja soveltamisohjeet olisivat käytössä ensi viikon puolivälissä, jonka jälkeen ratkaisuja voidaan ryhtyä tekemään.

Oma ilmoitus koronasta riittää

Suomen hallitus päätti 20. maaliskuuta helpottaa freelancereiden ja yksinyrittäjien pääsyä työttömyysturvan piiriin yhtiömuodosta riippumatta.

Joutsalainen suosittelee tekemään hakemuksen TE-palvelujen verkkosivujen kautta Oma asiointi -palvelussa.

Työnhakija-asiakkaaksi kirjaudutaan yksityishenkilönä, ei yrityksenä eikä y-tunnuksella.

Työnhaun aloituksella ja voimassa pitämisellä yksinyrittäjä ja freelancer varmistaa, että hänelle tullaan antamaan lausunto työttömyysetuudesta ensimmäisestä työnhaun käynnistämispäivästä alkaen.

Oma ilmoitus koronavirusepidemiaperusteesta riittää. Tämä vähentää selvitystyön ja harkinnan tarvetta ja nopeuttaa koko prosessia.

Te-toimisto antaa työttömyysturvaan liittyvät lausunnot, kun muutos työttömyysturvalaissa on voimassa ja toimeenpano-ohjeet asiassa saatu viikolla 14.

Paperihakemus postilaatikkoon, soittaakin voi

Työttömäksi työnhakijaksi voi ilmoittautua täyttämällä myös paperisen ilmoittaumislomakkeen Etelä-Savon te-toimistossa Savonlinnassa, Mikkelissä ja Pieksämäellä.

Kaikissa näissä toimipaikoissa asiapapereita voi jättää TE-toimiston postilaatikkoon. Työnhakijaksi voi ilmoittautua myös puhelimitse, jos henkilö on aiemmin ollut te-toimistossa asiakkaana.

TE-toimistot informoivat asiakkaitaan työttömyysturvalain käsittelyn etenemisestä verkkosivuillaan.

Turvaa hakevien määrä tulee olemaan suuri

Työttömyysturvaa hakevien asiakkaiden määrä tulee Joutsalaisen arvion mukaan olemaan Etelä-Savossa suuri.

– Yrityskanta muodostuu meillä valtaosin pienistä yrityksistä ja yksinyrittäjistä. Kyselyjä on jo tullut paljon, ja myös keskustelut paikallisten yrityspalvelujen kanssa tukevat tätä käsitystä, Joutsalainen toteaa.

Koronapandemiasta aiheutunut kriisi on jo tipauttanut monen yrittäjän tulot lähes nollatasolle.

– Uudet rajoitustoimet kirpaisevat nyt myös matkailuun liittyviä palveluyrityksiä.

– Tulemme saamaan vähintäänkin satoja hakemuksia. Määrää on hyvin vaikea arvioida.

Pienten yritysten yt:t eivät näy tilastossa

Etelä.Savossa oli torstaina 59 yritystä, joissa käytiin yt-neuvotteluja koronapandemian seurauksena. Neuvottelujen piirissä oli 4 285 työntekijää.

– Määrä tulee kasvamaan tästä vielä merkittävästi, Joutsalainen arvioi.

Yt-menettelyssä olevien työntekijöiden määrä ei tarkoita, että työntekijät olisivat lomautettuja.

Luvussa eivät ole mukana alle 20 henkilöä työllistävät yritykset, joillaisia valtaosa Etelä-Savonkin yrityksistä on. Ne eivät tarvitse ilmoittaa yt-neuvotteluistaan te-toimistoon.

Häiriörahoitusta lisätään, hakijoita jo 12 000

Business Finlandin häiriötilanteisiin tarkoitettua avustusvaltuutta lisätään 700 miljoonaan euroon.

Keskeinen syy valtuuden kasvattamiseen on yritysten tuen tarve, joka on osoittautunut paljon ennakoituakin suuremmaksi.

Hakemuksia Business Finlandin uuteen rahoituspalveluun, jolla pyritään lieventämään koronavirusepidemian aiheuttamia talousvaikutuksia, on tullut noin 12 000 kappaletta.

Avustusvaltuus on tarkoitettu uusien liiketoimintojen selvittämiseen ja kehittämiseen poikkeusoloissa. Hallitus päätti lisävaltuudesta keskiviikkoiltana.

Ely hoitaa pienet yritykset, haku aukeaa 31.3.

Hallituksen tekemien uusien yritysrahoitusta koskevien päätösten myötä työnjakoa Business Finlandin ja Ely-keskusten välillä selkiytetään.

Business Finland vastaa tuista 6–250 henkilöä työllistäville yrityksille. Yksityiset elinkeinonharjoittajat eivät ole rahoituksen piirissä.

Ely-keskukset puolestaan rahoittavat 31. maaliskuuta lähtien yrityksiä, jotka työllistävät yrittäjän lisäksi 1–5 henkilöä.

Yksinyrittäjille tarkoitetun rahoituksen valmistelu on käynnissä ja siitä tiedotetaan myöhemmin.

Business Finlandiin jo aiemmin jätetyt alle 6 hengen yritysten hakemukset käsitellään Business Finlandissa, eikä niitä siirretä käsiteltäväksi Elyyn.

Business Finlandin kohteena ovat matkailu, matkailun oheispalvelut, luovat ja esittävät alat sekä kaikki toimialat, joiden alihankintaketjujen toimivuuteen koronavirustilanne on vaikuttanut tai vaikuttamassa.

Elyn rahoitusta voidaan myöntää kaikkien toimialojen pienyrityksille lukuun ottamatta maa-, kala- ja metsätaloutta sekä maataloustuotteiden jalostusta.

Savonlinnan elinkeinopalvelut auttaa hakemusten teossa.

Verottajakin tulee vastaan

Verohallinto helpottaa maksujärjestelyehtoja yrityksille, joilla on vaikeuksia selvitä verojen maksusta ajallaan. Tavoitteena on helpottaa erityisesti yritysten ja toiminimiyrittäjien maksuvaikeuksia koronavirustilanteessa.

Helpotettua maksujärjestelyä voi hakea Omaverossa tai palvelunumerossa 029 497 028.

Verohallinto neuvoo myös hakemaan ennakkoveron muutosta OmaVerossa, jos yrityksen tulos näyttää muodostuvan arvoitua pienemmäksi.

Yrityksen veroilmoitukselle voi hakea lisäaikaa ja ilmoituksen myöhästymismaksu voidaan jättää perimättä perustellusta erityisestä syystä.