Roskis-kesäkilpailulla iloista ilmettä jätehuoltoon ja lajitteluun – "Meemejä voi tehdä roskiksistakin"

Savonlinnan Seudun Jätehuollon järjestämä kesäkilpailu kannustaa ihmisiä paneutumaan jätehuoltoon ja lajitteluun ilon kautta.

Soila Puurtinen

Markus Juuti ja Ekomies-Erkki kannustavat ihmisiä osallistumaan leikkimieliseen Roskis-kesäkilpailuun.
Markus Juuti ja Ekomies-Erkki kannustavat ihmisiä osallistumaan leikkimieliseen Roskis-kesäkilpailuun.

Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy järjestää yhteistyössä Subway Savonlinnan kanssa jätteiden lajittelu -aiheisen piirros- ja valokuvauskilpailun.

Roskis-nimellä kulkevalla kesäkisalla pyritään saamaan kuluttajat kiinnostumaan jätteiden lajittelusta ja omasta jätehuollostaan, kertoo kilpailua ideoinut kesätyöntekijä Markus Juuti Savonlinnan seudun jätehuollosta.

– Kyse on leikkimielisestä kilpailusta, jonka tavoitteena on saada mahdollisimman moni mukaan kertomaan omasta jätteiden lajittelustaan sekä inspiroimaan muita.

Kilpailukategoriat kaikille

Kilpailussa on kolme kategoriaa: piirros, meemi ja valokuvaus. Kuka tahansa voi osallistua mihin tahansa kategoriaan ja useammallakin kuin yhdellä työllä.

Soila Puurtinen

Jätettä voi hyödyntää monin tavoin.
Jätettä voi hyödyntää monin tavoin.

Järjestäjät kuitenkin ennakoivat, että lapsille soveltuu parhaiten piirroksen ja nuorille puolestaan meemin tekeminen. Aikuisille sopii parhaiten valokuvaus-kategoria, Markus Juuti sanoo.

– Uskon, että tämä kilpailu kiinnostaa ja erityisen paljon odotan meemi-osiolta. Itsekin kun olen nuori, niin sosiaalisessa mediassa tulee vastaan kaikenlaisia meemejä. Miksi ei niitä voisi tehdä roskis-aiheestakin.

Tarkemmat kilpailuohjeet ja -säännöt löytyvät Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy:n nettisivulta.

Subwayssakin kierrätetään kaikki jätteet

Markus Juuti valitsee kilpailun jokaisen kategorian voittajat, jotka kukin saavat palkintona neljä 10 euron arvoista Subway-lahjakorttia.

Kaikki kierrätetään. Biojäte biojätekeräykseen ja energiajae erikseen. — Pekka Rautiainen

Palkinnot on lahjoittanut Subway Savonlinna, jonka yrittäjä Pekka Rautiainen toivoo, että ihmiset innostuisivat nyt korona-aikana ideoimaan kilpailutöitä.

– Hiljaista aikaahan tämä on kaikille ollut, joten uskon, että ihmisillä on kiinnostusta tällaiseen leikkimieliseen kilpailuun.

Soila Puurtinen

Kierrätystaide saa ihmiset hyvälle mielelle, toteaa Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy:n Markus Juuti.
Kierrätystaide saa ihmiset hyvälle mielelle, toteaa Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy:n Markus Juuti.

Rautiainen sanoo, että kierrätys on tuttua pikaruokapaikoissakin, eikä mitään jätettä mene Subwayn toimipisteistäkään enää kaatopaikoille.

– Kaikki kierrätetään. Biojäte biojätekeräykseen ja energiajae erikseen. Sehän poltetaan sitten energiaksi. Nämäkin asiat tehdään meillä niin hyvin kuin vain voidaan. Kaikki, mikä liittyy kierrätykseen on tietenkin hyvä asia.

Rautiainen hoitaa kolmea Subway-ravintolaa, joista yksi on Savonlinnassa ja kaksi Mikkelissä. Toinen Mikkelin toimipisteistä on suljettu, mutta kahdessa muussa on korona-aikana ollut ulosmyyntiä lähes normaaliin tahtiin.

– Kesäkuun alusta avaamme sitten ruokailumahdollisuudenkin viranomaisohjeiden mukaan, Rautiainen sanoo.

Parhaat työt nettiin

Roskis-kilpailun kilpailuaika on kesäkuu ja siihen voivat osallistua Savonlinnan, Rantasalmen ja Enonkosken eli Savonlinnan Seudun Jätehuolto Oy:n toiminta-alueen asukkaat.

Kilpailun päätyttyä Savonlinnan Seudun Jätehuolto julkaisee nettisivuillaan voittajatyöt sekä otoksen kilpailun parhaista töistä. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan 50 subia (30 cm + juoma).

Työt voi palauttaa joko sähköisesti osoitteeseen markus.juuti@savonlinna.fi tai paperisena Subway Savonlinnaan. Kilpailutöihin liitetään tekijän nimi ja yhteystiedot (puhelinnumero, katuosoite, sähköpostiosoite). Nimeä ja yhteystietoja ei julkaista.