Syyttäjä pitää Savonlinnassa Telakkatiellä tahallaan sytytettyä tulipaloa murhan yrityksenä sekä tuhotyönä — Syytetyllä on takanaan raskas rikostausta pitkältä ajalta

Telakkatien lisäksi vastaaja oli syytekirjelmän mukaan sytyttänyt toisenkin tulipalon MIekkoniemellä kerrostaloasunnossa.

Soila Puurtinen

Miestä syytetään Telakkatien tapauksessa murhan yrityksestä siksi, että hänen aikomuksenaan oli tappaa asukas. 
Miestä syytetään Telakkatien tapauksessa murhan yrityksestä siksi, että hänen aikomuksenaan oli tappaa asukas. 

Etelä-Savon käräjäoikeudessa on käsittelyssä juttu, jossa samaa miestä syytetään Savonlinnan Miekkoniemellä tehdystä tuhotyöstä ja myöhemmin Savonlinnan Nätkillä Telakkatiellä tehdystä tuhotyöstä ja murhan yrityksestä. Miekkoniemellä tehdyn rikoksen vaihtoehtoinen syytenimike on törkeä vahingonteko.

Sama mies on syytteessä muistakin rikoksista kuten autovarkaudesta, varkaudesta, ajokortitta ajosta, pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta.

Kihlakunnansyyttäjä katsoo, että mies oli sytyttänyt tahallaan Miekkoniemellä tuleen kerrostaloasunnon viime vuoden huhtikuussa. Tulipalo sai alkunsa, kun mies heitti yöllä erään henkilön asunnossa palavan savukkeen makuuhuoneen sängyn ja vaatekaapin läheisyyteen. Tämän jälkeen hän poistui asunnosta.

Makuuhuoneessa olivat vaatteet, sänky ja vuodevaatteet syttyneet palamaan ja asukkaan omaisuus tuhoutunut palossa pahoin.

Viime vuoden kesäkuussa vastaaja oli liikkunut Nätkillä ja aiheuttanut tulipalon Telakkatiellä sijaitsevassa pienkerrostalossa. Täällä mies oli syytteen mukaan käyttänyt tulipalon sytyttämiseen bensiiniä.

Oikeudessa kuullun teonkuvauksen mukaan mies oli sytyttänyt tulipalon tietyn asukkaan ulko-oven taakse. Syyttäjä katsoo, että vastaajan tarkoituksena oli tappaa asunnossa asunut mies. Tulipalo syttyi aamuyöllä kello viiden jälkeen ja syytetty poistui palopaikalta välittömästi.

Miestä syytetään Telakkatien tapauksessa murhan yrityksestä siksi, että hänen aikomuksenaan oli tappaa asukas. Lisäksi hänelle luettiin syyte tuhotyöstä, koska talon muut asukkaat joutuivat tulipalon vuoksi vaaraan.

Telakkatiellä tulipalo oli ollut bensan käytöstä johtuen räjähdysmäinen. Palo tuhosi nopeasti asunnon puisen ulko-oven, ja levisi asunnon tuulikaappiin, talon välipohjaan, katolle ja puisiin räystäslautoihin.

Asukas heräsi sattumalta tulipalon ääniin ja pelastautui savuisesta asunnosta lattianrajassa kulkien parvekkeelle. Sieltä hänen piti hypätä noin neljästä metristä maahan. Asukas soitti hätäkeskukseen ja herätti osan naapureistaan. Osa asukkaista heräsi itse palon ääniin ja savun hajuun.

Syyttäjä katsoo, että rangaistusta mitattaessa miehen kohdalla on koventamisperusteena huomioitava hänen aikaisempi rikollisuutensa. Mies on rikosrekisteriotteen mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana syyllistynyt aina vapaana ollessaan toistuvasti ja jatkuvasti rikoksiin.

Mies vangittiin tämän vuoden kesäkuussa. Jutun käsittely käräjäoikeudessa jatkuu tällä viikolla. Sille on varattu yksi käsittelypäivä ensi viikollekin.

Kommentoidut