Tuhkarokkopotilas kotiutui sairaalasta ennen diagnoosin valmistumista, mutta tartuntariskiä ei enää ollut

Koska tuhkarokkoa sairastava voi tartuttaa muita jo neljä vuorokautta ennen iho-oireita, nähdään jo lähipäivinä, onko oireeton kantaja alkuvaiheessa tartuttanut ketään Punkaharjulla.

Juho Papinniemi

Savonlinnan keskussairaalassa hoidettiin italialaista potilasta eristyksessä, vaikka diagnoosi tuhkarokosta saatiin vasta tiistaina päivää potilaan kotiuttamisen jälkeen.
Savonlinnan keskussairaalassa hoidettiin italialaista potilasta eristyksessä, vaikka diagnoosi tuhkarokosta saatiin vasta tiistaina päivää potilaan kotiuttamisen jälkeen.

Punkaharjulla toimivan Itä-Karjalan kansanopiston rehtorin Maija Tenojoen mukaan opistolta ohjattiin italialainen potilas hoitoon, kun hänelle nousi kuume ja iho-oireita juhannuksen alla torstaina 22. kesäkuuta.
Potilas palasi maanantaina juhannuksen jälkeen takaisin opistolle. Hän vietti paikalla enää yhden yön ja matkusti pois aamulla.
Tuhkarokkodiagnoosista saatiin näin tieto vasta italialaisen potilaan lähdettyä kotimatkalle.

Infektioylilääkäri Sakari Vuorisen mukaan tuhkarokkoon sairastunut voi levittää tautia neljä päivää ennen iho-oireita ja neljä päivää iho-oireiden ilmaantumisen jälkeen.
— Iho-oireet alkoivat torstaina 22.6., joten maanantaina potilaan lähtiessä tartuntariski oli olematon.

Vuorisen mukaan diagnoosin valmistumista hidasti juhannus. Näytteet lähtivät tutkittavaksi vasta maanantaiaamuna.
Tiistaina saatiin tieto, että sairaus oli tuhkarokkoa. Tässä vaiheessa potilas oli jo kotimatkalla Italiaan.
Vaikka diagnoosi viipyi, sairaalassa potilaan hoito oli järjestetty vakavan tartuntataudin mukaisesti.
— Sairaalassa potilas oli ilmaeristetyssä huoneessa. Ensisijainen työdiagnoosi oli joku rokkotauti.

Koska tuhkarokkoa sairastava voi tartuttaa muita jo neljä vuorokautta ennen iho-oireita, mahdolliset ensimmäiset sairastuneet ilmaantuvat lähipäivinä. Italialaisen iho-oireet ilmaantuivat 22.6., joten Vuorinen laskee tartuntavaiheen alkaneen 18. kesäkuuta, jolloin henkilö oli jo Punkaharjulla.
— Itämisaika on noin kymmenen vuorokautta, joten tänään tai huomenna ensimmäiset tartunnat ilmaantuvat, jos niitä on, Vuorinen sanoo.

Savonlinnan keskussairaalassa kesällä lomien ajan tartuntatautien lääkärinä tuurava, terveyskeskuksen avohoidon ylilääkäri Esa Ruuskanen sanoo työnjaon olevan nyt sellainen, että paikallisista sairaanhoitajista koostuvat tiimit ovat yhteydessä kotimaisiin henkilöihin, jotka ovat olleet tartuntaan lähikontaktissa. THL hoitaa viranomaisyhteistyön kautta tiedottamisen ulkomaalaisille, jotka olivat kontaktissa sairastuneeseen.

— Aika paljon työtä tämä meillekin teettää. Puhelin on soinut muutenkin kovasti, ihmiset ovat halunneet tietoa.
Ruuskasen mukaan tuhkarokolle suojan tarjoavaa MPR-rokotetta on Savonlinnan seudulla riskiryhmille tarjolla. Laajempaa kysyntää ilmetessä rokotetta pitää sitä saada muualta lisää.

— Kontaktissa olleet riskiryhmät rokotetaan ensin. Muilla ei heti ole hätää. Toki jos ei ole varma, onko sairastanut tuhkarokkoa tai ei ole saanut rokotetta, kyllä se kannattaa ottaa, Ruuskanen sanoo.

Ossi Tynkkynen

Ossi Tynkkynen