Vaimo ampui miestään haulikolla vatsaan Parikkalassa, tapon yritys muuttui käräjillä törkeäksi pahoinpitelyksi — Miehen kertomus muuttui kuulusteluissa

Etelä-Karjalan käräjäoikeus antoi tuomion tapauksessa, jossa nainen ampui miestään haulikolla vatsaan.

Hannu Ojala

Oikeuskäsittely käytiin Imatralla lokakuussa. Tuomio annettiin keskiviikkona 21. marraskuuta.
Oikeuskäsittely käytiin Imatralla lokakuussa. Tuomio annettiin keskiviikkona 21. marraskuuta.

Ampuminen tapahtui elokuussa 2017 Parikkalassa.

Pariskunta oli ollut mökillään ja mies oli hätyyttänyt mökin pihalta lintuja vaimonsa luvallisella haulikolla. Ase oli jäänyt nojalleen oven suuhun, jotta lintuja voisi hätistellä tarvittaessa pois myöhemminkin.

Pariskunta oli syönyt lounasta ja juonut ruoan kanssa vähän viiniä. Mies oli sen jälkeen lähtenyt puuhastelemaan veneen kanssa, jonka aikana vaimo oli jäänyt tyhjentämään viinipulloa. Miehen tullessa takaisin, oli vaimo ollut kiihdyksissä. Hän oli ollut vihainen miehelleen sotkuisuudesta ja siitä, että ase oli jäänyt oven pieleen. Nainen otti aseen käsiinsä. Mies pyysi naista laskemaan aseen, mutta se laukesi ja osui miestä vatsaan. Mies sai hengenvaaralliset vammat. Lääkärin mukaan oli ihme, että mies selvisi hengissä.

Syyttäjä vaati naiselle ensisijaisesti tuomiota tapon yrityksestä ja toissijaisesti törkeästä pahoinpitelystä.

Tapahtumien kulusta ei varmuutta

Oikeudessa pystyttiin kiistatta esittämään, että vaimo oli ampunut miestään. Tapahtumien kulku oli kuitenkin epäselvä.

Miestä kuulusteltiin ensimmäisen kerran pian tapahtuman jälkeen sairaalassa, jolloin hän kertoi vaimonsa olleen humalassa ja agressiivinen. Vaimo oli suuttunut siitä, että mies jätti tavaroita lojumaan. Vaimo oli myös syyttänyt miestä hänen kiusaamisestaan ja uhannut ampumisella. Miehen mukaan vaimolla oli ase ampuma-asennossa olkaansa vasten.

Vaimo oli harrastuksiensa myötä kokenut ampuma-aseiden käsittelijä.

Mies muutti todistusta

Miehen toivuttua hän kävi vapaaehtoisesti Imatran poliisiasemalla muutamassa lausuntoaan. Hän muun muassa tarkensi, ettei vaimo ollut agressiivinen vaan kiukkuinen. Hän ei myöskään ollut uhkaillut ampumisella.

— Hän sanoi, että olin pilannut hänen elämänsä ja oli kovin sekavan tuntuinen, mies kertoi uusissa kuulusteluissa.

Mies muutti myös todistustaan siitä, millainen ampuma-asento oli ollut. Oikeudessa mies kertoi, että vaimo oli roikottanut haulikkoa sivuttain ja ase oli lauennut kääntymisliikkeen yhteydessä.

Muuttunutta todistustaan mies selitti sillä, että hän oli sairaalassa ollut hyvin sairas ja lääkkeiden vaikutuksen alaisena. Poliisi oli myös johdatellut häntä. Oikeudessa todettiin, että oli päivänselvää, että mies oli vielä täysin toipilas, mutta mitään syytä siihen, miksei alunperin annettu kertomus olisi todennäköinen, ei löytynyt. Oikeudessa ei pidetty myöskään uskottavana, että vaimo olisi laukaissut aseen vahingossa.

Tapon yritys vaihtoi törkeään pahoinpitelyyn

Mies ei esittänyt vaimonsa teosta vaatimuksia, vaan toimi oikeudessa pelkästään todistajana.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi Marjo Birgitta Mäenpään kolmeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä. Tuomiossa todetaan, että naisen menettely täyttää tapon yrityksen tunnusmerkistön, mutta koska hän vapaaehtoisesti soitti hätäkeskukseen saadakseen miehelleen apua, hänet tuomitaan tapon yrityksen sijaan rangaistukseen törkeästä pahoinpitelystä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.