Vilkaharjun luontopolku on nyt kunnostettu — Polun infotaulut kertovat, kuinka tärkeä metsä on ollut sulkavalaisille kivikaudesta alkaen

Vilkaharjulla voi valita kahdesta erilaisesta polusta.

Sanna Eerikäinen / Sulkavan Matkailu ry

Vilkaharjun kunnostetun luontopolun testasivat torstaina muun muassa Nita Silvennoinen (vas.) Savonlinnan Matkailusta sekä elinkeinotoimen toimistosihteeri Maisa Kokki Sulkavalta.
Vilkaharjun kunnostetun luontopolun testasivat torstaina muun muassa Nita Silvennoinen (vas.) Savonlinnan Matkailusta sekä elinkeinotoimen toimistosihteeri Maisa Kokki Sulkavalta.

Vilkaharjun luontopolku Sulkavalla on kunnostettu, ja luontopolun varrella on uudet opastaulutekstit.

— Tekstit kertovat, kuinka metsä on kautta aikojen näytellyt tärkeää osaa sulkavalaisten elämässä ja tuonut toimeentulon sukupolvesta toiseen, kertoo Sanna Eerikäinen Sulkavan Matkailu ry:stä.

Kunnostus on ollut 1,5-vuotinen urakka, jossa mukana olivat Visit Sulkava -hanke, talkoolaiset ja kunta.

Luontopolku on kaksiosainen. Molemmat osat voi kiertää erikseen.

Lyhyemmän reitin pituus on 3,1 kilometriä. Sen varrella on kivikautinen asuinpaikka, kirkasvetinen Pöllälampi sekä Salpalinjan puolustuslinnoitukseen kuuluvat panssarieste ja taisteluhauta.

Pidempi reitti on 3,6 kilometriä ja kulkee osittain Saimaan kallioisella rannalla. Sen varrelta löytyvät yksi Suomen suurimpiin lukeutuva siirtolohkare, vanha tervahauta sekä laavu ja nuotiopaikka, jossa voi nauttia retkieväitä.

Luontopolku on viitoitettu ja merkitty keltaisin merkein puihin.

— Polku kulkee maisemallisesti, geologisesti ja metsäluonnoltaan maakunnallisesti merkittävällä harjualueella, Erikäinen kertoo.

Vilkaharjun reitit teki alunperin paikallinen luonnonsuojeluyhdistys vuonna 1987.

— Luontopolulla on ollut liikkujia runsaasti, mutta Asta-myrskyn jälkeen polkujen yli oli kaatunut puita ja vuosien kuluessa myös reittimerkinnät olivat kadonneet, Eerikäinen sanoo.

Sanna Eerikäinen / Sulkavan Matkailu ry

Vilkaharjun luontopolkua testasi torstaina arvovaltainen joukko. Mukana oli väkeä Savonlinnan Matkailusta, maakuntamuseosta, RaJuPuSu-Leaderista sekä Sulkavan virkamies- ja luottamushenkilöjohdosta.

Visit Sulkava -hanke talkoolaisineen suunnitteli kunnostuksen, uudisti polun viitoituksen ja keräsi tarinat infotauluihin.

Varsinaisessa kunnostuksessa oli mukana myös Sulkavan kunta, joka vastasi moottorisaharaivauksesta. Kunta myös omalla hankkeellaan teki reitistön levähdyspaikalle laavun ja nuotiopaikan, joka palvelee myös vesitse saapuvia.

Talvella laavua voivat käyttää myös hiihtäjät, retkiluistelijat, lumikenkäilijät ja muut talvipatikoijat.

Luontopolku sopii normaalikuntoisille henkilöille. Liikuntaesteisille se ei sovi. Suunnitteilla on esteetön ja lapsillekin sopiva reitti, joka tehtäisiin tienpohjalle.

Uusimmat uutiset