Kaupunki järjestää tiedotustilaisuuden Kerimaan asukkaille — Puikkarin kanssa neuvotellaan jo verkoston hinnasta

Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Hanna Kosonen (kesk.) sanoo, että kaupunki haluaa ratkaista Kerimaan vesiongelmat niin nopeasti kuin mahdollista.

Soila Puurtinen

Itä-Savon Vesi Oy ei voi muitta mutkitta tulla Kerimaan alueelle vesihuoltoa hoitamaan, koska se ei omista putkistoa. Yhtiöllä on sopimukset alueen omistajan, Puikkari Oy:n sekä toiminnanharjoittajan, Kerimaan Lomakeskus Oy:n kanssa. Alueen asukkailla on sopimukset näiden yhtiöiden kanssa.
Itä-Savon Vesi Oy ei voi muitta mutkitta tulla Kerimaan alueelle vesihuoltoa hoitamaan, koska se ei omista putkistoa. Yhtiöllä on sopimukset alueen omistajan, Puikkari Oy:n sekä toiminnanharjoittajan, Kerimaan Lomakeskus Oy:n kanssa. Alueen asukkailla on sopimukset näiden yhtiöiden kanssa.

Savonlinnan kaupunki järjestää Kerimaan alueen asukkaille tiedotustilaisuuden,  jossa kerrotaan, kuinka kaupunki aikoo edetä Kerimaan vesihuollon vastuukysymysten ratkaisemiseksi.

Tiedotustilaisuus on  keskiviikkona 14.2. kello 18 Anttolan koululla.

Tilaisuudessa käydään läpi Kerimaan alueen vesihuoltotilanne, valmisteilla olevat toimenpiteet ja niiden aikataulu.

"Asia halutaan ratkaista mahdollisimman nopeasti"

Kaupunginhallitus käsitteli maanantaina korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä, jonka mukaan kaupungin on määriteltävä Kerimaan jonkin vesilaitoksen toiminta-alueeseen. Kaupunginhallitus antoi tuon määrittelyn tekniselle virastolle valmisteltavaksi.

Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Hanna Kosonen (kesk.) sanoo, että kaupunki haluaa ratkaista Kerimaan vesiongelmat niin nopeasti kuin mahdollista.

— On tärkeää, että asukkaat saavat nopeasti vedet ja jätevedet kulkemaan, Kosonen sanoo.
Kososen näkemyksen mukaan virkamiesten suunnittelema etenemistapa on hyvä.

Neuvottelut alkoivat jo

Kaupunki korostaa, että Kerimaan vesi- ja jätevesiverkoston omistaa Puikkari Oy. Siten kaupunki tai kaupungin omistama Itä-Savon Vesi Oy ei voi toimittaa verkoston kautta vettä yksittäisille talouksille eikä ottaa heiltä vastaan jätevettä.

Itä-Savon Vesi Oy:llä on Kerimaan alueella vesihuoltoa koskeva sopimus vain Puikkari Oy:n kanssa. Yksityiset kiinteistönomistajat ovat tehneet liittymäsopimuksen Puikkari Oy:n  tytäryhtiön, Kerimaan Lomakeskuksen kanssa.

Kaupungin vesihuoltopäällikkö Esa Hinkkanen aloitti jo tiistaina neuvottelut Puikkarin toimitusjohtajan Pekka Nurmisen kanssa.

Neuvotteluissa on tarkoitus muun muassa hakea hintaa tai vuokratasoa verkostolle. Hinkkanen pyysi myös karttaa alueesta, jotta kaupunki pystyisi arvioimaan verkoston arvoa.

Vuokran pitää olla kohdallaan

Vielä ei tiedetä tarkalleen, mitä kerrottavaa Kerimaan asukkaille helmikuun tiedotustilaisuudessa on.

Kaupungin tekninen johtaja Kari Tikkanen korostaa, että kaikki vaihtoehdot ovat avoimina ja että korkeimman hallinto-oikeuden päätös ei tarkoita, että nimenomaan kaupungin pitäisi ottaa Kerimaan vesihuolto vastuulleen.

Kerimaahan voitaisiin perustaa vesiosuuskunta, joka vuokraisi tai ostaisi alueen vesi- ja jätevesiverkoston alueen pääomistajalta, Puikkari Oy:ltä.

— Osuuskuntaan tarvittaisiin kuitenkin vapaaehtoinen toimija, eikä sellaista ole näköpiirissä, Tikkanen sanoo.

Tikkasen mukaan on mahdollista, että Itä-Savon Vesi Oy ottaisi Kerimaan vesihuollon vastuulleen ja vuokraisi verkoston Puikkarilta. Ehdoton edellytys Tikkasen mukaan siinä tapauksessa olisi, että vuokrataso sidottaisiin alueen vesihuollon tuottoon.

— Yhtiön pitäisi saada katettua asiakasmaksuilla verkoston vuokra sekä lisäksi pystyä varautumaan huoltotöihin, Tikkanen sanoo.

Tikkanen huomauttaa, että vesilain mukaan vesilaitoksen toiminnan pitää olla kannattavaa. Toisaalta hänen mielestään olisi väärin maksattaa Kerimaan alueella syntyviä tappioita muilla Itä-Savon veden asiakkailla.

Siitä seuraa, että Kerimaan alueen on kaikkineensa tuotettava vesilaitokselle ainakin nollatulosta.

Toistaiseksi kaupunki ja Puikkari Oy eivät ole löytäneet yksituumaisuutta vuokrasta.

Vesi- ja viemärilinjojen sulkeminen juontaa jätevesilaskutusta koskevasta kiistasta

Kerimaan vesi- ja viemärilinjojen sulkeminen ei suoranaisesti liity siihen, että alue pitää määritellä jonkun vesilaitoksen vastuulle.

Linjojen sulkeminen juontuu vuonna 2014 alkaneesta jätevesien laskutusperustetta koskevasta kiistasta. Puikkari riitautti laskutusperusteen muutoksen ja jätti osan jätevesimaksuista maksamatta.

Maksamattomien laskujen takia Itä-Savon Vesi Oy sulki alueen vedentulon vuonna 2016 ja jätevesilinjan vuonna 2017.

Siitä allkaen tämän vuoden alkuun saakka alueella käytettiin Kerimaan vanhan kaivon vettä, kunnes Puikkari terveysviranomaisten määräyksestä katkaisi vedentulon.