Muovijoutsenten tehtävänä on pitää kanadanhanhia aisoissa

Kanadanhanhien jätökset tekevät Savonlinnan rannoista ja puistikoista siivottomia. Hanhien on huomattu karttavan joutsenia.

Tuija Pauhu

Erja Turunen Savonlinnan kaupungin puistotoimesta toteaa, että muovijoutsenet ovat saaneet kanadanhanhia kaikkoamaan ja jätösten määrää pienemmäksi.
Erja Turunen Savonlinnan kaupungin puistotoimesta toteaa, että muovijoutsenet ovat saaneet kanadanhanhia kaikkoamaan ja jätösten määrää pienemmäksi.

Savonlinnassa on kohistu viime päivinä uiskentelevista tekojoutsenista. Lintujen hankkiminen on ollut hyvinkin harkittua, sillä niiden tehtävänä on auttaa hillitsemään kanadanhanhia. Hanhet laiduntavat mielellään kaupungin rantapuistoissa ja saavat jätöksillään aikaan melkomoista sotkua.
Joutsen tunnetaan lintumaailmassa vahvana oman reviirinsä puolustajana. Siellä missä joutsen, sieltä saavat väistyä muut linnut.
Erja Turunen Savonlinnan kaupungin puistotoimesta kuvailee, että tekojoutsen näyttää omaavan saman määräysvallan kuin aidot joutsenet. Kanadanhanhia on saatu kaikkoamaan Tallisaaresta ja Koulukadun uimarannalta ihan niin kuin toivottiinkin. Tuloksena on ollut vähemmän kakkaläjiä.
Tekojoutsenia on onnistuttu hankkimaan viitisentoista kappaletta. Ne kaikki on ankkuroitu uiskentelemaan eri puolille kaupungin rantoja.
Turunen myöntää, että apu ei täysin tepsi, vaan siirtää pulman eli kakkivat hanhet uuteen paikkaan. Kun Everlahden ranta Kellarpellossa saatiin rauhoittumaan, hanhet siirtyivät kakkimaan Pihlajaniemen liepeille Kalastajakylään.
Tekojoutsenten arvostelu on pahoittanut mielet puistotoimessa. Erja Turunen huomauttaa, että väkeä on vähän, ja olisi mielekkäämpää hoitaa kukkaistutuksia ja nurmikoita kuin yrittää putsata useampi tunti hanhien jätöksiä rantanurmikoilta ja -kallioilta.
Jo yhden linnun kakkaläjä on kookas, puhumattakaan, että puistoissa laiduntaa isoja hanhipesueita. Jätökset ovat haurasta töhnää, joka kostuessaan leviää nurmikoille ja tahraa tehokkaasti.
Kakan runsaudesta ja leviämisestä ovat huolissaan myös terveystarkastajat.
— Monet ihmiset ovat erehtyneet luulemaan jälkiä joko ihmisten tai koirien ulosteiksi, mutta kyllä syyllisiä ovat hanhet.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.