Rakennusala etsii tietä koronan yli – Xamkin työpajoissa mietitään, miten rakentaminen pysyisi voimissaan Etelä-Savossa

Rakennusteollisuus ry:n aluepäällikkö Kimmo Anttonen: "Ennustettu rakentamisen taso ei riitä pitämään yllä yhteiskunnallista hyvinvointia"

Ismo Vornanen

Rakennusteollisuuden Itä-Suomen aluepäällikön Kimmo Anttosen mukaan Etelä-Savon vahvuudet ovat puussa ja ketteryydessä.
Rakennusteollisuuden Itä-Suomen aluepäällikön Kimmo Anttosen mukaan Etelä-Savon vahvuudet ovat puussa ja ketteryydessä.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk etsii kumppaneineen keinoja, joilla rakennusala pysyy koronan jälkeenkin vahvana työllistäjänä Etelä-Savossa.

Rakennusteollisuus ry:n torstaina julkistaman valtakunnallisen suhdannekatsauksen mukaan tulevaisuudennäkymät ovat synkät.

Rakentamisen ennakoidaan vähenevän tänä vuonna viitisen prosenttia ja ensi vuonna noin neljän prosentin verran. Suuntaus on kaikissa rakentamisen lajeissa laskeva, niin yksityisellä kuin julkisellakin puolella.

Vuodenvaihteessa rakentamisen suhdannetilanne oli hiljalleen hidastuva, mutta nyt alamäen jyrkkyys on tuplaantunut. Koronakriisi osuu rakentamisen kiivaimpaan kevätsesonkiin. Tilaajat siirtävät hankkeitaan, ja kriisi näkyy ennusteen mukaan tuotannossa syksystä alkaen.

Rakennusteollisuuden Itä-Suomen aluepäällikön Kimmo Anttosen mukaan valtakunnallisen suhdannekatsauksen pääviesti on se, että ennustettu rakentamisen taso ei riitä pitämään yllä yhteiskunnallista hyvinvointia.

– Mitä tehokkaammin ja paremmin yhteiskuntaa rakentamalla elvytetään, sitä paremmin selvitään, Anttonen sanoo.

Mitä tehokkaammin ja paremmin yhteiskuntaa rakentamalla elvytetään, sitä paremmin selvitään. — Kimmo Anttonen

Anttosen mielestä rakentamisella on Itä-Suomessa mahdollisuuksia. Savonlinnan seudun vahvuus hänen mielestään on vahva puuosaaminen.

– Valtiokin haluaa vahvasti edistää puurakentamista, ja puurakentamisessa on selvästi myös vientipotentiaalia.

Anttosen mukaan esivalmiusasteen nostaminen on hyvä tavoite ja kilpailuvaltti. Se tarkoittaa, että sään armoilla rakennetaan mahdollisimman vähän.

Eteläsavolaiset yritykset ovat Anttosen mukaan myös ketteriä ja monialaisia.

– Siten ne sopeutuvat hyvin tilanteeseen, joissa rakennusalan yrityksiltä odotetaan yhä kokonaisvaltaisempaa palvelua.

Xamk kutsuu hankkeessaan viranomaisten, kuntien, yritysten ja sidosryhmien edustajia työpajoihin miettimään, miten paikallista rakentamista voidaan kehittää ja miten uutta kasvua voidaan luoda esimerkiksi vientiä lisäämällä.

Xamk toivoo mahdollisimman monen yrityksen osallistuvan työpajoihin, joista ensimmäinen on 8. kesäkuuta ja toinen 17. kesäkuuta.

Uusimmat uutiset