Huumeruiskuja löytynyt Parikkalan uimarannoilta

Uimari kertoo: "Huumeiden käyttäjiä on nähty muun muassa Likolammen uimalan wc-kopeissa ja jopa laitureilla keskellä päivää."

Vesa Vuorela

Varsinkin lasten vanhemmat ovat olleet huolestuneita huhuista, joiden mukaan parikkalalaisilta uimarannoilta on tänä kesänä löytynyt huumeneuloja,

Parikkalassa yleisiltä uimarannoilta ja torialueelta loppukesän aikana löytyneet käytetyt huumeruiskut ja -neulat ovat herättäneet huolta varsinkin lasten ja nuorten vanhemmissa. Vanhempien koululta saaman tiedotteen mukaan uimaopetusta ei järjestetä enää tänä vuonna, ja perheitä kehotetaan noudattamaan erityistä varovaisuutta uimarannoilla liikkuessaan.

Yksi paikallinen uimari koki reilu viikko sitten ikävän yllätyksen Likolammen uimarannalla. Uimasta noustessaa hänen jalkapöytänsä sisäsyrjään jäi kiinni huumeneula.

— Todistettavasti niitä neuloja siellä on ainakin ollut ja olen asiasta kyllä ilmoittanut myös kunnan edustajille, nimettömänä esiintyvä uimari kertoo.

— Lammelle saapui myös muita ihmisiä uimaan, jotka kertoivat että huumeiden käyttäjiä on nähty muun muassa Likolammen uimalan wc-kopeissa ja jopa laitureilla keskellä päivää. Ruiskuja on ilmeisesti löytynyt myös Saharannasta ja torilta.

Neulatapaturman vuoksi tiedossa on nyt useiden kuukausien seuranta verikokeineen.

— Vaarat ja riskit on aina olemassa. Ja vaikka tartuntatauteja ei saisikaan, niin kyllä se kovasti mielipahaa ja harmia aiheuttaa, hän sanoo.

Ei valmista toimintamallia

Eksoten ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Sanna Ahtiainen on huolestunut huumausaineisiin liittyvästä ilmiöstä Parikkalan alueella. Ahtiainen kuuli asiasta viime torstaina.

— Nyt on lähdettävä yhdessä kunnan työntekijöiden ja poliisin kanssa miettimään, mitä tilanteelle voitaisiin tehdä, hän kertoo.

Yksinkertaisimpia ja nopeimpia vaaratilanteiden välttämiskeinoja voisivat Ahtiaisen mukaan olla esimerkiksi siivouksen tehostaminen, roskisten lisääminen yleisille paikoille ja kuntalaisille tiedottaminen.

— Mitään valmista toimintamallia meillä ei ole. Erityisen huolestuttavaa on myös mahdollinen sosiaalinen altistuminen huumausaineiden käytölle, Ahtiainen sanoo.

Huumeidenkäyttäjiä löytyy maan joka kolkasta

Rikoskomisario Ari Järveläinen Imatran poliisiasemalta ei vielä perjantaina ollut tietoinen Parikkalasta löydetyistä ruiskuista tai tapaturmasta.

— Valitettava tosiasia on, että huumeidenkäyttäjiä löytyy tänä päivänä ihan joka kolkasta, Järveläinen toteaa.

Hän kertoo, että poliisi priorisoi kaikki nuoriin ja lapsiin mahdollisesti liittyvät uhat. Rikoskomisarion kokemuksen perusteella alueen huumeidenkäyttäjät ovat valtaosin nuoria ja nuoria aikuisia. Suurin osa huumeista tulee Etelä-Suomesta.

— Eniten huumeita kuljetetaan Euroopasta Helsingin ja Lahden kautta, josta niitä tuodaan tukkumyyntityyliin. Kysynnän ja tarjonnan laki pätee tässäkin ja sen mukaisesti erät sitten jakautuvat, sanoo Järveläinen.

Yleisiltä paikoilta ja uimarannoilta löytyvät ruiskut ovat mitä todennäköisimmin peräisin huumausaineiden käyttäjiltä.

— Henkilöt, jotka tarvitsevat piikkejä säännölliseen lääkitykseen osaavat kyllä hävittää ruiskut asianmukaisella tavalla, Järveläinen kertoo.

Huumepiikit pitäisi kerätä pois, jos mahdollista

Mikäli ruiskun löytää, tulisi se korjata pois, mikäli mahdollista.

— Tärkeää on varmistaa, ettei siihen kukaan itseään satuta. Ilmoitus poliisille on myös aiheellinen.

Järveläinen ei osaa tarkkaan arvioida, kuinka suuri esimerkiksi hepatiittitartuntariski on neulatapaturmissa. Huumeiden ongelmakäyttäjillä tartuntatautien todennäköisyys on kuitenkin aina iso.

Vanhempia Järveläinen ohjeistaa keskustelemaan toimintamalleista lapsien kanssa ja myös pienille lapsille olisi hyvä kertoa, etteivät uimarannoilta löytyneet esineet ole leikkimistä varten.

Järveläinen vetoaa myös huumausaineiden käyttäjiin.

— Jo pelkästään se, että laittaa ruiskujen päähän tarkoitetun suojan paikalleen käytön jälkeen, vähentää riskejä, Järveläinen toteaa.

Uusimmat uutiset