Onko sinulla sanomisen palo ja vaikuttamisen halu? Nuorille tulossa vaikuttamiskanava maakuntahallintoon, haku käynnissä!

"Mukaan halutaan erilaisia nuoria erilaisista taustoista, ei vain kympin tyttöjä", kannustaa osallisuuskoordinaattori Terhi Venäläinen

Jussi Lopperi

Tossut yhteen, Etelä-Savon nuoret! Tarjolla on vaikuttamiskanava yhdeksälle eteläsavolaiselle nuorelle, kun seudulle kootaan Nuorten maakunnallista vaikuttajaryhmää.
Tossut yhteen, Etelä-Savon nuoret! Tarjolla on vaikuttamiskanava yhdeksälle eteläsavolaiselle nuorelle, kun seudulle kootaan Nuorten maakunnallista vaikuttajaryhmää.

Etelä-Savon nuorille ollaan luomassa omaa, suoraa vaikuttamiskanavaa maakuntahallintoon. Avoimessa haussa on yhdeksän paikkaa Nuorten maakunnallisessa vaikuttajaryhmässä, jonka toimintaa starttaa alkuvuodesta.

— Mukaan halutaan erilaisia nuoria erilaisista taustoista, ei vain kympin tyttöjä. Kaikenlaisissa elämäntilanteissa olevat nuoret sopivat mukaan. Mukaan mahtuu vaikka olisi työtön tai vailla opiskelupaikkaa, kannustaa osallisuuskoordinaattori Terhi Venäläinen Etelä-Savon nuoret vaikuttajat -hankkeesta.

Nuoria halutaan mukaan tekemään omannäköistä vaikuttamista eri puolilta maakuntaa.

— Erittäin vahvasti toivomme, että maakunnan itälaidalta Savonlinnan seudultakin innostuttaisiin mukaan, Venäläinen kannustaa.

Toimintamuotoja ei olla häneen mukaansa ennakkoon rajattu. Nuoret saavat tehdä toiminnastaan omannäköistä, perinteiset tavat vaikuttaa eivät ole ainoita, Venäläinen uskoo.

Hakemus menemään sähköpostilla

Vaikuttajaryhmässä tulee olemaan kaikkiaan 21 jäsentä. Näistä12 paikkaa jaetaan kuntien nuorisovaltuustojen ja muiden vastaavien vaikuttajaryhmien edustajille. Loput yhdeksän paikkaa täytetään nuorten omien hakemusten perusteella.

Vapaille paikoille voi ilmoittautua kuka tahansa eteläsavolainen 13–25-vuotias nuori lähettämällä kirjallisen hakemuksen osoitteeseen

terhi.venalainen@esavo.fi

. Hakemuksen voi tuod mukanaan myös Mikkelin Saimaa Stadiumilla 18. helmikuuta pidettävään nuorten maakuntapäivään.

Hakemuksesta pitää käydä ilmi nimi, yhteystiedot, ikä, kotikunta ja perustelut sille, miksi haluaa mukaan maakunnalliseen vaikuttajaryhmään. Mikäli kiinnostuneita tulee enemmän kuin yhdeksän, tekevät kuntien nuorisovaltuustoista nimetyt jäsenet valinnat nimettömänä käsiteltävien hakemusten perusteella.

— Vaikuttajaryhmällä tulee olemaan kuusi virallista kokousta vuodessa. Sen lisäksi maakunnassa järjestetään kuusi kaikille avointa tilaisuutta, joista seuraava pidetään Pieksämäellä 21. maaliskuuta, Venäläinen kertoo.

Eteläsavolaisuus kunniaan

Mikkelin nuorisovaltuustossa toiminut Edvin Ehrnrooth uskoo, että nuoret voisivat jopa tiivistää yhteisyyden tunnetta maakunnan kaupunkien välillä.

— Monelle minua nuoremmalle eteläsavolaisuus voi olla jo ihan tuntematon kokemus, armeijan käynyt ja pääsykokeisiin valmistautuva Ehrnrooth toteaa.

Ehrnroothin mukaan päätöksiä tekevät maakunnassa käytännössä 50+ -ikäiset miehet.

— On tärkeää että nuoretkin saavat näkemyksensä kuuluviin niistä asioista joista siellä päätetään. Ja että esille otettaisiin myös nuorille tärkeitä asioita. Itse pidän tärkeänä syrjäytymisen katkaisemista, ja se onnistuu parhaiten kun lähtee pois neljän seinän sisältä yhteiseen toimintaan ja harrastuksiin.

Asiaa edistetty jo vuoden verran

Nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia on edistetty Etelä-Savossa aktiivisesti jo reilun vuoden.

Nuorilla on ollut mahdollisuus tuoda näkemyksiään esiin kaikille avoimissa teematapaamisisissa syksystä 2017 alkaen. Näitä tapaamisia järjestetään eri puolilla Etelä-Savoa tänäkin vuonna. Tapaamisissa käsitellään ajankohtaisia aiheita, tavataan asiantuntijoita, vaikutetaan ja otetaan kantaa.

— Tärkeää on myös rento meininki, eteläsavolaisten nuorten keskinäinen tapaaminen ja yhdessä ruokailu, Venäläinen sanoo.

Seuraava avoin nuorten vaikuttajatapaaminen pidetään 21.3. Pieksämäellä. Tapaamisen aiheen nuoret valitsevat nuorten maakuntapäivässä Mikkelissä helmikuussa, johon ovat ilmoittautuneet ainakin maakuntajohtaja Pentti Mäkinen sekä kansanedustaja Heli Järvinen.

Nuorten maakuntapäivään voi ilmoittautua 8.2. mennessä täällä: https://www.lyyti.in/nuorten_maakuntapaiva2019

Nuorten maakunnallinen vaikuttajaryhmä starttaa Etelä-Savossa

Etelä-Savossa halutaan saada nuorten ääni entistä paremmin kuuluviin maakunnallisessa päätöksenteossa.

Etelä-Savon nuorille avautuu alkuvuodesta uudenlainen mahdollisuus vaikuttaa kotimaakunnan asioihin, kun nuorten maakunnallisen vaikuttajaryhmän toiminta käynnistyy. Ryhmä ottaa kantaa maakunnan ajankohtaisiin asioihin ja maakuntauudistukseen.

Ryhmä koostuu kuntien nuorisovaltuustojen tai vastaavien vaikuttajaryhmien edustajista. Lisäksi mukaan valitaan yhdeksän jäsentä näiden ryhmien ulkopuolelta

Nuorten ääni esiin maakuntapäivillä ja avoimissa tapaamisissa

Maakunnallisen vaikuttajaryhmän lisäksi Etelä-Savon nuorilla on mahdollisuus tuoda ajatuksiaan esiin nuorten maakuntapäivässä Tilaisuudessa nuoret ja päättäjät keskustelevat ajankohtaisista aiheista ja nuoret pääsevät pureutumaan kotimaakunnan asioihin mobiilipohjaisen Vaikuta Etelä-Savossa -pelin kautta. Päivän teemoiksi nuoret ovat valinneet mielenterveyden ja ympäristön.

Nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia on edistetty Etelä-Savossa aktiivisesti jo reilun vuoden. Nuorilla on ollut mahdollisuus tuoda näkemyksiään esiin kaikille avoimissa teematapaamisisissa syksystä 2017 alkaen. Näitä tapaamisia järjestetään eri puolilla Etelä-Savoa tänäkin vuonna. Tapaamisissa käsitellään ajankohtaisia aiheita, tavataan asiantuntijoita, vaikutetaan ja otetaan kantaa. Tärkeää on myös rento meininki, eteläsavolaisten nuorten keskinäinen tapaaminen ja yhdessä ruokailu. Seuraava avoin nuorten vaikuttajatapaaminen pidetään 21.3. Pieksämäellä. Tapaamisen aiheen nuoret valitsevat nuorten maakuntapäivässä.

Lisätietoja:

Terhi Venäläinen, osallisuuskoordinaattori

Etelä-Savon nuoret vaikuttajat -hanke, terhi.venalainen@esavo.fi

p. 040 655 9793, Mikonkatu 5, 50100 Mikkeli