”Kukkia risteyksiin, niin tulija tietää, ettei Kerimäki ole mikä tahansa kylä” — Kumppanuuspöydässä mietittiin asioita matkailijan näkökulmasta

Kerimäen kumppanuuspöytätilaisuudessa osanottajia puhuttivat vielä kesäiset aiheet. Torin kehittämistä kiirehdittiin ja mattolaitureiden siisteyteen kaivattiin parannusta.

Soila Puurtinen

Keskustelutilaisuuuteen osallistunut Yrjö Eeva (oik.) muistutti, ettei Kerimäki ole mikä tahansa kylä. Paikkakunnalla käy turisteja Meksikosta myöten.
Keskustelutilaisuuuteen osallistunut Yrjö Eeva (oik.) muistutti, ettei Kerimäki ole mikä tahansa kylä. Paikkakunnalla käy turisteja Meksikosta myöten.

Kerimäellä keskiviikkoiltana järjestetyssä Savonlinnan kaupungin kumppanuuspöytätilaisuudessa askartelivat monen ajatukset vielä menneessä kesässä ja siinä, millaisessa valossa Kerimäki näyttäytyy kotimaisille ja ulkomaisille matkailijoille. Esimerkiksi Maire Hämäläinen moitiskeli kaupunkia siitä, että Savonlinnan keskusta laitetaan kesäisin oikein kukoistavaksi kukin ja istutuksin, mutta Kerimäellä ollaan paikallisen kukkakaupan ja vapaaehtoisjärjestöjen puuhakkuuden varassa.

— Meille tullaan monesta suunnasta ja kyllä tuntuu pahalta, jos valtatien varressa ja risteyksessä ei ole minkäänlaisia istutuksia. Silmänruokaa pitää olla, hän sanoi.

Hämäläisen kanssa samaa mieltä oli muun muassa Yrjö Eeva, joka muistutti, että paikkakunnalla käy paljon turisteja, sillä ”Kerimäki ei ole mikä tahansa kylä”.

Myös muuhun ympäristön hoitoon toivottiin lisää aktiivisuutta. Esimerkiksi Kehrääjäntien vartta luonnehdittiin ”ryteiköksi” ja toivottiin kaupungilta toimia sen siistimiseen. Jättipalsamin hävitykseenkin toivottiin kaupungilta voimavaroja.

Mistä tietoa matkailijoille?

Matkailijoista oli huolta muutenkin. Paikallaolijat surivat sitä, etteivät suurta kirkkoa katsomaan tulevat ihmiset saa mistään tietoa Kerimäen muista nähtävyyksistä ja aktiviteeteista ja saattavat siksi lähteä pois kirkossa käytyään.

Keskustelussa pohdittiin muun muassa sitä, voisivatko seurakunnan palkkaamat kirkon esittelijät ottaa hoitaakseen laajemminkin matkailuneuvontatehtäviä.

Torin kehittämisessä vielä tekemistä

Kerimäen torin kehittäminen on ollut esillä kumppanuuspöytätapahtumissa aiemminkin, mutta nyt siihen kiinnitettiin jälleen huomiota. Myyntipöydät ovat huonossa kunnossa ja siksi uusia pöytiä ja telttakatostakin kaivattiin keskustelussa.

Kumppanuuspöydän puheenjohtaja Jesse Härkönen tiedusteli paikalla olleelta tekniseltä johtajalta Kari Tikkaselta, missä vaiheessa torinkehittämisasia kulkee kaupungin hallinnossa, mutta Tikkanen ei suoralta kädeltä osannut sanoa.

Soila Puurtinen

Tekninen johtaja Kari Tikkanen (seisomassa) vastaili toimialaansa liipanneisiin kysymyksiin Kerimäen kumppanuuspöytätilaisuudessa.
Tekninen johtaja Kari Tikkanen (seisomassa) vastaili toimialaansa liipanneisiin kysymyksiin Kerimäen kumppanuuspöytätilaisuudessa.

Matonpesupaikat kärsivät henkilöstövajeesta

Kotipuutarhurit ovat saaneet viedä risuja ja puutarhajätteitä Viitamäen muutoin jo suljetulle kaatopaikalle, mutta keskustelijoiden mielestä se on nyt niin huonossa kunnossa, että jotain pitäisi tehdä.

— Mitään mieltä ei nimittäin ole lähteä kuskaamaan risukuormaa Nousialan jäteasemalle, salissa todettiin.

Gunilla Muhonen puolestaan puhui matonpesupaikan kunnosta ja tivasi, kenen vastuulle kuuluu paikan siistiminen. Tekninen johtaja Kari Tikkanen vastasi hänelle, että kaupungin puistopuolella, jolle matonpesupaikat kuuluvat, oli kesällä yt-neuvottelujen tuloksena henkilökuntavajaus ja se näkyy monella tavalla.

Kumppanuuspöydät ovat lähidemokratiamalliin kuuluvia vapaamuotoisia tapaamisia, joissa kunkin alueen asukkaat voivat tuoda asioita kaupungin valmisteluun. Seuraava kumppanuuspöytä järjestetään pääkirjasto Joelin Miitti-tilassa lokakuun 1. päivänä.