Parikkalan tuottajayhdistys vastustaa Tarnalan maisema-alueen laajennusta

Nykyistä 1 600 hehtaarin aluetta pidetään riittävänä.

Parikkalan tuottajayhdistys vastustaa Tarnalan maisema-alueen laajennusta

MTK-Parikkalan Seudun Tuottajayhdistys pitää valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen laajennusta Tarnalassa tarpeettomana.
Pinta-alalisäys ei sisällä yhdistyksen mukaan mitään uutta ja arvokasta, joten alkuperäiseen 1 600 hehtaarin pinta-alaan ei tule lisätä ehdotettua laajennusta.

Yhdistys viittaa Etelä-Karjalan valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaiden maaseudun maisema-alueiden päivitysinventointiin (2013-2014), jossa todetaan perinnemaisemien kohdalla: Ei merkittäviä perinnemaisemia.

Maisema-alue ei saa yhdistyksen kannanoton mukaan jatkossakaan vaikeuttaa alueen normaalia maa- ja metsätalouskäyttöä, eikä sille ei saa muodostua lisärajoitteita maa- ja metsätalouden harjoittamiseen, yritystoimintaan ja rakentamiseen.
Myöskään maisematyölupia tai rakentamisen poikkeuslupia ei yhdistyksen mielestä saa vastaisuudessa vaatia.

Ympäristöministeriön esityksessä on Tarnalassa merkitty valtakunnallisesti arvokkaiksi maisema-alueiksi liki 2 000 hehtaaria. Ehdotuksen mukaan maisema-alue laajenee nykyisestä lähes 400 hehtaarilla kohti kaakkoa Kokkosenmäkeä.

Kuulemis- ja lausuntokierros päättyy tämän viikon perjantaina. Maanomistajat ja muut osalliset voivat kertoa mielipiteensä esimerkiksi alue-rajauksista tai maisema-alueiden kuvauksista. Kannanotot ely-keskukseen voi lähettää sähköisesti tai postitse.

Maanomistajille ei ole tiedotettu erikseen, jos heidän maitaan on maisema-alueella. Kuulemistilaisuuksien järjestäminen on ely-keskusten vastuulla. Kuulemiskierros ei ole aiheuttanut Kaakkois-Suomen ely-keskukseen kyselytulvaa. Luonnonsuojelubiologi Tuula Tanskan mukaan yhteydenottoja on tullut muutama.

– Käytännöllisesti katsoen maanomistajille ja -viljelijöille maisema-alue ei juurikaan mitään tarkoita. Jos jotain vaikutuksia tulee, ne liittyvät kaavoituksen ja erilaisiin hankkeisiin. Maisematekijät tietysti aina joudutaan rakennuslupia tai maa-aineslupia haettaessa ottamaan huomioon.

Valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen tarkoitus on Tanskan mukaan nimenomaan suosia ja säilyttää maaseutuelinkeinoa.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.