Savonlinnassa Tehyn ja Superin ammattiosastojen puheenjohtajat ovat tyytyväisiä alan palkankorotustasoon — Hoito- ja sosiaalialan oman työehtosopimuksen valmistelutyö on suuri voitto

Tehyn Savonlinnan seudun ammattiosaston puheenjohtaja Sari Korhonen kuuli Tehyn Millariikka Rytkösen tunnelmat tuoreeltaan perjantaina aamupäivällä Vantaalla.

Timo Seppäläinen

Superin Savonlinnan seudun ammattiosaston puheenjohtaja Leena 
Paakkunainen on tyytyväinen uuden tessin moniin tekstiparannuksiin. – 
Lomakorvauksen menetykselle olisi pitänyt saada järeämpi kompensaatio. 
Kokemuksesta tiedetään, ettei tes-neuvotteluissa voi kaikkea saavuttaa, 
Paakkunainen kuitenkin muistuttaa.
Superin Savonlinnan seudun ammattiosaston puheenjohtaja Leena Paakkunainen on tyytyväinen uuden tessin moniin tekstiparannuksiin. – Lomakorvauksen menetykselle olisi pitänyt saada järeämpi kompensaatio. Kokemuksesta tiedetään, ettei tes-neuvotteluissa voi kaikkea saavuttaa, Paakkunainen kuitenkin muistuttaa.

Kunta-alan työehtokiistaan syntyi torstai-iltana neuvottelutulos myös sosiaali - ja terveysalalle.Työehtosopimus syntyi vaikeiden neuvottelujen jälkeen.

Tehyn ammattiosastojen puheenjohtajien ja pääluottamusmiesten neuvottelupäiviltä Vantaalta perjantaina tavoitettu Tehyn Savonlinnan seudun ammattiosaston puheenjohtaja Sari Korhonen kertoi olevansa onnellinen, että sopimukseen tuli mukaan Tehyn kolme keskeisintä tavoitetta.

Perjantaina neuvottelupäivien osallistujat saivat Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen ihan tuoreet terveiset ja evästykset neuvotteluista.

Sari Korhosen mukaan tilanne hoitoalan neuvotteluissa oli todella vaikea.

Kyseessä saattoi olla tähän mennessä jopa vaikein neuvottelukierros Tehyn ja Superin sopimusaloilla.

— Pidän ehdottomana voittona sitä, että hoito- ja sosiaaliala saa oman työehtosopimuksen. Sitä aletaan valmistella heti, jo perustetussa neuvottelutyöryhmässä.

- Oman sopimuksen tulee olla valmis vuonna 2020. Tässä on nyt neuvotteluille aikaa kaksi vuotta ja kaksi kuukautta.

Hoito- ja sosiaalialan omaa työehtosopimusta on Tehyssä pidetty tärkeänä myös sote-uudistuksen painaessa päälle.
 
Hyvänä Sari Korhonen pitää niin ikään syntynyttä palkkaratkaisua siinäkin mielessä, että alalle saatiin nyt vientialojen tasoiset palkankorotukset.

— Vientialan palkankorotusprosenttihan oli 3,20 ja me saimme 3,45. Itse olen tasoon tyytyväinen, Korhonen kommentoi.

Kaikki eivät ilahtuneet lomarahan laihasta kompensaatiosta

Täysin tyytyväinen Tehyn koko jäsenistö ei tuntunut olevan alan kinkkisimmän kiistan lopputulokseen eli kiky-sopimuksessa menetettyjen lomarahojen kompensointiin.

Nyt neuvotteluissa sovittiin paikallisesta, tuloksellisuuteen perustuvasta kertaerästä.

Kertaerän kustannusvaikutus on palkkoihin 9,2 prosenttia eli keskimäärin 260 euroa. Summa maksetaan kertaeränä vuoden 2019 tammikuussa.

Sari Korhosen mielestä nyt tulisi muistaa, että jäsenet saivat hyvän palkankorotuksen ja neuvottelut vauhtiin omasta työehtosopimuksesta.

— Ei näissä väännöissä voi kaikkea saada, vaan aina joudutaan myös sovittelemaan.

Tunnelma Vantaan neuvottelupäivillä oli Korhosen mukaan kaikkiaan äärettömän myönteinen.

Eri puolilta Suomea Vantaalle saapuneet tehyläiset olivat kiitelleet puheenjohtajaa Millariikka Rytköstä neuvotteluryhmineen. Tehyn Savonlinnan seudun ammattiosastossa on jäseniä noin 720.

Palkankorotustas tyydyttää

Suomen Lähi- ja perushoitajaliiton Superin Savonlinnan seudun ammattiosaston puheenjohtaja Leena Paakkunainen oli iloinen, että sopu työehtoneuvotteluissa saavutettiin.

— Totta kai lakkoonkin olisi ollut valmiuksia ja olisi mentykin, jos tarvetta olisi ollut, mutta hyvä näin.

Leena Paakkunaisen mielestä neuvotteluissa saavutettuihin palkankorotuksiinkin voi olla tyytyväinen.

— Siihenkin nähden, että joka kerta ennen tes-neuvotteluja tälle meidän matalapalkka-alallemme työpaikoilla toivotaan reippaita korotuksia.

Erityisenä saavutuksena neuvottujen lopputuloksessa Paakkunainen näkee sen, että perustetussa neuvottelutyöryhmässä aletaan nyt vakavasti neuvotella alan yleisistä työehdoista kuten palvelussuhde-ehdoista sekä palkkausjärjestelmästä.

Hänestä on hienoa, että neuvottelupöytään nostetaan muitakin erilaisia uudistuksia.

Esimerkkinä hän mainitsee neuvottelut, joilla pyritään löytämään parannuksia alan työntekijöiden perhe- ja työelämän yhteensovittamiseen.

Kiky-sopimukseen sisältynyt lomakorvauksen leikkaus oli Paakkunaisen mukaan työntekijöille suuri menetys.

— Nyt sovittu kompensaatio ei sitä menetystä kyllä korvaa.

— Parempi olla kuitenkin tähänkin vähään tyytyväinen. Olisihan voinut käydä niinkin, ettei lomarahan menetystä olisi korvattu millään tavalla. Toivottavaa olisi ollut, että kertaerä olisi saatu maksuun useamman vuoden ajaksi.

Neuvottelupöytiin vaikuttamaan koko jäsenistön puolesta

Sopimuksen tekstiparannuksiin Leena Paakkunainen sanoo olevansa erityisen tyytyväinen. Ne ovat tärkeitä sote-mullistusten vuoksi.

Paakkunainen pitää hyvänä, että kunnallisten alojen ja hoitoalojen työntekijöiden edustajia saadaan neuvottelupöytiin valmistelemaan työhön liittyviä keskeisiä ratkaisuja ja uudistuksia.

Superin paikallisosastolla on Savonlinnan seudulla runsaat 600 jäsentä.