Aira Tynkkysellä oli Hopearannassa 101-vuotisjuhlat – Musiikki tekee päivänsankarin mukaan hyvää ihmisen mielelle

Palvelutalossa Tynkkynen tekee teräviä havaintoja ja esittää tiukkoja kysymyksiä henkilökunnalle.

Tuija Luukko

Aira Tynkkysen 101-vuotisjuhliin piti tulla laulamaan tangokuninkaallinenkin, mutta koronaepidemia muutti syntymäpäiväsuunnitelmia.
Aira Tynkkysen 101-vuotisjuhliin piti tulla laulamaan tangokuninkaallinenkin, mutta koronaepidemia muutti syntymäpäiväsuunnitelmia.

Palvelutalo Hopearannassa Savonlinnassa vietettiin harvinaista syntymäpäiväjuhlaa, kun palvelutalon asukas Aira Tynkkynen täytti torstaina 101 vuotta.

Tynkkynen on ollut muutama kuukauden Hopearannan asukkaana. Suurimman osan elämästään hän on elänyt Punkaharjun Vaaran kylällä, Salkoniemessä.

Päivänsankari kertoo, että musiikki on tuonut paljon iloa hänen elämäänsä. Palvelutalo-ohjaaja Tuija Luukon mukaan Hopearantaan oli alkujaan suunniteltu kunnon syntymäpäiväjuhlat, mutta koronaepidemia kaatoi suunnitelmat.

– Airan juhliin oli varattu laulamaan tangokuninkaallinen, mutta nythän tämä suunnitelma jäi toteuttamatta. Airalla on kaksi tytärtä, mutta meidän täytyy nyt juhlia täällä ilman päivänsankarin tuttuja ja läheisiä.

Aira Tynkkynen mainitsee itsekin, että musiikki on antanut hänelle elämän aikana paljon voimia.

– Olen minä itsekin soittanut aikoinani harmonia, päivänsankari kertoo.

Hopearannan henkilökunta puolestaan sanoo, että Aira Tynkkysellä on loistava huumorintaju, ja lisäksi hän on koko ajan tilanteen tasalla siitä missä mennään.

– Aira tekee päivittäin hyvin teräviä havaintoja. Hän on myös kovasti tiedonhaluinen.

– Airalla on tapana tentata meitä napakasti, jotta hän pysyy kärryillä eri tilanteissa, Tuija Luukko kertoo.

Tynkkynen liikkuu pieniä matkoja rollaattorin kanssa hoitajan avustamana. Pääasiassa hän viettää aikaansa kuitenkin pyörätuolissa istuen.

Aira Tynkkynen sanoo, ettei hänellä ole ymmärrystä antaa sen kummempia elämänohjeita nuoremmille sukupolville.

– Iloinen olen ollut kuitenkin siitä, että olen saanut elää näin vanhaksi ilman kipuja. Minkäänlaisia kolotuksia tai särkyjä minulla ei

ole vastuksena ollut, mikä on helpottanut vanhenemista.

Tynkkynen on tykännyt kuunnella aina kaikenlaista musiikkia.

– Musiikki tekee ihmiselle hyvää. Olen saanut täällä palvelutalossakin oikein hyvää hoitoa. Puhekykykin minulla on tallessa, kunhan sitä vain muistaisi käyttää, Tynkkynen tuumaa.

Itä-Savo haastatteli Aira Tynkkystä puhelimitse.