Nyt kelpaa Rantasalmella: Esikoululle remontoitiin tilat kolmeen kerrokseen

Lasten mielestä eskari on kiva, nukkekoti, autoleikit ja harjoitustehtävät ihan parasta.

Antti Varonen

Lastentarhanopettaja Helena Rasimus ja eskarilaiset lähdössä ulkoleikkeihin.
Lastentarhanopettaja Helena Rasimus ja eskarilaiset lähdössä ulkoleikkeihin.

Rantasalmen esikoulu on toiminut pari kuukautta remontoiduissa tiloissa. Se, että seinä- ja lattiapinnat on uusittu, ja säilytystilaa on saatu lisää, ei juuri kiinnosta lapsia. Parhaita juttuja esikoulussa on Millan mielestä nukkekoti ja Villen mielestä autoleikit ja harjoitustehtävät.
Lastentarhanopettaja Helena Rasimus ja koulunkäyntiohjaaja Natalia Värä ovat varsin tyytyväisiä valoisuuteen sekä siihen, että huoneilma on raikasta. Niin ei aikaisemmin ollut.

— Eikä meidän syömään mennessä enää tarvitse kulkea kuvaamataitoluokan läpi ja keskeyttää tuntia, lisää Värä.

Esikoulutehtävät tehdään kahdessa ryhmässä


Tavallisena torstaiaamuna eskarin ohjelmassa on hetki vapaata leikkiä. Muutama lapsi kuuntelee satua, ja toiset piirtävät ja juttelevat pöydän ääressä. Poikien paini on tarkasti seurannassa, ettei meno kiihdy liiaksi.
Rasimus naurahtaa, että hälinää syntyy 21 lapsen kesken väkisin. Siksi joukko on jaettu kahteen ryhmään, joissa on rauhaa keskittyä tekemään esikoulutehtäviä.
Toiset lapset aloittavat päivän tehtävätunnilla aamukahdeksalta, toiset tulevat yhdeksään ja perehtyvät harjoituksiin nelituntisen päivän lopuksi.
— Kun lapsia on vähemmän, opettaja pystyy paremmin ohjaamaan ja neuvomaan.

"Eskarit ovat halukkaita oppimaan"

Eskarin tilat ovat kolmessa kerroksessa. Vanhojen kivirappusten askelmat on tuunattu sopimaan kuusivuotiaiden maailmaan. Niillä on omat järjestyslukunsa sekä numeroin että kirjoitettuna.
Lastentarhanopettaja Helena Rasimus huomauttaa, että kirjaimiin ja numeroihin vasta tutustutaan, mutta lukemista tai laskemista ei opetella.
Esikoululaisille on ensisijaista oppia olemaan ryhmässä ja noudattaa yhteisiä sääntöjä. Aikaa koululaiseksi varttumiseen on koko vuosi, joten parissa kuukaudessa on ehditty saada alkeet selville.
— 21 lapsen eskariryhmä on normaali ja siinä mielessä hyvä, että lapset tottuvat etukäteen ekaluokan luokkakokoon.
Rasimuksella on myös jokin aika sitten hankittu luokanopettajan pätevyys. Tällä hetkellä kuitenkin tuntuu, että varhaiskasvatuksen parissa viihtyy parhaiten.
— Eskarit ovat niin ihanan avoimia ja halukkaita oppimaan. Maailma on heille avoin.

Antti Varonen

Koulunkäyntiohjaaja Natalia Värä sanoo, että joka vuosi parikymmentä lasta on aloittanut esikoulun Rantasalmella.
Koulunkäyntiohjaaja Natalia Värä sanoo, että joka vuosi parikymmentä lasta on aloittanut esikoulun Rantasalmella.

Uusimmat uutiset