Mikä on tuhkarokko – katso THL:n tietopaketti Savonlinnassa havaitusta sairaudesta!

Savonlinnassa sairastuneen italialaismiehen mahdollisia tartuntakontakteja jäljitetään tiiviisti, koska tauti on helposti tarttuva. Suurin osa suomalaisista on saanut rokotteen tai sairastunut taudin ja saanut immuniteetin.

Tuija Pauhu

Savonlinnan keskussairaalassa ilmeni tuhkarokkotapaus juhannuksen aatonaattona. Tartuntakontaktia potilaaseen epäilevien toivotaan olevan yhteydessä sairaalan päivystykseen ennen paikalle tuloa.
Savonlinnan keskussairaalassa ilmeni tuhkarokkotapaus juhannuksen aatonaattona. Tartuntakontaktia potilaaseen epäilevien toivotaan olevan yhteydessä sairaalan päivystykseen ennen paikalle tuloa.

Savonlinnan keskussairaalassa havaittu tuhkarokkotapaus on käynnistänyt laajan operaation, jossa pyritään olemaan yhteydessä kaikkiin, jotka ovat voineet taudille altistua. Tauti tarttuu helposti hengitysilman välityksellä.

Torstaina 22.6. sairastunut mies ehti olla päivystyksen tiloissa ennen siirtoa osastolle eristytykseen. Italialainen potilas kotiutettiin 26. kesäkuuta. Tartuntariski koskee kaikkia Savonlinnan sairaalassa potilaan kanssa tekemisissä olleita ennen eristystä sekä noin 140 henkilöä, jotka olivat samalla leirillä Punkaharjulla Itä-Karjalan nuoriso-opistolla.

Koska tuhkarokko on helposti tarttuva, esimerkiksi kaikki päivystyksessä torstaina olleita kehotetaan hankkimaan mpr-rokote mahdollisimman pian, jos oma rokotussuoja ei ole kunnossa.

Viranomaiset toivovat tartuntaa epäilevien olevan ennen tuloaan puhelimitse yhteydessä tartuntariskin minimoimiseksi.

Millainen tauti tuhkarokko sitten oikein on?


Tässä THL:n tietopaketti sairaudesta.

Mikä on tuhkarokko?

Tuhkarokko eli morbilli, (engl. measles) on paramyksoviruksen aiheuttama herkästi tarttuva infektio.

Miten tuhkarokko tarttuu?

Tuhkarokko tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana ja ilmateitse. Itämisaika tartunnasta ja ensioireiden alkuun on yleensä 9-11 vuorokautta, vaihdellen 7–21 vuorokauteen. Tuhkarokkoon sairastunut on tartuttava 4 vuorokautta ennen ihottumaa (eli jo 1 vuorokausi ennen ensioireita) ja 4 vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen.

Mitkä ovat tuhkarokon oireet?

Tuhkarokkoon sairastuneella on ensin korkea kuume ja hengitystieoireita. Silmät ovat usein valonarat. Ihottuma alkaa 3-5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon. Toipuminen alkaa muutaman päivän kuluttua ihottumasta.Komplikaationa voi kehittyä hengitysteiden bakteeri-infektio, usein korvatulehdus tai keuhkokuume. Tuhkarokkoon liittyvä enkefaliitti eli aivotulehdus on harvinainen komplikaatio. Aikuisiällä sairastettuna ja henkilöillä, joilla on vastustuskykyä heikentävä sairaus tai lääkitys, tauti on usein vakavampi.

Miten tuhkarokko todetaan?

Tuhkarokko varmennetaan määrittämällä tuhkarokkovirusvasta-aineet verinäytteestä tai osoittamalla virus veri-, sylki-, nielu- tai virtsanäytteestä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Asiantuntijalaboratorio varmentaa diagnoosin, mikäli epäillään tuhkarokkoa.

Miten tuhkarokkoa hoidetaan?

Hoito on oireenmukaista eli kuumetta ja särkyä voidaan alentaa kuumelääkkeellä esim. parasetamolilla. Jos tuhkarokkopotilaalle kehittyy bakteerin aiheuttama tulehdus, voidaan tarvita mikrobilääkitystä.

Miten tuhkarokon tarttuminen ehkäistään?

Tuhkarokkoa ehkäistään rokotuksin, ks. rokotukset. Jos henkilö on altistunut tuhkarokolle, kolmen päivän kuluessa altistumisesta annettu rokote voi vielä ehkäistä taudin. Altistustilanteissa annetaan tarvittaessa myös immunoglobuliinia eli vasta-aineita.

Tauti on niin harvinainen Suomessa, että THL:n tuorein päivitys asiasta on vuodelta 2015.0

THL:n mukaan suurimmalla osalla ennen vuotta 1970 syntyneistä on lapsena sairastettujen MPR-tautien antama immuniteetti.

Osalla 1960-luvun lopussa tai 1970-luvun alussa syntyneillä suoja voi olla puutteellinen, sillä osa heistä ei ole sairastanut tuhkarokkoa, sikotautia tai vihurirokkoa. Eteenkin naisilla voi olla puutteita myös rokotussuojassa.

Vuonna 1975 ja sen jälkeen syntyneistä lähes kaikki ovat saaneet MPR-rokotuksen neuvolassa tai koulussa.

Osa vanhemmista ikäluokista on saanut rokotuksen sairaanhoito-oppilaitoksessa, synnytyslaitoksella tai varusmiespalvelun aikana.

Ossi Tynkkynen

Ossi Tynkkynen