Epäilyksiä rintojen terveydestä? Kiinnitä huomiosi neljään seikkaan!

Rintasyövän varhainen toteaminen on ratkaisevan tärkeää paranemisen kannalta. Ensi keskiviikkona järjestetään tehoisku Roosa nauhan kunniaksi ja huippuasiantuntija tekee tutkimuksia halukkaille Terveystalolla.

Soila Puurtinen

Saimaan syöpäyhdistyksen neuvontahoitaja Janna Puurunen (vas.) ja plastiikkakirurgi Helena Puonti kutsuvat naisia Roosa nauha -tapahtumaan Terveystalolle.
Saimaan syöpäyhdistyksen neuvontahoitaja Janna Puurunen (vas.) ja plastiikkakirurgi Helena Puonti kutsuvat naisia Roosa nauha -tapahtumaan Terveystalolle.

Savonlinnassa on keksitty tapa herätellä naisia miettimään rintasyöpään varautumista. Ensi keskiviikkona järjestetään tilaisuus, jossa tunnettu rintasyövän asiantuntija, plastiikkakirurgi Helena Puonti tutkii naisten rintoja veloituksetta. Lisäksi samassa Terveystalolla järjestettävässä tilaisuudessa Saimaan syöpäyhdistys myy Roosa nauha -tuotteita syöpätutkimuksen hyväksi ja jakaa tietoa toiminnastaan.

— On olemassa ryhmä naisia, jotka eivät jostain syystä lähde rintasyöpäseulontoihin tai muuten tule ottaneeksi yhteyttä lääkäriin, ja muun muassa heitä kutsumme keskiviikon tapahtumaan mukaan. Myös kaikki, joilla on jokin epäilys omien rintojen terveydestä, ovat tervetulleita, Puonti houkuttelee.

Rintojen tarkkailija, kiinnitä huomiota näihin neljään seikkaan!

Puonti toivoo, että naiset tutkisivat rintansa säännöllisesti ja kiinnittäisivät erityisesti huomiota neljään asiaan:

— Jos rinnassa on patti, se pitää tutkia.

— Jos rinnan ihossa on sisäänvetäytymä, eli rinnan muodossa on virhe, se pitää tutkia.

— Jos nännistä tulee veristä vuotoa, se pitää tutkia.

— Ja jos nännipihassa on pitkittynyttä ihottumaa, se pitää tutkia.

Hän muistuttaa, että kipu on harvoin syövän merkki. Kipu ja turvotus liittyvät yleensä vaarattomiin hormonaalisiin muutoksiin.

Suomalaiset hoitotulokset maailman parhaita

Keskiviikon tapahtuma on Terveystalon ideoima, mutta Puonti korostaa, että jos rintojen tutkimuksessa löytyy lisäselviteltävää, jatkotutkimukset voidaan tehdä joko julkisella puolella tai Terveystalossa asiakkaan valinnan mukaan.

Hän itse tekee tutkimukset oman Klinikka Helena -yrityksensä nimissä. Terveystalon alakerrassa oleva toimisto jakaa Roosa nauha -tietoa samana päivänä.

Varhainen toteaminen on rintasyövästä paranemisessa kaikki kaikessa. Varhaisseulontojen aloittaminen Suomessa vuonna 1986 on johtanut siihen, että Suomen hoitotulokset ovat tällä hetkellä maailman parhaita: viiden vuoden kuluttua sairastumisesta 92 prosenttia potilaista on hengissä.

— Missään muussa syövässä ei päästä näin hyviin tuloksiin, Puonti painottaa.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä ja siihen sairastuu vuosittain yli 5 000 naista.

Syöpäyhdistys tukee ja neuvoo

Neuvontahoitaja Janna Puurunen kertoo tapahtumassa Saimaan syöpäyhdistyksen toiminnasta Savonlinnassa.

— Kaikki eivät ehkä tiedä, että meiltä saavat tietoa ja tukea kaikki, joita syöpä jollain lailla koskettaa, eivät vain sairastuneet itse. Syöpä vaikuttaa yleensä koko lähipiiriin, hän sanoo.

— Meihin voi ottaa yhteyttä myös, jos vaikkapa rintasyövän periytyvyys askarruttaa.

Puurunen sanoo, että Saimaan syöpäyhdistyksestä tullaan myös mielellään kertomaan rintojen omatarkkailusta vaikkapa ryhmille, milloin vain ja maksutta.

Puurusen mukaan sairastumisen hetkellä läsnäolo ja kuunteleminen ovat tärkeimmät asiat. Jokainen kokee tilanteensa yksilöllisesti. Joltain putoaa pohja pois koko elämältä, toinen pui tilannetta parhaan ystävän kanssa, kolmas hakeutuu vertaistukiryhmään.

— Meidän kauttamme voi saada henkilökohtaisen tukihenkilön ja päästä vastasairastuneiden vertaisryhmään mukaan. Kun hoidot ovat ohi, voimme ohjata halukkaan joko meidän omillemme tai Kelan sopeutumisvalmennuskursseille, Puurunen sanoo.

— Yksin ei tarvitse olla. Meihin voi ottaa yhteyttä hyvin matalalla kynnyksellä.

Saimaan syöpäyhdistyksen toiminnasta löytyy lisää tietoa täältä.

Roosa nauha -tapahtuma Savonlinnan Terveystalolla (Kirkkokatu 7) keskiviikkona 9.10. kello 8.30—14. Ilmainen rintojen tutkimus kello 8.30—11, ajanvaraus numerosta 040 826 6242.