Lukija kysyy: Miten Sosterissa pääsee kiireettömään hoitoon?

Antti Varonen

Terveyskeskukseen löytyy kyllä lääkärinaikoja, mutta jos hoito ei ole "kiireellisen leimalla" varustettu, aikoja voi joutua odottamaan. Arkistokuva.
Terveyskeskukseen löytyy kyllä lääkärinaikoja, mutta jos hoito ei ole "kiireellisen leimalla" varustettu, aikoja voi joutua odottamaan. Arkistokuva.

Itä-Savon lukija tarjosi vaivaansa Sosteriin katsottavaksi syyskuun alkupuolella, mutta kiireetöntä aikaa ei järjestynyt syyskuulle.

Lukijan kysymyksiin vastasi Sosterin perusterveydenhuollon johtava lääkäri Veikko Karvanen.

Lukijan vaiva oli pahentunut kesän mittaan. Ajanvarauksesta soitettiin muutaman tunnin päästä takaisin ja kerrottiin, että lääkäreiden työlistat on tehty syyskuun loppuun eikä kiireettömissä ajoissa ole enää vapaita aikoja syyskuulle. Ei ollut peruutusaikojakaan.

Miten Sosterissa pääsee lääkärin vastaanotolle, jos vaiva ei ole niin akuutti, että se vaatii päivystykseen menoa?

– Vastaanottoajan kiireellisyyden määrittelee terveysaseman ajanvarauksen sairaanhoitaja puhelimessa. Asian kiireellisyys määritellään kolmeen luokkaan: päivystyksellistä arviota/ hoitoa tarvitsevat ohjataan yhteispäivystykseen, kiireellistä hoitoa edellyttävässä asiassa ajan saa 1–3 päivän sisällä.

– Ajat ongelmiin, jotka eivät vaadi kiireellistä arviota, ovat tällä hetkellä rajoitettuja ja ajat menevät lääkäristä riippuen jopa usean viikon päähän.

– Tavoitteena on, että aika annetaan ensimmäisen puhelinsoiton yhteydessä, mutta koronatilanteesta johtuen emme ole voineet avata lääkäreiden ajanvarauskirjoja kuin 3–4 viikoksi eteenpäin. Tämän vuoksi on tullut tilanteita, että kiireettömiä aikoja ei pystytä antamaan.

Lukija pyysi soittamaan, jos peruutusaika vapautuu. Miksi tämä ei ole mahdollista?

– Olemme luopuneet jonotuslistojen käytöstä, koska ne ovat henkilötietolain vastaisia. Ei voi olla epävirallista rekisteriä, jossa olisi jonottajien nimet ja yhteystiedot.

Ovatko työikäiset, työterveyshuollon ulkopuoliset väliinputoajia, joille ei ole helppoa saada nopeita kiireettömiä lääkärinaikoja julkiselle puolelle?

– Kiireellisyys ja ajan saaminen perustuu hoidon tarpeen arviointiin riippumatta siitä onko asiakas/ potilas työikäinen vai ei.

Millainen tilanne Sosterissa on juuri nyt kiireettömien aikojen suhteen? Kannustatteko hakeutumaan nyt hoitoon kiireettömien vaivojen kanssa kuten keväällä Itä-Savossa kannustettiin?

– Kannustetaan ottamaan yhteyttä etenkin silloin, kun kyse on jonkun uuden oireen tai vaivan ilmaantumisesta tai pahentuessa. Terveydenhuollon ammattilainen arvioi puhelimessa, kuinka kiireellisesti selvitettävästä asiasta on kyse.

Uusimmat uutiset