Suomalaisista ihmiskohtaloista ja väestöliikkeen historiasta luennoidaan Savonlinnassa

Lukuvuoden 2020-2021 aikana Savonlinnassa kuullaan kuusi luentoa aiheesta Maastamuuttajia, maahanmuuttajia, pakolaisia, pakkoluovutettuja, evakuoituja – suomalaisia ihmiskohtaloita 1600-luvulta 1900 -luvulle.

Antti Varonen

Luentotilaisuudet järjestetään Melartin-salissa.
Luentotilaisuudet järjestetään Melartin-salissa.

Savonlinnassa järjestetään lukuvuoden 2020–2021 aikana korkeatasoinen luentosarja suomalaisten väestöliikkeiden historiasta 1600-luvulta 1900-luvulle, Savonlinnan kesäyliopisto tiedottaa.

Väestöliikkeen taustalla olivat suuret poliittiset ja yhteiskunnalliset muutokset sekä ennen muuta sodat, joiden pyörteisiin tavalliset ihmiset joutuivat omasta tahdostaan riippumatta.

Luentosarja alkaa tiistaina 1.9. kello 18 Melartin-salissa, dosentti Antti Kujalan luennolla Ortodoksikarjalaisten ja inkerikkojen joukkomuutto Venäjälle 1600-luvulla.

Kujala esittelee luennossaan Käkisalmen läänin ortodoksikarjalaisten ja Inkerin suomalaisten ortodoksien eli inkerikkojen Venäjälle suuntautuneen suuren muuttoliikkeen taustatekijöitä ja syitä.

Luento järjestetään lähiluentona. Covid-19-pandemian vuoksi luentojen osallistujamäärä on rajattu. Luentotilaisuuksissa noudatetaan THL:n suositusta turvaväleistä ja hygieniasta, Savonlinnan kesäyliopiston lehdistötiedotteessa painotetaan.

– Toivomme, että myös yleisö huomioi THL:n ohjeet. Muiden sarjan luentojen osalta selvittelemme myös etäosallistumismahdollisuuksia.

Luentosarja käsittää kaikkiaan kuusi luentoa, joiden esitelmöitsijät ovat maamme eturivin tutkijoita. Esitelmätilaisuudet ovat kaikille avoimia ja ne järjestetään Melartin-salissa. Pääsymaksu kullekin luennolle on viisi euroa.

Luentosarjan järjestää Savonlinnan kesäyliopisto, Kansallismuseo / Olavinlinna, Savonlinnan maakuntamuseon ja Pyhän Olavin Kilta ry:n asiantuntijaryhmä. Ohjelman on koonnut dosentti Jyrki Paaskoski.

Luentosarja Maastamuuttajia, maahanmuuttajia, pakolaisia, pakkoluovutettuja, evakuoituja – suomalaisia ihmiskohtaloita 1600-luvulta 1900 -luvulle

Ti 1.9. klo 18 Dos. Antti Kujala, Ortodoksikarjalaisten ja inkerikkojen joukkomuutto Venäjälle 1600-luvulla.

Ti 6.10. klo 18 Väitöskirjatutkija FM Reetta Karhunkorva, Metsäsuomalaiset Ruotsissa, Norjassa ja Pohjois-Amerikassa.

Ti 3.11. klo 18 Dos. Teemu Keskisarja, Isonvihan (1713-1721) ihmisluovutukset.

Ti 2.2.2021 klo 18 FT Aleksi Mainio, Stalinin suomalaisuhrit.

Ti 2.3. 2021 klo 18 FT Ida Suolahti, Suomalaisten saksalaisille tekemät ihmisluovutukset.

Ti 6.4. 2021 klo 18 FT Heikki Kupiainen, Evakot.