Sääminkiläiset koolle torstaina — Keskustelua luvassa ainakin nuorten harrastusmahdollisuuksista, kylätaloista, lintutornista ja ihan mistä tahansa

Kumppanuuspöytien kevätkokoontumiset jatkuvat. Säämingin pöytä pääkirjasto Joelissa torstaina kello 17.

Timo Seppäläinen

Kymmenisen vuotta sitten otetussa arkistokuvassa Haapalahden lintutorni oli vielä käyttökelpoisessa kunnossa. Nyt pitäisi keksiä keinot, että lintuharrastajat voisivat siellä jatkossakin käydä havaintojaan tekemässä. Lintutorni on yksi puheenaihe Säämingin kumppanuuspöydässä.
Kymmenisen vuotta sitten otetussa arkistokuvassa Haapalahden lintutorni oli vielä käyttökelpoisessa kunnossa. Nyt pitäisi keksiä keinot, että lintuharrastajat voisivat siellä jatkossakin käydä havaintojaan tekemässä. Lintutorni on yksi puheenaihe Säämingin kumppanuuspöydässä.

Sääminkiläiset kokoontuvat torstaina kello 17 kumppanuuspöytään pääkirjastolle. Tilaisuus on avoin kaikille, ja siellä voi esittää ideoitaan, jotka haluaa käsiteltäväksi kaupungin päätöksenteossa tai muuten vaan toteutettavaksi.

Säämingin kumppanuuspöydän puheenjohtaja Sakari Sallinen Ahvensalmelta toivoo tapaamiseen runsaasti osanottajia ja toivoo ihmisten esittävän etenkin Säämingin aluetta koskevia hyviä havaintoja ja ideoita.

— Kun joku esittää idean, se tulee ensin kumppanuuspöytien puheenjohtajien yhteiskokoukseen jatkokeskusteluun. Puheenjohtajiston esitykset etenevät kaupungin päätöksentekoon, Sallinen sanoo.

Jossain vaiheessa katsotaan, mitä esitykset rahassa merkitsevät. Pienehköjä rahoitustarpeita varten viidellä kumppanuuspöydillä on yhteensä 30 000 euron vuosibudjetti. Osa aloitteista tulee toteutettavaksi kaupungin budjetin kautta.

Tänä vuonna puhutaan muun muassa nuorten harrastusmahdollisuuksista

Kumppanuuspöytien yhteisenä teemana tänä vuonna ovat nuoret ja heidän harrastusmahdollisuutensa. Niistä puhutaan kaikissa kokoontumisissa, vaikka myös muita teemoja käsitellään.

— Säämingin alueella harrastusmahdollisuuksia on ainakin kylätaloilla, Sallinen sanoo.

Varparannan alueen kylätoimikunta haluaisi perustaa kaupungilta vuokraamaansa autotalli- ja pajarakennukseen nuorten mopo- ja moottoripyöräpajan. Sitä varten toimikunta tarvitsisi tarvikkeita.

Haapalahden lintutornille on tehtävä jotain

Säämingin alueen pöytään on jo ennakkoon lähetetty ehdotus Haapalahden lintutornista. Mauri Löppönen esittää, että lintutornin kunto tutkittaisiin ja että kaupunki ottaisi sen hoitoonsa.

Etelä-Savon lintuharrastajayhdistys Oriolus rakensi lintutornin vuonna 1985. Latu- ja retkeily-yhdistys Kievarinkierros kunnosti tornin parikymmentä vuotta sitten samalla, kun se rakensi tornin läheisyyteen kodan hiihtäjien taukopaikaksi.

Kievarinkierros pitää edelleen kotaa kunnossa, mutta lintutornin kunnossapidosta ei enää ole sopimusta eikä se oikeastaan kuulu yhdistyksen toimialaan.

Kota ja lintutorni sijaitsevat maalla, jonka Kievarinkierros on vuokrannut yksityiseltä. Kievarinkierroksen puheenjohtaja Tapani Lipsanen ei äkkiseltään muista, onko vuokrasopimusaikaa jäljellä yksi vai kolme vuotta.

Orioluksen entinen pitkäaikainen sihteeri, nykyinen riviharrastaja Harri Okkonen kertoo kuulleensa puheita, että lintutorni nykyisellään olisi suorastaan vaarallisessa kunnossa.

— Se olisi sunnuntaiharrastajille hyvä paikka tarkkailla lintuja. Haapalahti on Natura-aluetta, ja se on vesilintujen suosima pysähtymispaikka. Siellä on nähty ainakin kaulushaikaraa ja ruskosuohaukkaa, Okkonen sanoo.

”Kiinteistöverovapautta” haetaan myös ensi vuodelle.

Sakari Sallinen aikoo nostaa kumppanuuspöydässä esille myös kylätalojen ”kiinteistöverovapauden”, jonka kaupunginvaltuusto hoiti tämän vuoden talousarvioon siten, että yhdistykset saavat avustuksen, joka kattaa niiden maksamat kiinteistöverot.

Avustus maksetaan yhdistykselle kiinteistöverokuittia vastaan kumppanuuspöytien kautta.

Sallisen mukaan samanlainen kiinteistöveron suuruinen avustus pitäisi lobata myös ensi vuoden talousarvioon.

Puheenjohtajiston välikokous jo ensi viikolla

Savonlinnan keskustaajaman ja Punkaharjun kumppanuuspöydät on jo pidetty.

Kerimäen kumppanuuspöytä on vasta huhtikuun lopulla ja Savonrannan pöytä toukokuussa.

Siksi puheenjohtajisto pitävää ensi viikolla välikokouksen, jossa se käsittelee kiireellisiä hankkeita, kuten Harjun kesäraitti -tapahtuman avustamista.

Ei tiukkoja rajauksia sille, mistä saa puhua

Säämingin kumppanuuspöytä kattaa entisen Säämingin alueet Savonlinnan keskustaajamien ulkopuolella. Sallinen ei vedä tiukkoja rajoja sille, mitä asioita Säämingin pöydässä käsitellään, kunhan esitykset koskevat myös Säämingin aluetta.

Yksinomaan nykyisiä keskustaajaman kaupunginosia koskevat asiat toivotaan käsiteltävän keskikaupungin kumppanuuspöydissä, vaikka Säämingin ja Savonlinnan raja aikoinaan halkoikin nykyisiä kaupunginosia.

Jos keskikaupungin kevätkokoontuminen jäi huomaamatta, ideoita saa puheenjohtajiston käsittelyyn viemällä idealapun katiskaan, jota kumppanuuspöytien yhteyshenkilö Jaana Luostarinen kuljettaa mukanaan kaikkialle.

Luostariselle voi lähettää myös sähköpostia.

Paikalla myös kaupungin virkamiehiä

Kumppanuuspöydät ovat toimineet vuoden, joten on aika esittää kysymys myös siitä, vaihdetaanko puheenjohtajaa vai jatkaako entinen. Sallinen sanoo olevansa tyytyväinen molempiin vaihtoehtoihin

Kumppanuuspöydässä ovat mukana kaupungin viranhaltijoista ainakin elinkeinojohtaja Janne Weander ja tekninen johtaja Kari Tikkanen.

Toimenpide-esityksiä voi postittaa ennakkoon osoitteeseen lahde.vaikuttaa@gmail.com. Lisätietoja antaa Jaana Luostarinen numerosta 044 7413363.

Säämingin kumppanuuspöytä torstaina 4. huhtikuuta kello 17–19 pääkirjasto Joelin Miitti-kokoustilassa.

Kerimäen kumppanuuspöytä keskiviikkona 24.4. klo 17–19 Kerimäkitalossa.

Savonrannan kumppanuuspöytä tiistaina 7.5. klo 17–19 Savonrannan koulun ruokalassa.

Keskikaupungin ja Punkaharjun kumppanuuspöydät on jo pidetty.