Improiltoja, levyraateja, tastingia ja teemaillallisia! – Kalliolinnan lettukahvilasta ja Alku-kahvilasta oppia ammentanut kolmen tiimi avaa iltapalabaarin Kulttuurikellariin

Tavoitteena tehdä paikasta kulttuurihenkinen, helposti lähestyttävä olohuone kaikille savonlinnalaisille.

Soila Puurtinen

Savonlinnalaiset pääsevät pian itse kokeilemaan tastingia ja teemaillallisia sen sijaan että lukevat niistä ruokalehdistä. Tiia Saarikko, Vesa Filppula ja Elina Lammassaari ovat tekijät Kulttuurikellarin yhteyteen perustettavan iltapalabaarin takana.
Savonlinnalaiset pääsevät pian itse kokeilemaan tastingia ja teemaillallisia sen sijaan että lukevat niistä ruokalehdistä. Tiia Saarikko, Vesa Filppula ja Elina Lammassaari ovat tekijät Kulttuurikellarin yhteyteen perustettavan iltapalabaarin takana.

Kalliolinnan lettukahvilasta tunnetut Elina Lammassaari ja Vesa Filppula sekä Alku-kahvilasta tuttu Tiia Saarikko käärivät hihansa ja aloittavat iltapalabaarin pidon Olavinkadulla Kulttuurikellarin yläkerrassa 2. marraskuuta. Kulttuurihanat-yritys aiko valloittaa savonlinnalaisten sydämet muun muassa paikallisista tykötarpeista tehdyillä lämpimillä voileivillä sekä erilaisilla tasting- eli maisteluilloilla.

— Tavoitteena on tehdä paikasta helposti lähestyttävä, kulttuurihenkinen olohuone kaikille savonlinnalaisille. Yhteisöllisyyshän on Kulttuurikellarin kantava idea, ja siihen mekin haluamme kannustaa savonlinnalaisia, perustelee tiedottamisesta vastaava Elina Lammassaari.

Avoinna kuusi päivää viikossa

Uusi ravintola on avoinna kuutena päivänä viikossa. Tällä hetkellä anniskelusta vastaa tapahtumien yhteydessä Pitopalvelu Höök.

Kulttuurikellariin suunniteltiin omia kahvila- ja ravintolapalveluita jo alkuvaiheessa, kun paikkaa ryhdyttiin tekemään. Sopivia ja paikkaan sitoutuneita tekijöitä vain puuttui.

Suunnitelmat saivat nopeasti tuulta purjeisiinsa, kun ajatus ravintolasta heitettiin tälle kolmikolle. Ideoita alkoi pyöriä erityisesti ammattikorkeakoulussa restonomiksi opiskelevan, kokiksi jo aiemmin valmistuneen Tiia Saarikon mielessä.

Haluamme näyttää, miten hieno paikallinen ruokaperinne meillä on. — Elina Lammassaari

Improiltoja, levyraateja, teemaillallisia

— Kaikenlaista upeaa oli ideoitu jo valmiiksi. Savonlinnassa on esimerkiksi paljon eri alojen aktiiviharrastajia, joiden avulla voisi saada aikaan kivoja ohjelmallisia ruokailtoja. Kuten LP-levyjä keräilevien harrastajien levyraadit tai jonkin kirjallisuudenlajin ympärille kootut teemaillalliset, kertoo Lammassaari pari esimerkkiä.

Marraskuussa avattavan Ravitsemusliike Kellarin tiloissa on myös jo valmiina piano, joka odottaa soittajia improvisoimaan yhteiseksi iloksi.

Minkäänlaista keittiötä tilassa sen sijaan ei ollut valmiina aikaisempien remonttien jäljiltä.

— Kovin isoa remonttia ei haluttu lähteä heti alussa tekemään. Keittiötä kehitetään tarpeen mukaan.

Lähiruoka ja vuodenajat vahvasti läsnä

Lämpimiin voileipiin ja muuhun illanistujaisiin soveltuvaan suolaiseen tarjottavaan perustuva ruokalista alkaa olla jo hyvällä mallilla. Maanantai-iltana kolmikko kokoontui ensimmäistä kertaa yhteen maistelemaan makujen yhteensopivuutta.

Pohjana on ainakin Muhosen luomuruisleipää, jota myydään Helsingissä tavaratalo Stockmannilla haluttuna herkkutuotteena, mutta joka on Savonlinnan seudulla monessa perheessä arkiruokaa.

— Päälle asetellaan esimerkiksi savumuikkua, sienisalaattia sekä kauden herkkuja kuten syksyisin hirvenlihaa. Haluamme näyttää, miten hieno paikallinen ruokaperinne meillä on.

Turisteille paikallisia erikoisuuksia

Vuodenajat on tarkoitus pitää vahvasti esillä, ja turistiaikaan voidaan tarjota paikallisia erikoisuuksia kuten vaikkapa aitoja, paikallisia riisipiirakoita tai kalakukkoa lisäkkeillä höystettynä.

— Voisi sanoa, että tarkoituksemme on leikitellä ruualla. Meillä maistellaan ja kokeillaan rohkeasti, mutta perinteitä kunnioittaen, Lammassaari kiteyttää.

Tilan retrosta luonteesta johtuen baarin henkeen on napattu jotain aikakaudelta, jolloin alkoholijuomia saadakseen oli ravintolassa tilattava jotain syötävää. Baarissa on anniskeluoikeudet. Paikalliset panimotuotteet ovat tässäkin vahvasti edustettuina.

Anniskeluoikeudet ja erikoiskahveja

Myös alkoholijuomien osalta maistajaisia on luvassa. Joulun alla tarjolla on erilaisia glögejä, ja myös viinejä ja oluita on tarkoitus päästä maistelemaan.

Lisäksi tarjolla on erilaisia juustoja, erikoiskahveja, irtoteetä sekä muita alkoholittomia juomia. Konditoriatuotteissakin suositaan paikallista osaamista.

Uusimmat uutiset