Ensi yönä siirrytään talviaikaan — Kellojen siirrosta halutaan eroon, mutta se ei olekaan aivan helppoa

Kelloja siirretään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kesää kohti eli tunnilla taaksepäin.

Timo Seppäläinen

Kellojen siirto aiheuttaa monille ihmisille päänvaivaa ja ongelmia yöuniin.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 29. lokakuuta siirrytään talvi- eli normaaliaikaan.

Kelloja siirretään aamuyöllä kello 4 tunnilla taaksepäin kello 3:een.

Nykyaikana esimerkiksi tietokoneet ja älypuhelimet siirtävät kellonajan itsestään oikeaan, eikä aikaa tarvitse siirtää manuaalisesti.

Perinteiset seinä- ja rannekellot on syytä kuitenkin muistaa siirtää itse, ettei maanantaiaamuna ole väärään aikaan liikenteessä.

Viime vuosina on keskusteltu paljon kellon siirron sekä kesä- ja talviajan tarpeellisuudesta. Siirtäminen on vaikeaa monien yöunille, ja tutkimusten mukaan sillä on vaikutusta myös sydäninfarktien määrään.

Vuonna 2016 suomalaiset europarlamentaarikot kirjelmöivät asiasta yhdessä EU-komissiolle. Heidän mukaansa kesäajalle ei nykyisin ole enää perusteita.

Kesäajasta luopumiseen Suomessa tarvittaisiin kuitenkin EU-tason päätös, koska vuodesta 2002 kesäaikaan siirtymistä on Suomessakin säädellyt oma EU-direktiivi.

Suomessa kesäaika on ollut säännöllisessä käytössä vuodesta 1981. Ensimmäisen kerran sitä kuitenkin kokeiltiin jo 1940-luvulla.

Talviaikaan siirtyminen vaikuttaa viikonloppuna jonkin verran myös julkiseen liikenteeseen.

Esimerkiksi siirto vaikuttaa useiden yöllä liikennöitävien Matkahuollon kaukobussien aikatauluihin, joista useimmat ovat Helsinki-Vantaan lentoaseman pikavuoroyhteyksiä.

Erityisen paljon kellojen siirto kiinnostaa yökerhoissa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä aikaa viettäviä ihmisiä.

Monet miettivät, ovatkohan yökerhot auki tuntia pidempään. Tästä ei ole olemassa yleistä sääntöä tai lakia, vaan yökerhojen ja pubien yrittäjät päättävät itse asiasta tapauskohtaisesti.