Muotoilijoiden SaPKolle ja Andritz Oy:lle tekemät suunnitteluprojektit valmistuivat – "Rohkeitakin ideoita, jotka toteutuessaan saattavat herättää valtakunnallistakin huomiota"

Savonlinnan lisäksi muotoilijat ovat työskennelleet myös muissa Saimaan alueen kaupungeissa ja kunnissa. Saimaa ja sen puhdas luonto ovat toimineet inspiraation lähteenä useissa projekteissa.

Kuvaaja ja kuvamanipulointi: Kimmo Heikkilä

Suunnittelijat ehdottivat muun muassa videomapping-tekniikalla SaPKon pelipäivinä toteutettavaa logon tai liikkuvan kuvan projisoimista Talvisalon jäähallin julkisivulle ja kaupungin muihin keskeisiin rakennuksiin.
Suunnittelijat ehdottivat muun muassa videomapping-tekniikalla SaPKon pelipäivinä toteutettavaa logon tai liikkuvan kuvan projisoimista Talvisalon jäähallin julkisivulle ja kaupungin muihin keskeisiin rakennuksiin.

Viime syksynä ensimmäistä kertaa Savonlinnassa alkaneen Form Follows Business -valmennuksen kävi läpi kolme savonlinnalaista muotoilijaa. Muotoilijoiden SaPKolle ja Andritz Oy:lle tekemät suunnitteluprojektit ovat nyt valmistuneet.

FOB!-valmennuskonsepti on Kuopion Rouvasväenyhdistyksen alaisuudessa toimivan muotoiluverkosto Design Unionin hanketoimintaa.

Valmennukseen osallistujat saivat syyskauden mittaan kattavan tietopaketin oman toiminnan kaupallistamisesta, henkilökohtaista sparrausta asiantuntijoilta sekä välineitä asiakkaiden kohtaamiseen.

Verkostoitumisen kautta lisääntyivät myös ansaintamahdollisuudet sekä yhteydet kotimaisiin ja kansainvälisiin kumppaneihin.

Valmennukseen kuuluvan yritykselle tehtävän suunnitteluprojektin muotoilijat tekivät Andritzille ja SaPKolle. Alun perin tarkoitus oli jakaa muotoilijat eri projekteihin, mutta muotoilija Sari Ahokainen, graafinen suunnittelija Kimmo Heikkilä ja mainosgraafikko Arto Latvala päättivät tehdä molemmat suunnitteluprojektit yhdessä.

Savonlinnan lisäksi muotoilijat ovat työskennelleet myös muissa Saimaan alueen kaupungeissa ja kunnissa. Saimaa ja sen puhdas luonto ovat toimineet inspiraation lähteenä useissa projekteissa.

SaPKon toimitusjohtaja Petri Karppanen kävi suunnittelijoiden kanssa läpi Talvisalon jäähallin tilat ja toiminnat sisältä ja ulkoa. Suunnittelijat pääsivät myös tutustumaan konkreettisesti pelitapahtumaan hallissa.

– Tavoitteeksi asetettiin kehittää pelitapahtumaa entistä viihdyttävämmäksi ja helpommin lähestyttäväksi muun muassa väritystä, graafisia elementtejä ja opastusta uudistamalla.

Karppasen mukaan suunnittelijat olivat aidosti kiinnostuneita SaPKon toiminnasta.

– He esittivät rohkeitakin ideoita, jotka toteutuessaan saattavat herättää valtakunnallistakin huomiota, Karppanen iloitsee.

Arto Latvala

Kuvassa muotoilijat Kimmo Heikkilä (vas.), Arto Latvala ja Sari Ahokainen.
Kuvassa muotoilijat Kimmo Heikkilä (vas.), Arto Latvala ja Sari Ahokainen.

Andritzilla suunnittelijoille annettiin tehtäväksi muun muassa kehittää tehdaskierroksesta entistä toimivampi sekä esittää ehdotuksia nuorten saamiseksi kiinnostumaan alasta.

Suunnittelijat saivat tutustua tehdaskierrokseen ja keskustella tehtaan edustajien kanssa suunnittelutyölle asetetuista tavoitteista.

– Suunnittelijat olivat innostuneita ja toivat esiin uusia ideoita ja sellaisia, joita oltiin jo yhtiön sisällä harkittu ja nyt saatiin vahvistusta sille, että suunta on oikea, johtaja Kaj Lindh sanoi.

Design Unionin muotoilijaverkoston luominen jatkuu edelleen. Savonlinnassa seuraava FOB!-valmennus käynnistyy ensi syksynä. Mukaan otetaan muotoilijoita ja yrityksiä.

– Tahdomme kehua ja kiittää savonlinnalaisia muotoilijoita uraauurtavasta ja edistyksellisestä toiminnasta. Lisäksi kiitämme Savonlinnan Hankekehitys Oy:tä, erityisesti kehityspäällikkö Riitta Vahela-Kohosta, rohkeudesta ja ennakkoluulottomuudesta lähteä tukemaan tätä Design Unionin täysin uudenlaista hanketta, toiminnanjohtaja Eija Tanninen-Komulainen Design Unionista sanoo.

Tarkempia tietoja saa verkkosivuilta www.designunion.fi.

Sari Ahokainen

Kuka: Lappeenrannassa syntynyt 32-vuotias Ahokainen asuu Savonlinnassa.

Ammatti: Vektorikrafiikkaan, painatus - ja brodeeraustöihin sekä kynttiläntuotantotöihin erikoistunut muotoilija.

Koulutus: Muotoilija AMK, Kuopion Muotoiluakatemia. Artesaani, Etelä-Karjalan käsi- ja taideteollisuusoppilaitos.

Harrastukset: Nuorkauppakamari, erilaiset käsityöt, remontointi.

Työpaikka: Kotiäiti ja ohessa koulunkäynninohjaajan sijaisuuksia. Pandemian hellittäessä toivottavasti luovan alan yrittäjä.

Kimmo Heikkilä

Kuka: Imatralla syntynyt 50-vuotias Heikkilä asuu Savonlinnassa.

Ammatti: Graafinen suunnittelija, visuaalisten alojen sekatyömies, alalla 25 vuotta.

Koulutus: Taiteen maisteri, Taideteollinen korkeakoulu.

Harrastukset: Melonta, ambient ja proge.

Työpaikka: free-lancer, www.ihmekammari.fi

Arto Latvala

Kuka: Lappeenrannassa syntynyt 63-vuotias Latvala asuu Savonlinnassa.

Ammatti: Mainosgraafikko, AD, alalla 42 vuotta.

Koulutus: MG-Mainosgraafikkojen koulu, mainonnan perustutkinto

Harrastukset: Valokuvaus, tubekanava, 3D-tulostus, maalaus, taideyhdistys LPR

Työpaikka Mainostoimisto GSL, www.gsl.fi