Sellun käyttötarkoitus on valtavan monipuolinen — Sellu kiinnostaa juuri nyt eniten vaateteollisuutta, mutta käyttöä on myös formula-autoissa

Suomen tulisi olla nyt nopea liikkeissään, jotta se ottaisi maailman kärkipaikan selluraaka-aineen käytössä, kertoo VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin. — Olemme tekemisissä todella monipuolisen luonnonmateriaalin kanssa.

Soila Puurtinen

VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin esitteli Savonlinnassa seminaarivierailleen muun muassa sellusta valmistettuja kangasmateriaaleja. - Vaateollisuus on ollut hyvin kiinnostunut sellun käytöstä raaka-aineena, Harlin kertoo.
VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin esitteli Savonlinnassa seminaarivierailleen muun muassa sellusta valmistettuja kangasmateriaaleja. - Vaateollisuus on ollut hyvin kiinnostunut sellun käytöstä raaka-aineena, Harlin kertoo.

Selluloosa sopii lukuisten eri tuotteiden raaka-aineeksi, ja mikä tärkeää, sellulla voidaan korvata ympäristölle monella tavalla haitallisia raaka-aineita tuotteiden valmistuksessa.

Teknologian tutkimuskeskuksella VTT:llä on pyörinyt pilottihankkeina kaksi konelinjaa, joilla sellun käyttömahdollisuuksia on selvitetty.

VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin kertoi Savonlinnassa pilottien osoittaneen, että sellupohjaisten tuotteiden kirjo on kerrassaan valtavan suuri.
Tämän on tehnyt mahdolliseksi esimerkiksi se, että nykyisillä laitteilla ja tekniikoilla voidaan käsitellä todella pitkiä kuituja.

Suomi ei saisi menettää tilaisuuttaan olla maailman kärkimaa selluteknologian kehityksessä ja sellupohjaisten tuotteiden lanseerauksessa.

— Meillä on tällä alalla valtava määrä alkuja, jotka pitää saada nopeasti pilottivaiheeseen.

Maan nykyinen hallitus ei ole tätä Harlinin mukaan valitettavasti ymmärtänyt.

- Toivon, että viimeistään seuraava hallitus sijoittaa riittävästi rahaa siihen, jotta selluun pohjautuvien uusien materiaalien ja tuotteiden valmistusta voidaan merkittävästi edistää, Harlin sanoo.

— Suomalaiset hallitsevat tämän alan, he ovat juostavia ja yhteistyökykyisiä viemään homman maaliin asti. Nyt tukea tarvitaan myös valtiovallalta.

Savonlinnassa keskiviikkona pidetyssä FiberTech -seminaarissa vieraillut Harlin sanoo, että kaikkein nopeimmin kiinnostus kuitupohjaisen raaka-aineen käyttöön on kasvanut vaateteollisuudessa.

Toinen merkittävä tuoteryhmä on pakkausmateriaalit. Selluloosa on kokenut suuren onnenpotkun siinä mielessä, että kohu muovikääreistä, samoin kuin kohu muovijakeiden valtavista määristä merissä on noussut vauhdilla julkisuuteen.

— Tutkijat olivat alkaneet jo sekoittaa keskenään ruokaöljyä sekä selluloosaa ja mikä olikaan lopputulos. Muovintyyppinen luja pakkausmateriaali, mutta kuitenkin hajoava, Harlin kertoo.

Hyvä käytännön esimerkki on sekin, että nykyisin uudella teknologialla voi valmistaa joko hyvin lujaa sellukuitua tai vastaavasti erittäin pehmeää.

Harlin laittoikin seminaarivieraiden tunnusteltavaksi sellupohjaisia kangaslaatuja.
Kun kangaspalat kiersivät yleisön parissa, niin Harlin kertoi esimerkin toisesta ääripäästä.

— Lujatekoista selluloosaa käytetään taas formula-autojen renkaissa. Olemme tekemisissä todella monipuolisen luonnonmateriaalin kanssa.

Ali Harlinin mukaan kuitupohjaisten materiaalien kehittämisen lähtökohtana on, että tutkimusta tehdään käytännössä yhdistämällä riittävästi erilaista teknologiaa.

— Mutta nyt tarvitaan vikkelästi yrityksiä, jotka lähtevät rohkeasti viemään alan pilotteja eteenpäin.

FiberTech -seminaarin järjestelyistä vastasi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kuitulaboratorio.